|

Doktor öğretim görevlileri dönemi başlıyor

YÖK'ün hazırladığı yeni yasa tasarısıyla yardımcı doçentlik tarihe karışıyor. Tasarıyla yardımcı doçentiliğin yerine 'doktor öğretim görevlisi' kadrosu getirilecek ve doçentliğe geçişte kolaylıklar sağlanacak. Mevcut yardımcı doçentler de hak kaybı olmadan yeni kadroya geçirilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/01/2018 الأحد
Güncelleme: 04:28 - 14/01/2018 الأحد
Yeni Şafak
Yardımcı doçentlik ve doçentlik sürecine ilişkin yasa tasarısı önerisinin ayrıntıları belli oldu.
Yardımcı doçentlik ve doçentlik sürecine ilişkin yasa tasarısı önerisinin ayrıntıları belli oldu.

YÖK tarafından geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) iletilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek hafta Meclise sevk edileceğini duyurduğu yardımcı doçentlik ve doçentlik sürecine ilişkin yasa tasarısı önerisinin ayrıntıları belli oldu.

HAK KAYBI OLMAYACAK

Yeni tasarıda yardımcı doçentlik kadrosunun kaldırılması öneriliyor. Öneriye göre, doktorasını bitirenler doğrudan doçentliğe başvurabilecek. Yasal zorunluluk bulunmamasına karşın uygulamada “doktoradan sonra, doçentlikten önce zorunlu bir kademe olarak kabul edilen” yardımcı doçentlik kaldırılacak. Doktorasını bitirenlerin doçentliğe doğrudan geçişi kolaylaştırılacak. Mevcut yardımcı doçentler, hak kaybı olmadan, ihdas edilen “doktor öğretim görevlisi” kadrosuna herhangi bir işlem ve şarta gerek duymaksızın geçirilecek. Mevcut yardımcı doçentliğe göre, ihdas edilen “doktor öğretim görevlisi” kadrosunun aylık ücretleri daha iyi olacak.

GEÇİŞ SÜRECİNİ ÜNİVERSİTELER YÖNETECEK

“Doktor öğretim görevlisi” kadrolarına doktor veya eş değer unvana sahip tüm adaylar başvurabilecek. Mevcut sistemde öğretim üyesi statüsünde olmayan öğretim görevlileri, “doktor öğretim görevlisi” kadrosunda, öğretim üyesi statüsünde olacak. Düzenlemeyle doktora sonrasında öğretim üyeliğine geçiş sürecinin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesi mümkün olacak. Doktor öğretim görevlisi kadrosunun getirilmesi düzenlemesiyle, doçentlik başvuruları ve kadro atamalarında köklü değişiklikler olacak. Mevcut sistemde doçentlik başvuruları, yabancı dil barajı, eser inceleme ve sözlü sınav olarak üç aşamada gerçekleştiriliyor. Doçent unvanına sahip kişilerin doçentlik kadrolarına atanma süreci ise üniversitelerin kendi senatolarınca belirlenen atama kriterlerine göre gerçekleştiriliyor.

SÖZLÜ SINAV BİTİYOR

Dünyadaki gelişmiş yükseköğretim sistemlerinde ise bu süreç üniversiteler tarafından yürütülüyor. Diğer taraftan, yardımcı doçentlik ve doçentlik ile ilgili görüş alma sürecinin sonucunda, doçentlik konusunda iki konuda sorun olduğu ortaya çıktı. Büyük çoğunluk, merkezi sözlü sınavının kaldırılmasını talep etti. Belli bir oranda da dil barajının merkezi olarak belirlenmesinin yanlış olduğu görüşü ortaya çıktı. Sunulan öneriyle, bu iki sorunlu alan ortadan kaldırılacak.

ÜAK VERİMLİ ÇALIŞACAK

Yasa tasarısı önerisinde, son yıllarda üniversite sayısının hızla artması karşısında işlevselliği azalan Üniversitelerarası Kurul'un (ÜAK) hiçbir yetkisini daraltmadan, daha verimli ve hızlı çalışabilmesi için ÜAK Yönetim Kurulu oluşturulması, doktor unvanına sahip araştırma görevlisi ve uzmanların da ders verebilmesi, yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim üyelerinin yükseköğretim kurumlarına geri dönebilmesi sürecinin, tezsiz yüksek lisans ücretlerinin belirlenmesine ilişkin konular da yer aldı.

  • Yabancı dil puan şartı artık yok
  • Yeni tasarıyla, mevcut sistemde asgari 65 olan yabancı dil puan şartı, doktora için gereken asgari 55 puandan aşağı olmamak kaydıyla ilgili üniversite tarafından belirlenebilecek. Üniversitelerin bir kısmı, doçentlik kadrosuna atanma için bunun üzerinde puan talebinde bulunabilecek. Bu konuda yetki üniversitelerin yetkili kurullarında olacak. Yükseköğretim kurumları dışından doçentlik başvurusunda bulunma imkanı devam edecek. Yükseköğretim kurumları dışından doçentlik başvurusunda bulunanlar için doçentlik unvanının verilmesi ÜAK tarafından gerçekleştirilecek
#Doçentlik
#Doktora
#YÖK
٪d سنوات قبل