|

Deniz patlıcanı toplayan balıkçı hayatını kaybetti

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, avlanması yasak olan deniz patlıcanı için 30 metreye daldığı ileri sürülen balıkçı, "vurgun" sonucu hayatını kaybetti.

Yeni Şafak
19:27 - 5/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 19:55 - 5/04/2018 Perşembe
AA
Deniz patlıcanı toplayan balıkçı hayatını kaybetti
Deniz patlıcanı toplayan balıkçı hayatını kaybetti

Bir ay önce Samsun'dan geldiği öğrenilen 60 yaşındaki evli ve 4 çocuk sahibi Murat İnan, 5 arkadaşıyla ilçenin Altınova Mahallesi İskele mevkisinden denize açıldı.

Yasak olan deniz patlıcanı avcılığı yapmak üzere dalış yaptığı iddia edilen İnan, suyun altında 30 metredeyken vurgun yedi.

Arkadaşlarının durumu fark etmesiyle baygın halde su yüzüne çıkarılan İnan, denize açıldıkları balıkçı teknesiyle Altınova İskele Limanı'na getirilirken hayatını kaybetti.

Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

DENİZ PATLICANI NEDİR?

Deniz hıyarları (deniz patlıcanları), derisidikenlilerin Holothuroidea sınıfından omurgasız hayvanlar. Vücutları, ağızla anüsten geçen eksen istikametinde uzamış olup, sosis veya hıyara benzer. Ağız ve anüs karşılıklı iki uca yerleşmiştir. Diğer derisidikenlilerden, kutuplar yönünden geçen eksenin uzamasıyla farklılaşmıştır. Bu uzama hayvanın yan yatmasına sebep olur. Ağız çevresinde çelenk şeklinde 10-30 kadar duyu, dokunma ve av yakalamaya yarayan tentaküller (dokunaçlar) vardır. Genellikle 3–27 cm boyundadırlar. 60 cm uzunlukta olanları da vardır. 900 kadar türü bilinmektedir.

DENİZ PATLICANLARI NEREDE YAŞAR?

Denizlerin kıyılara yakın sığ yerlerinde rastlanır. Ambulakral tüp ayaklarla yavaş hareket ederler. Tüp ayaklarını duyu organı olarak da kullanırlar. Tüp ayakları olmayan deniz hıyarları diplerde U şeklindeki oyuklarda yaşarlar. Solunumları vücut boşluğunda uzanan bir çift suakciğeri veya solunumağacı denen organlarla sağlanır. Kendilerini yenileme özelliğine sahiptirler. Yumurtlayarak ürerler, erkek ve dişilerinin şekli birbirine çok benzer. Bazıları hermafrodit (çift cinsiyetli)dir.


#Ayvalık
#Balıkesir
6 yıl önce