|

Bunlar daha ilk adımlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATAK helikopteri, Hürkuş ve silahlı insansız hava araçlarını Türkiye’nin medar-ı iftiharı olarak nitelerken, “Bunlar bize yeterli mi? Değil tabii. Ama önemli olan ilk adım. Daha da ilerleteceğiz tabii. Milli teknoloji hamlesinde ilk adım bunlar. Bundan sonra ileri teknolojiye doğru gideceğiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/06/2018 Salı
Güncelleme: 03:27 - 19/06/2018 Salı
Yeni Şafak
Gençlerle dün akşam TUSAŞ’ta bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli savunma sanayiinde atılan adımları anlattı.
Gençlerle dün akşam TUSAŞ’ta bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli savunma sanayiinde atılan adımları anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimlere sayılı günler kala Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş’de (TUSAŞ) ‘Gençlik ve Teknoloji Buluşması’na katıldı. Burada gençlerle sohbet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, #GençlerdenErdoğana etiketiyle twitter üzerinden de merak edilen sorulara cevap verdi. Moderatörlüğünü bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı program, yenisafak.com ve gzt.com'un sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlandı. Program, aynı anda Yeni Şafak'ın İngilizce, Arapça ve Rusça sayfalarından da simultane tercüme ile tüm dünyaya naklen ulaştı. Erdoğan programda nükleer santral projesi, savunma sanayiinde atılan adımlar, yerli otomobil ve uzay teknolojisi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan satır başları ile şunları kaydetti:

DAHA ÇOK İLERİ GİDECEĞİZ

Biz savunma sanayiinde yüzde 20'den 65'e çıktık. İHA'larımızı, SİHA'larımızı üretir hale geldik. Hedef çok daha ileri gidebilmek ve bu başarılarımıza yeni başarılar ilave etmek suretiyle savunma sanayiinde kendimize yetebilme dışında ihracatta çok ciddi girdiler sağlamak. Bizim milli ve yerli projemiz var. Yerli projemizle şu anda savunma sanayiinde rekabet alanının içerisindeyiz. Örneğin biz şimdi ATAK helikopterlerini yapıyoruz. Nerelerden nereye geldik. Bunlar bizim medar-ı iftiharımız tabii. ATAK, HÜRKUŞ. Bunlar bize yeterli mi? Değil tabii. Ama önemli olan ilk adım. Daha da ilerleteceğiz tabii. Milli teknoloji hamlesinde ilk adım bunlar. Bundan sonra ileri teknolojiye doğru gideceğiz.

Hele hele şimdi İHA ve SİHA’dan sonra bir de Akıncı üretilme konumuna geldi ki Akıncı’nın durumu çok daha muhteşem. Akıncı 4,5 ton ağırlığında, 1,5 ton silah taşıyabilecek, havada kalma süresi çok daha uzun. Bununla birlikte de bizim dünya ile rekabette Akıncı ile farklı bir konuma geliyoruz. Bizi dünyadaki rekabet alanında çok güçlü kılacak bir silah. Bunun dışında tabi bir çok ürünlerde bizim 60 projemiz varken proje sayımız 600’e çıkmış durumda. Milli, özgün üretimi modelini uygulayarak buraya geldik. 150 yıldır yapılmayan, yaptırılmayan bir Milli Piyade Tüfeğini daha yeni üretmeye başladık. ALTAY tankı konusunda da yakında seri üretime başlayacağız.


YERLİ OTOMOBİL 2022’DE

Yerli otomobilde 2022 hedefimiz. 2022’de biz kendi yerli, milli bu dediğim araçlarımızı inşallah ülkemizde göreceğimiz gibi dünya piyasalarına da ihracını yapacağız. Elektrikli otomobili konuşuyoruz. Bunun yanında akıllı sürücü yazılımlı, aynı zamanda yine elektrik şarjlı akülü olanları konuşuyoruz. Bunlarla beraber bu adımı atacağız. Bursa’da otomotiv test merkezi kuracağız. Asgari 50 milyar Euro katkı sağlayacak. Bunun farkında değiller.

100 BİN KİŞİYİ İSTİHDAM EDECEĞİZ

Mega endüstri bölgeleri inşa ederek 100 bin kişiye istihdam sağlama bizim hedefimiz. İzmir’e teknoloji üssü inşa edeceğiz. Orada 40 bin kişiye istihdam sağlayacak. 114 organize sanayi bölgesi kuruyoruz. 1595 meslek lisesi, 370 özel meslek lisesi kuracağız. Hiçbir üniversite mezununa veya gence, yüzde yüz iş garantisi vermezler, veremezler. İş garantisi ehliyet, liyakat işidir. Gerçekten başarılıysa, ehliyet liyakatliyse onu da kaparlar.

  • 2039’a kadar uzaya 11 uydu göndereceğiz
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerin sorusu üzerine TESLA Motor’un CEO’su Elon Musk’la yaptığı görüşmeyi aktardı. Erdoğan şunları kaydetti: Musk çok farklı bir insan. O insana iş dayanmaz. Kendine yeni yeni alanlar bulan bir insan. Bizi ziyaretini de anlamlı buluyorum. Şimdi biz bir TESLA’yı niye yapmayalım. Yaparız, çalışırız yaparız. Önce buna inanacağız. İnanırsak başarırız. Şu an biz uydu fırlatmanın hesabı içindeyiz. Bir çok çalışmamız var. Bunu da başaracağız. 2003’e kadar Türkiye’ye ait 2 uydu fırlatıldı. Biz 16 yılda 10 uydu fırlattık. 2039’a kadar 11 uydu daha fırlatacağız. TÜRKSAT 5/A ve 5/B’yi 2020 ve 2021 yılında Elon Musk’un Falcon roketleri ile fırlatacağız. Görüşmelerini yaptık. Bu yıl içinde de Uzay Ajansı’nı kuracağız.

Aşama aşama temizleyeceğiz

AK Parti’nin Samsun ve Ordu mitinglerinde meydanları dolduran on binlere seslenen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında Muharrem İnce’ye yüklenen Erdoğan, şunları söyledi: 3-5 oy uğruna bölücü terör örgütünün siyasi uzantılarına yoldaşlık, yarenlik, arkadaşlık yapmadık.

Senin ne işin var Edirne’de, bu adam ‘dökülün sokağa’ diyerek 53 Kürt kardeşimizin ölümüne sebep olan kişi değil mi? 15 yaşındaki Yasin Börü kardeşimin ölümüne sebep olan kişi değil mi? Ne işin var senin orada?


SERMAYEN YALAN

Utanmadan sıkılmadan benim için ‘O artık yorgun’ diyor. Bay Muharrem, ben antrenmanlıyım, hayatımın 16 yılı futbolla geçti, 40 yıl siyasette tecrübem var. Ama sen daha başlamadan bittin. Niye? Senin yalandan başka sermayen yok ki. Sen yalan söylüyorsun ve diyorsun ki ‘Tatar böreği de verecekmiş, yok Arnavut ciğeri de verecekmiş.’ Ben, bunu nerede söyledim, niye yalan söylüyorsun? 5 gün kaldı, 5 gün sonra benim milletim sizin defterinizi dürecek.

20 UÇAK KALDIRDIK

Bölücü terör örgütüne tek kelime laf etmeyenler hazımsızlık duysa da Kandil’deki terör bataklığını kurutmak için operasyonlarımız sürüyor. Kandil’e operasyonlar yapıyoruz. İlk operasyonda 20 uçak kaldırdık ve 10 önemli noktayı vurduk. İkinci operasyonda da bunların lider kadrolarını vurduk. Nerede? Irak’ta vurduk, Kandil’de vurduk. Durmak yok, yola devam. 24 Haziran sonrasında Afrin’i geri almaktan bahseden alçaklara o günleri asla göstermeyeceğiz.

DEVRİYE BAŞLADI

Milletimizin beka davasında bir mücadele sürdürüyoruz. Er veya geç, bu mücadeleyi biz kazanacağız. Biz kimseden icazet alarak bu yolda yürümüyoruz. Biz icazeti milletimizden aldık ve yola devam ediyoruz. Bakınız şu anda Münbiç’ten terör örgütleri çıkacak. Başladı mı çıkmaya? Şu anda Münbiç’te devriye gezme olayı başladı. Münbiç’te Amerika ile vardığımız anlaşmayı adım adım hayata geçiriyoruz. Askerlerimiz Münbiç şehrinin etrafında devriye gezmeye başladı. Aşama aşama bölgeyi teröristlerden tamamen temizleyeceğiz. Münbiç’i boşaltıyoruz. Şimdi PYD/YPG orayı terk ediyorlar ve bunu biz diplomasi yoluyla yaptık.


FİLİSTİN İÇİN RONALDO

Programda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Dünya Kupası maçları ve favori takımı ile Portekiz Milli Takımı’nda oynayan Ronaldo’yu mu, yoksa Arjantin Milli Takımı’nda oynayan Messi’yi mi beğendiği soruldu. Erdoğan şunları kaydetti: En zor soru oldu. Şimdi ben Almanya demiştim ama yanıldık. Almanya ilk maçta yenildi. İş biraz sıkıntıya düştü. Bütün güçlü olanlar yeniliyor. Brezilya’nın hali ortada. Meksika acayıp geldi. Bundan sonra böyle devam eder mi bilemiyorum. Portekiz berabere de olsa, tabi ben Ronaldo’ya hayranım. ‘Messi mi, Ronaldo mu?’ dersen Ronaldo’yu çok daha farklı görüyorum. O maçtaki performansı, karakteri, hele hele Filistin meselesindeki karakteri çok önemli. Onun için alkışlıyorum.


Nükleerde asla oyuna gelmeyiz

Nükleer santralde sadece Akkuyu ile kalmayacağız. Zira şu andaki Akkuyu bizim enerji ihtiyacımızın yüzde 10'unu inşallah karşılayacak. Bir yüzde 10'u belki daha fazlasını da Sinop'la karşılayabiliriz. Üçüncü nükleer santrali Çin ile yapma durumumuz var. Üçüncüsüyle de yine aynı şekilde daha fazlasını karşılama imkanımız olacak. Anlaşmada mutabık kalırsak oraya da öğrenci göndereceğiz, onlar da orada eğitim öğretim alacaklar. Böylece nükleer enerjide Türkiye, enerji ihtiyacının büyük kısmını nükleer enerjiyle karşılamış olacak. Buna ihtiyacımız var. Biz şu anda tabi birilerinin söylediği gibi oyunlara gelmek istemiyoruz. Yani nükleer enerji efendim işte çevre kirliliği noktasından tehdit oluşturuyormuş. Peki, şu anda dünyada nükleer enerjiyi kullanan ülkeler hangi ülkeler diye baktığımızda bu işe karşı olduğunu söyleyenlerin çoğunda nükleer enerji santralleri çoğunda var. Artık bu oyuna gelmeyeceğiz.

YOK ÖYLE BİR ŞEY

Biz de kendi nükleer enerji santralimizi yapacağız. Çünkü orada da ileri teknolojiyle özellikle emisyon hacimlerinin ölçümü başarılı bir şekilde yapılıyor. Bizi aldatmayın. Bunlar bizi hep aldatıyorlar. Sanki bunlar artık yapılmıyor. ‘Geride kaldık’ Yok böyle bir şey. Artık bacalarda bunların emisyon hacimleri ölçümleri hepsi yapılıyor. Ve tertemiz bu noktada bu enerji kullanılıyor. Biz de bunu başarılı bir şekilde inşallah uygulamaya koyacağız. Ve şu anda biliyorsunuz Akkuyu inşaatı devam ediyor, Sayın Putin ile beraber onun temelini attık. Şimdi hedefimiz ikinciyi bir an önce başlatmak, üçüncüyü başlatmak ve buralarda sizlerden istifade edeceğiz. Çünkü temiz güvenilir enerjiye ihtiyacımız var. Bunları bitirdiğimizde buralarda 10 bin kişiye istihdam sağlanacak. Bu ne demek? Sizlere de ihtiyacımız var.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#TUSAŞ
6 yıl önce