|

Devrim Davamız oldu

Milli Türk Talebe Birliği Kayseri öğrenci teşkilatında bir grup mühendis bir araya gelerek yerli elektrikli otomobil üretti. 'Dava' ismini verdikleri otomobil TÜBİTAK'ın Alternatif Enerjili Araçlar yarışmasında da tasarım alanında birinci oldu. Takım kaptanı Gürkan Emecen "Aracı tamamını kendimiz ürettik. Devrim ile yarım bıraktığımızı Dava ile tamamlayabiliriz" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/09/2017 Pazar
Güncelleme: 07:32 - 9/09/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Devrim Dava ile tamamlanacak
Devrim Dava ile tamamlanacak

Türkiye’nin ilk yerli otomobili olan Devrim’in hikayesini duymuşsunuzdur. Herkesin sonunu başarısız olarak bildiği Devrim, aslında mühendislerin benzin koymayı unutmalarından dolayı yolda kaldı. Devrim, Eskişehir'de sergilenedursun bir grup mühendislik öğrencisi Devrim'in bu hazin sonucunu değiştirmek ve yerli otomobil yapmak için kolları sıvadı. Geçtiğimiz haftalarda TÜBİTAK'ın Alternatif Enerjili Araçlar yarışmasında tasarım alanında birinci olan 'MTTB Dava' aracının ekibi, Milli Türk Talebi Birliği Kayseri öğrenci teşkilatı üyeleri. Ekip üyeleri araçlarını geliştirip seri üretime kadar ilerlemeyi hedefliyor. Aracı tamamen kendi elleriyle ürettiklerini belirten Dava Elektrikli Araç projesinin takım kaptanı Gürkan Emecen, "Gayemiz ürettiğimizin aracın tekerini, direksiyonunu da kendimiz üretmek. Devrim ile yarım bıraktığımızı Dava ile tamamlayabiliriz" diyor.


HER ALANDA MİLLİ OLMALIYIZ

Yerli elektrikli aracı 2 ay 10 gün gibi bir sürede ürettiklerini söyleyen takım kaptanı Emecen, Erciyes Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi. 4 metre 25 santim uzunluğun, bir metre 85 santim genişliğindeki aracın 70 kilometre hızla 150 kilometre yol kat edebildiğini belirten Emecen, "Tabi hıza bağlı olarak ulaşılacak menzil mesafesi değişebiliyor. Biz bunun üzerinde çalışarak geliştirmeye çalışıyoruz. Ülkemizi uluslararası elektrikli araç yarışmalarında temsil etmek istiyoruz. Ekibimizin içinde elektrikli araç dışında insansız hava araçları, 3D yazıcılar üzerine çalışan arkadaşlarımız da var. Sadece araçta değil her alanda yerliliği ve milliliği yakalarız inşallah" ifadelerini kullanıyor.

Yerli elektrikli araç yapmak istediklerinde ilk olarak Kayseri genelinde okul gözetmeksizin tabii Erciyes Üniversitesi başta olmak üzere bir ilan yayınladıklarını anlatan Emecen, "150 kişi başvuru yaptı. Ekibe makina, elektrik elekronik, mekatronik, endüstri, endüstriyel tasarım ve bilgisayar mühendisliği öğrencilerinden toplam 45 kişiyi seçtik. Ekip arkadaşlarımızın hiçbirinin özel sektör tecrübesi yoktu. Olmamasına rağmen holding yönetir gibi sistem kurduk. Tasarım ekibi, insan kaynakları, muhasebe, mali işler gibi iş bölümleri yaptık. Lakin yarı yolda bırakanlar oldu. Bu gençlik heyecanından olsa gerek. Bizlerde genciz ama biz bir söz söylediysek devamını getirmek için uğraşıyoruz. 45 kişilik bir ekip ike çalıştık dedik ama taş çatlasın 10 kişi ile çalıştık. Baştan sona her şeyiyle dertlenen ekipte 4 kişiyi geçmez. Tüm Türkiye'de yerli üretimle dertlenen kardeşler bir araya gelirse bu ülkede yapamayacağız hiçbir şey yok" şeklinde konuşuyor.

DESTEK NEREDEYSE ORAYA GİTTİK

Zaman zaman üretim aşamasında küçük sıkıntılar atlatsalar da 'Dava' aracının çalışmaması gibi bir durumun hiç yaşanmadığını belirten Emece, "Maddi olarak bizi destekleyen kimse olmadı, sponsorluk için aracın ortaya çıktığını görmeden kimse adım atmadı. Biz yerlilik için okullarımıza gidemedik, arkadaşlarımız sınavlarına giremedi. Arabalarda yattık. Üniversitemizle atölye konusunda problemler de yaşadık. İstanbul'da İETT Genel Müdürlüğü'nün bize kapılarını açmış olduğu garajda yaptık. Kayseri'de de aynı araç yapılırdı ama destek neredeyse oraya gittik mecburen" diyor.


Hedefimiz seri üretim

Harita Mühendisliği öğrencisi olan Milli Türk Talebi Birliği Kayseri şube başkanı Akın Kaya, "Alternatif Enerjili Araçlar yarışması için kurduğumuz ekip ilk defa böylesine bir işe kalkışıp birincilik elde etti. Çıktığımız bu yolda sonuna kadar gitmek isiyoruz. İlerleyen süreçte gerek TÜBİTAK'ın gerek farklı kurumların düzenleyeceği yarışmalara katılmayı planlıyoruz.


Başlangıçta bir kaç tane Dava otomobilinden üretip pazarlarsak bizim için büyük bir başarı olacak. Devrim arabasında beri içimizde uhde olarak kalansa seri üretime geçmek. Bu hedefe ulaşabilmek için önce eksikliklerimizi giderip kendimizi geliştirmemiz gerekiyor" şeklinde konuşuyor.

#Devrim
#Otomobil
#Yerli
7 yıl önce