|

Bu mesaj sana ABD!

Türkiye, PKK’nın tepe isimlerinden ‘Mam Zeki Şengali’ kod adlı terörist İsmail Özden’e 2 ABD üssünün bulunduğu Sincar’da, nokta operasyon yaparak Washington'a mesaj verdi. Özden, beraberindeki 10 teröristle birlikte araçlarında vurularak öldürüldü. MİT ile TSK’nın müşterek operasyonu, PKK’nın ilk kanlı eyleminin yıl dönümü 15 Ağustos’ta gerçekleşti. 11 aylık şehit Bedirhan Mustafa Karakaya’nın adı verilen operasyon, sahadaki ABD askerlerini şoke etti. Dünyada ender ülkelerin yapabileceği operasyon, Irak’ın kuzeyinde ve Suriye’deki terör örgütünün sözde elebaşlarının artık güvende olamayacağını gösterdi. Türkiye, son 1 yıldır yürüttüğü operasyonlarda öncelikli hedefi, PKK’nın sözde lider kadrosu olarak belirlemişti.

Kıymet Sezer ve
04:00 - 17/08/2018 Cuma
Güncelleme: 03:19 - 17/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
Belirlenen hedef, her türlü ayrıntının hesaplanmasıyla birlikte en hassas şekilde tam isabet vuruldu. Hurdaya dönen aracın başındaki ABD’li askerler dikkat çekti.
Belirlenen hedef, her türlü ayrıntının hesaplanmasıyla birlikte en hassas şekilde tam isabet vuruldu. Hurdaya dönen aracın başındaki ABD’li askerler dikkat çekti.

Kırmızı listedeki PKK’lı İsmail Özden’in Sincar’da nokta atışla vurulması, ABD başta olmak üzere terörün arkasındaki güçlere tokat olarak yorumlandı. Operasyonun Irak Başbakanı Ibadi’nin Türkiye ziyareti sonrası yapılması ve PKK’nın ilk kanlı eylemi olan Eruh baskınının gerçekleştiği 15 Ağustos’a denk getirilmesi de ayrıca dikkat çekti.

Türkiye, bir yandan Kandil’i temizlerken bir yandan da bölgede yeni terörist karargahlar oluşmasına izin vermeyecek tedbirler alıyor. Önceki gün Sincar’da kırmızı listede aranan PKK elebaşı İsmail Özden’in de bulunduğu sözde lider kadroyu nokta atışla vuran Türkiye, Milli İstihbarat Başkanlığı (MİB), Türk Hava Kuvvetleri ve yerel unsurlar ile İHA’ların dörtlü koordinasyonuyla dünyada ender ülkelerin yapabileceği bir operasyona imza attı.

“15 AĞUSTOS” DETAYI

2 ABD üssünün bulunduğu Sincar’da, ABD’nin emir eri rolünü üstlenen PKK’nın sahadaki en önemli isimlerinden biri olan İsmail Özden’in öldürülmesi, ABD’ye tokat olarak yorumlandı. Sincar operasyonunun, PKK’nın ilk kanlı eylemi olan Eruh baskınının yapıldığı 15 Ağustos tarihine denk getirilmesi de ayrıca dikkat çekti. Çöküş sürecine giren PKK daha da yıpratıldı. Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, “Bu terörist imha edilerek, PKK’nın arkasındaki güce de çok önemli bir mesaj verildi” dedi.

MESAJ YÜKLÜ OPERASYON

Türkiye bu operasyonla bölgeyi karıştıran ülkeler ve terör örgütlerine anlam yüklü mesajlar verdi. Operasyon, PKK’nın koruyuculuğu ve sahipliğini yapan İsrail ve ABD başta olmak üzere uluslararası güçlere çok önemli mesaj niteliği taşıdı. Böyle bir operasyonun Mahmur veya Kandil, İran, Irak ya da Suriye’de de yapılabileceği gösterildi. Operasyon, Ovaköy-Musul yolunun temizliği ve ABD’nin bu güzergahtan Suriye’ye PKK takviyesine yönelik de atılmış bir adım olarak dikkat çekiyor.

IBADİ TÜRKİYE’NİN YANINDA

Operasyonun, Irak Başbakanı Haydar El Ibadi’nin Türkiye ziyareti sonrası gerçekleşmesi büyük önem taşırken; Irak’ın, terör örgütünün imhasına yönelik yapılan ve yapılacak tüm operasyonlarda Türkiye’nin yanında olduğunu gösterdi. İbadi’nin ziyareti sonrası gerçekleşen operasyonun önemine dikkat çeken Abdullah Ağar, “Yerel ve bölgesel olarak ciddi işbirliği yapıldı. En önemli sübliminal mesajlardan biri de bu” diye konuştu.

Anlık hava harekatı

PKK’nın en yaşlı üyelerinden kırmızı listedeki 66 yaşındaki İsmail Özden, sınır ötesinde düzenlenen anlık hava harekatıyla etkisiz hale getirilen ilk isim oldu. Yerel kaynaklar operasyona ilişkin görüntüler paylaştı. Görüntülerde aracın Türk savaş uçaklarının saldırısı sonrası hurda haline geldiği görüldü. Özden’in içinde bulunduğu aracın lazer güdümlü bombayla vurulduğu değerlendirilirken; araç başındaki ABD’li askerler de dikkat çekti.

Yine algı operasyonu!

Sincar’daki hedeflerin başarılı şekilde vurulmasından sonra Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) acil eylem çağrısı yaptı. Örgütün TV kanallarında son dakika olarak geçen bilgilendirmede, “PKK’nın TSK’ya yönelik saldırı başlatması” çağrısında bulunuldu. PKK’nın medya organları, TSK’nın Sincar’daki PKK elebaşlarına yönelik operasyonu ‘sivil konvoy vuruldu’ şeklinde lanse ederek algı operasyonuna soyundu.


Elebaşları hedefte

Türkiye, son 1 yıldır operasyonlarında öncelikli hedefi sözde lider kadro olarak belirledi. Sincar operasyonuyla Irak’ın kuzeyinde ve Suriye’de bulunan terör örgütünün sözde elebaşları artık güvende olmadıklarını anladı. Bu operasyonlarla başsız kalan örgütün çöküşü hızlandı. Karayılan ve Cemil Bayık gibi elebaşları da mağaralar dahil güvende olmadıklarını anladı.

#​Türkiye
#PKK
#ABD
#Sincar
#Irak
6 yıl önce