|

Çare bulamıyorlar: İlçenin yüzde 90'ını kapladı

Sakarya'nın Karasu ve Kocaali ilçelerinde, fındık başta olmak üzere birçok ağaç ve bitki türüne verdiği zararla verim kayıplarına sebep olan "Amerikan beyaz kelebeği" sorununa çiftçiler çözüm bekliyor. Amerikan beyaz kelebeği, yeşil gördüğü bütün meyve ağaçlarını sarmış, ilçenin yüzde 90'ını kaplamış durumda.

Yeni Şafak
14:38 - 27/08/2018 Pazartesi
Güncelleme: 14:46 - 27/08/2018 Pazartesi
AA
Bitkileri saran Amerikan Beyaz Kelebeği, hem verimi düşürüyor hem de bölgede farklı mağduriyetlere sebep oluyor.
Bitkileri saran Amerikan Beyaz Kelebeği, hem verimi düşürüyor hem de bölgede farklı mağduriyetlere sebep oluyor.

Sakarya'nın Karasu ve Kocaali ilçelerinde görülen "Amerikan beyaz kelebeği" ile köylülerin ilaçlı mücadelesi yetersiz kalınca meyve ağaçları ile fındık bahçelerini tırtıllar sardı.

Fındık başta olmak üzere birçok ağaç ve bitki türüne verdiği zararla ciddi ekonomik kayıplara sebep olan Amerikan "beyaz kelebeği" sorununa çiftçiler çözüm bekliyor.

Verim kayıplarına neden oluyor

  • Son yıllarda artış yaşanan, başta dut olmak üzere söğüt, çınar, akçaağaç, fındık ve çok sayıdaki bitki türü ile beslenen "Amerikan beyaz kelebeği" ile köylerin ilaçlı mücadelesi sonuç vermedi.
  • Fındık bahçelerinde ve meyve ağaçlarında görülen tırtıllar, bitkinin kök, dal, meyve ve yaprak gibi bölümlerine zarar vererek önemli ölçüde verim kayıplarına neden oluyor.

"Tırtılla mücadele için elimizden geleni yapıyoruz"

Kocaali Ziraat Odası Başkanı Tamer Tunca, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede yoğun olarak "Amerikan beyaz kelebeği" vakası görüldüğünü söyledi.

Oda olarak tırtıllarla mücadele için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını belirten Tunca, "Ziraat odası olarak mühendislerimizle bir dizi incelemelerde bulunuyoruz. Kaymakamlık ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortak rapor hazırlayıp ilgili Bakanlığa göndereceğiz. Amerikan beyaz kelebeği, yeşil gördüğü bütün meyve ağaçlarını sarmış, ilçenin yüzde 90'ını da kaplamış durumda. Çalışmalarımızı yapıyoruz lakin çiftçilerimiz yılda üç sefer ilaçlama yaptığı halde gene de çaresiz kalıyor. Bu konuda hocalarımızın gelerek bunları incelemelerini ve bununla ilgili mücadelede ne yapılması gerekiyorsa üreticilerimizi yönlendirmesi gerekiyor" diye konuştu.

Evlere kadar girdi

  • Çiftçi Necmettin Yaşar da meyve ağaçları ve fındık bahçelerini saran tırtıllardan nasıl kurtulacaklarını bilmediklerini dile getirerek, "Bu sene zararı daha fazla yere yayıldı, ağaçları istila etti ve evlere kadar girdi. Yetkililerin bu konuda bir önlem almalarını ve bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Bizim geçim kaynağımız bu. İsrail'den alınan ilaçlardan ve tohumlardan şüpheleniyoruz" ifadelerini kullandı.

Meyve ve fındık veren ağaçları sardılar

Çiftçi Muharrem Çatalbaş ise "Amerikan beyaz kelebeği'nin fındık ve meyve ağaçlarında daha yoğun görüldüğünü anlatarak, "Ormanda bulunan yabani ağaçlarda yok ama meyve ve fındık veren ağaçları sardılar. Fındık bizim tek geçim kaynağımız, onun için yetkililerin sorunumuza çözüm bulmasını istiyoruz." dedi.

#Karasu
#Amerikan beyaz kelebeği
#İstila
6 yıl önce