|

Bosna: Hüzünlü bir şiir gibi

TRT ekranlarda seyirciyle buluşacak olan Aliya dizinde çalışkan gazeteci Meryema karakterini oyuncu Seda Kement canlandırıyor. Çekimler boyunca Bosna’da duygusal anlar yaşadıklarını söyleyen Kement, “Her türlü acının yaşandığı o topraklarda o dönemleri yeniden yaşamak bizleri çok zorladı. Bosna, hüzünlü bir şiir gibi” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/10/2017 Pazar
Güncelleme: 05:01 - 15/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Bağımsız Bosna-Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in hayat hikayesi TRT ekranlarında seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.
​Bağımsız Bosna-Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in hayat hikayesi TRT ekranlarında seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.

Bağımsız Bosna-Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in hayat hikayesi TRT ekranlarında seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor. Çekimleri geçtiğimiz Ağustos ayında Bosna’nın farklı mekanlarında gerçekleşen ve 90 dakikalık 6 bölümden oluşan 'Aliya' adlı mini dizinin yönetmenliğini ise Ahmed İmamoviç üstlendi. Aliya İzzetbegoviç’in 1944’ten 2003 yılına kadar olan hayatını drama olarak anlatan dizide çalışkan bir gazeteci karakterini ise oyuncu Seda Kement canlandırıyor. Başlarda Aliya karşıtı gibi görünen fakat onu tanıdıkça sıkı bir hayranı olan Meryema, kendine güvenen güçlü bir kadın. Çekimler boyunca Bosna’da duygusal anlar yaşadıklarını söyleyen Kement, “Her türlü acının yaşandığı o topraklarda o dönemleri yeniden yaşamak bizleri çok zorladı. Ülke her ne kadar toparlanmış olsa da savaşın izlerini taşıyor. Bosna, hüzünlü bir şiir gibi” diye konuşuyor.

 Bu rol size geldiğinde ne düşündünüz?Filme dahil oluş sürecinizden bahseder misiniz biraz?

Bu dizinin 5 senelik oluşum sürecinden haberdarım. Yapımcılarımız İsmail Kılıçarslan ve Hakan Sancak Tutan dizi için çok titiz bir çalışma yaptılar. Bana bu rolü teklif ettiklerinde inanılmaz heyecan yaşadım. Çünkü onların çalışmalarından bu işin çok iyi olacağını hatta Türkiye’nin en iyi dizilerinden bir olacağını biliyordum. Yakın geçmiş olsa da tarihi bir dönemin içinde yer almak mutlu etti beni.

 Dizide çalışkan bir gazeteci olan Meryema karakterini canlandırıyorsunuz. Rolün hikayesinden bahseder misiniz biraz?

Meryema, idealist bir gazeteci. Kendine güvenen, güçlü ve başarılı bir kadın. Aliya’nın siyasi sürecini çok yakından takip ediyor. Başlarda karşıtı gibi görünse de onu tanıdıkça sıkı bir Aliya hayranı oluyor. Aliya’nın yaşadığı haksızlıklara tanık olduktan sonra bir noktada tarafsızlığı kırılıyor.

 Rolünüzü ya da bir başka ifadeyle gazetecilik mesleğini sevdiniz mi? Çekimler esnasında zorlandığınız anlar oldu mu?

İşin içine girince ne kadar çok zor bir meslek olduğunu anlamış oldum. Allah size kolaylık versin. Hem adil hem de tarafsız olmanız gerekiyor. Duygularınızı da yansıtmamanız gerekiyor aynı zamanda. Ama insansınız ve bir şekilde duygularınıza hakim olmanız çok zor. Ama dizide beni zorlayan o dönem kullanılan fotoğraf makinesi ve ses kayıt cihazı oldu. Uzun süre anlamaya çalıştım.


 Filmin çekimleri Bosna'da gerçekleşti. Orada neler yaşadınız? Bosna halkıyla diyaloğunuz nasıldı?

Daha önce TRT’de yurtdışı gezi programı yapmıştım. O sebepten iki kere gittim Bosna’ya. Gezi programı olduğu için çok fazla araştırıp gezme şansım olmuştu. Bosna halkı bize çok yakın, bizi çok sahiplendiler. Zaten benzer kültürlere sahibiz. Ekip olarak hiç yabancılık çekmedik. Bu nedenle yurtdışında değil de sanki Türkiye’nin bir ilinde gibiydik.

SAVAŞIN İZLERİNİ TAŞIYORLAR
 Aliya İzzetbgoviç'i daha yakından tanımak için çekimlerden önce bir ön hazırlık yaptınız mı?

Evet çok ciddi bir hazırlık içine girdim. Dizideki tüm karakterleri internetten tek tek araştırdım. Aliya İzzetbegoviç’in hayat hikayesini, o dönem yayınlanan görüntüleri araştırıp izledim ve Aliya İzzetbgoviç’in hayat hikayesinden çok etkilendim.

 Çekimler sırasında duygulandığınız anlar oldu mu? En çok hangi sahneler etkiledi sizi?

Dizinin bütünü aslında sizi duygusallaştırıyor. Bosna’da bulunmak, o yaşanan acıların, sıkıntıların yaşandığı topraklarda bulunmak bir de üstüne o dönemleri yeniden yaşamak ben dahil bütün oyuncuları duygulandırdı. Her ne kadar ülke kendini toplamış olsa da savaşın izlerini ülke de buram buram hissediyorsunuz. İnsanların yüzlerinde yaşanan acıların burukluğu hala var. Bosna hüzünlü bir şiir gibi. Dizi içinde ise beni en çok etkileyen sahne İzzetbegoviç’in başkan seçildiği sahne...

 Aliya hakkında böyle bir dizi yapmak neden önemli sizce?

Aliya İzzetbegoviç, Bosna Hersek Cumhuriyeti’nin ilk başkanı. Yakın tarihimizin en önemli liderlerinden biri. Müslüman haklarını korumuş İslam aydını, mücadele adamı, filozof. Boşnakların haklarını sonuna kadar savunan hem savaşçı hem barışçı gerçek bir lider. Boşnaklar bağımsızlıklarını onun direnişi ile kazandılar. Herkesin bilge kralı tanıması gerek. Bu yüzden bu dizinin en doğru şekilde gerçekleri yansıtarak yapılması gerekiyordu.

ÇOCUKLARIMA ANLATACAĞIM BİR MİRAS
 Aliya İzzetbegoviç gibi tarihi bir filmde yine rol almak ister misiniz?

Kesinlikle...Tarihi dizilerde yer almak ayrı bir haz. Herkesin hayalidir bir dönem işinde yer almak. Tarihimiz çok zengin. Umarım çok fazla tarihi dizi çekilir. Şu anda tarihi dizi konusunda TRT çok başarılı ve çok güzel işlere imza atıyor. Aliya dizisi de sinema tadında bir iş oldu diyebilirim.

 Bu rol size neler kattı?

Bana çok şey kattı. Bir kere çok önemli bir tarihi dönemi hafızama kazıdım. Çok önemli bir rolü titiz ve kaliteli bir ekiple ortaya çıkardım. İleride çocuklarıma güzel bir miras çıkardığımı düşünüyorum.


Gerçek bir karakteri oynamak daha heyecanlı
Siz aynı zamanda Zohak filminin de başrol oyunculuğunu üstleniyorsunuz. Her iki dizi de birbirinden çok faklı. Oyunculuk deneyimi açısından ne gibi farklılıklar yaşadınız?

Zohak filmi psikolojik gerilim türünün en başarılı kurgularından biri oldu. Her oyuncunun hayalindeki bir rol. Partnerim Erkan Çelik ile inanılmaz bir ikili olduk. Çok lezzetli bir oyunculuk sergiledik. Hemen akabinde gerçek bir hikayenin içinde bulunmak ve üstüne gerçek bir karaktere hayat vermek çok heyecanlı oldu. Bir başarılı bir hayal ürünü diğeri ise tarihin en önemli liderlerinden birinin hayatı.

#Meryema
#Aliya
#TRT
#Bosna Hersek
6 yıl önce