|

Bütün çaba bu merdiven altı için

Kırk yıldır devam eden Afganistan iç savaşından kaçıp Türkiye’ye sığınan göçmenlerin içinde İstanbul’a ulaşmayı başaranlar soluğu akrabalarının arkadaşlarının yanında alıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/04/2018 Cuma
Güncelleme: 00:54 - 20/04/2018 Cuma
Yeni Şafak
Zeytinburnu’nda merdiven altı depodan bozma bir yerde yaşamlarını sürdüren 4 mültecinin evine misafir olduk.
Zeytinburnu’nda merdiven altı depodan bozma bir yerde yaşamlarını sürdüren 4 mültecinin evine misafir olduk.

İstanbul’a ulaşmayı başaranlardan Zeytinburnu’nda merdiven altı depodan bozma bir yerde yaşamlarını sürdüren 4 mültecinin evine misafir olduk.

MÜSLÜMANLAR BİRBİRİNİ ÖLDÜRÜYOR

Umutlarını ve gençliğini unutan 20 yaşındaki Muhammed A., doğduğu günden beri çatışmadan başka bir şey tanımadığını söylüyor. Muhammed A, “Kırk yılı kayıp bir ülkeden bahsediyoruz. Bir taraftan DAEŞ diğer taraftan Taliban sözde Müslümanlar ama birbirlerini öldürüyorlar. Biz biliyoruz ki hepsinin arkasına ABD var çünkü Afganistan’da hem tarım yapılabiliyor hem de petrol zenginliği var” diyor. Afganistan’ın Mezar’ı Şerif vilayetinde yaşayan Muhammed A. İnsan kaçakçılarına 800 dolar ödeyip önce Pakistan’a oradan da İran’a geçerek Türkiye’ye ulaştığını söylüyor.

‘BİZLER BOMBA SESLERİYLE BÜYÜDÜK’

İç savaşın üzerinden yıllar geçse bile Afganistan’ın Türkiye gibi olamayacağını belirten 35 yaşındaki Abdullah S. ise küçük yaşlarından beri bomba sesleriyle büyüdüklerini anlatıyor: “Küçükken hiç unutmuyorum bahçemizde arkadaşlarımla oynarken birden kafamın üzerinden mermiler geçmeye başlamıştı. Diğer ülkelerdeki çocuklar evlerinin bahçesinde top oynarken biz yuvamıza düşen roketlerle oynadık. Bomba ve mermi sesleriyle büyüdük. Afganistan’ı kırk yıldır paylaşamıyorlar. ABD sürekli bir terör örgütü üretiyor. Önceden Taliban vardı yetmezmiş gibi şimdi DEAŞ çıktı.”

#Afganistan
#Türkiye
#Göçmen
6 yıl önce