|

Depreme karşı polimer teknolojisi

Yalova’da tam ölçekli binalar üzerinde deprem simülasyonu yapmak üzere DowAksa ile İTÜ arasında anlaşma imzalandı. Proje kapsamında yüksek mukavemetli karbon elyaf takviyeli polimer teknolojisiyle kaplanan binaların depreme dayanıklılık testleri yapılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/11/2016 الأحد
Güncelleme: 00:08 - 27/11/2016 الأحد
Yeni Şafak

Yalova'da tam ölçekli binalar üzerinde deprem simülasyonu yapmak üzere Türkiye'nin ilk ve tek karbon elyaf üreticisi DowAksa ile İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) ortak çalışmaya imza attı. Türkiye'de özel sektör-üniversite işbirliklerine örnek olacak proje kapsamında bir araya gelen uzman ekip, karbon elyaf kompozitlerle güçlendirilmiş bir binanın olası bir depremde nasıl başarıyla ayakta kaldığını karşılaştırmalı olarak gösteren bir test gerçekleştirdi.



25 MÜHENDİS TEST ÇALIŞMASINI İNCELEDİ


Test kapsamında The Dow Chemical Company ve Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş.'nin yüzde 50/50 ortak girişimi olan DowAksa, Yalova Valiliği tarafından tahsis edilen arazi üzerinde iki adet tam ölçekli bina inşa etti. Aynı malzemelerinin kullanıldığı binalar, 2007 Deprem Yönetmeliği'nden önce inşa edilmiş, Türkiye'de yaygın olarak uygulanan yöntemlerle inşa edildi.



Hedefi, geleneksel yöntemlerle inşa edilmiş bir binanın güçlü sismik etkilere dayanacak şekilde nasıl güçlendirilebileceğini ölçmek olan test için, bir bina DowAksa tarafından geliştirilen yüksek mukavemetli karbon elyaf takviyeli polimer teknolojisiyle güçlendirildi. İkinci bina ise olduğu gibi bırakıldı. 25 mühendisin katılımıyla yapılan test sonucunda , karbon elyaf ile güçlendirilen bina ayakta kalırken, güçlendirilmeyen bina yıkıldı.



ESKİYEN ALTYAPI SERMAYEYİ ERİTİYOR


17 yıl önce bölge son yüzyılın en büyük depremlerinden birine tanık olduğumuzu söyleyen DowAksa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, “Yaşlanmakta olan altyapı ve binalar, dünya genelinde sorun teşkil etmektedir. Kamu güvenliğini tehdit ederek, ekonomik faaliyetlerin aksamasına neden olmakta, milli sermayeleri eritmektedir. Binaları, boru hatlarını, yolları ve köprüleri onarmak yüksek maliyetlidir. Umuyoruz ki bu proje hem ülkemize hem de diğer ülkelere bu mücadelede çözüm olur” dedi.


#Yalova
#DowAksa
#İTÜ
٪d سنوات قبل