|

Casusluk kumpasına soruşturma

İstanbul Başsavcılığı, beraatle sonuçlanan askeri casusluk dosyası için 'kumpas' soruşturması açıyor. İddianameyi hazırlayan firari savcı Seçen de soruşturmaya dahil edilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/02/2016 Salı
Güncelleme: 12:48 - 9/02/2016 Salı
Yeni Şafak

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tüm sanıkların beraat ettiği askeri casusluk davasının, soruşturma sürecinde kumpas yapıldığı iddiaları üzerine dosyayı incelemeye aldı. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Emekli Albay İbrahim Sezer'in de bulunduğu 56 sanığın beraat ettiği davaya konu delillerin niteliği ve delileri temin eden görevlilerin sorumluluklarının tespiti için soruşturma açıyor. Özellikle davaya konu “Vika, Dilara ve Gül isimli kadınların liderliğinde bir fuhuş çetesinin yurt dışından kadın getirerek zorla fuhuş yaptırdığı" iddialarını içeren emniyete gelen ihbar maili mercek altına alınacak.



DVD'LER İNCELENECEK


Davada örgütün yöneticisi olmakla suçlanan emekli Albay İbrahim Sezer'e ait olduğu iddia edilen ancak kendisinin olmadığı ortaya çıkan Kadıköy Hasanpaşa'daki bir evde bulunan DVD'deki dokümanlardan yola çıkılarak çetenin, savunma sanayiinin kritik projelerini yabancı servislere sattığı, TSK'ya ait savaş uçaklarının apron, bakım atölyeleri ve hangarlardaki görüntülerini topladığı iddia edildi. Bu iddialar nedeniyle uzun süre tutuklu kalan Sezer'in kendine ait evinden çıkmamasına rağmen delil kabul edilen DVD'ler üzerinde de savcılık inceleme yaptıracak.





FİRARİ SAVCI SEÇEN YAZMIŞTI


Askeri casusluk iddialarına ilişkin iddianame, dönemin Özel Yetkili Savcısı Fikret Seçen tarafından hazırlanmıştı. Aralarında emekli Albay İbrahim Sezer'in de bulunduğu 56 sanık hakkında iddianame hazırlayan firari savcı Seçen, soruşturmanın emniyete gelen ihbar mailiyle başladığını belirtmişti. İhbar mailinde “Vika, Dilara ve Gül" isimli kadınların liderliğinde bir fuhuş çetesinin yurt dışından kadın getirerek zorla fuhuş yaptırdığı iddia edilmişti. İddianameyi hazırlayan Fikret Seçen'in de soruşturmaya dahil edilmesi bekleniyor.



TÜM SANIKLAR BERAAT ETTİ


Kapatılan özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava 2012 yılında bağlandı. Mahkeme, sanıklara 'fuhuş, askeri casusluk, suç örgütü üyeliği, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek' suçlarından çeşitli hapis cezaları verdi. Sanıklar kararın ardından 'hak ihlali' gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. AYM, sanıkların haklarının ihlal edildiğini belirtti. Karar doğrultusunda sanıklar hakkında verilen hapis cezaları durdurularak yeniden yargılama kararı çıktı. Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davada tüm sanıklar beraat etti. Kararın ardından sanıklar ve yakınları hatıra fotoğrafı çektirdi.









#Askeri casusluk
#Albay İbrahim Sezer
#Fikret Seçen
8 yıl önce