|

Bir çok ilde kar duasına çıkılırken bu ilde yoğun kar etkili oluyor

Bir çok ilde kar duasına çıkılırken, Van'da yoğun kar yağışı etkisini gösteriyor. Sabah saatlerinde etkisini arttırarak sürdüren kar yağışı nedeniyle dükkanlarının önünü temizleyen esnaf, yağışın bölge için önemli olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
16:50 - 16/01/2018 الثلاثاء
Güncelleme: 17:22 - 16/01/2018 الثلاثاء
Yoğun kar yağışı etkili oldu.
Yoğun kar yağışı etkili oldu.

Van'da dünden beri aralıklarla etkisini gösteren kar yağışı vatandaşları sevindirdi.

Van'da dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı, aralıklarla devam ediyor. Sabah saatlerinde etkisini arttırarak sürdüren kar yağışı nedeniyle dükkanlarının önünü temizleyen esnaf, yağışın bölge için önemli olduğunu söyledi.

Bu sene kar yağışının az olması nedeniyle yaz mevsiminde kuraklık olacağından korktuklarını ifade eden vatandaşlar, "Kar yağmasına çok sevindik. Kar yağışı gerek tarım gerekse hayvancılık için önem arz ettiği gibi hastalıkların bitmesine de neden oluyor" dedi.

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezinden yapılan açıklamada ise, bugün bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı geçeceği ifade edilirken, sabah ve gece saatlerinde ise buzlanma ve don olayına karşı vatandaşlara uyarılarda bulunuldu.

Kar yağışının 5 santimetreye ulaştığını ve perşembe gününe kadar aralıklarla karın yağacağının tahmin edildiği ifade edilen açıklamada, sıcaklığın 2 ila 4 derece azalacağı kaydedildi.

Açıklamada, "Bölgede en düşük sıcaklığı Van’da eksi 1 ile 8, Bitlis'te eksi 5, Hakkari'de eksi 1 ile 9 ve Muş’ta eksi 1 ile 9 olarak ölçüldü. En yüksek sıcaklık ise; Van, Hakkari ve Muş'ta 2, Bitlis'te ise sıfır derece olması bekleniliyor" denildi.

Kar yağışı nedeniyle 5 mahalle ile 2 mezraa yolunun ulaşıma kapandığı Van'da, belediye ekipleri olası kazalara sebebiyet vermemesi amacıyla gerek yollarda gerekse kaldırımlarda kar temizleme çalışması başlattı.


Canlı yayında "kar duası"

Öte yandan Sivas'ta yerel bir televizyon kanalının canlı yayınında "kar duası" yapıldı.

Kar yağışı ve soğuğuyla ünlü kentlerden Sivas'ta bu kış, hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Hemen hemen her yıl kış şartlarının ağır geçtiği ve yoğun kar yağışının olduğu kentte, bu kış mevsiminde ise kar yağışının az olması çiftçileri ve vatandaşları tedirgin ediyor.

"Gece Ajansı" haber bültenine konuk olan hafız Recep Budak, ilk olarak asker ve polisler için dua etti.

Daha sonra Sivas'a kar yağması için dua eden Budak, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemiz sıkıntılı günlerden geçiyor, ülkemiz kuraklıktan geçiyor. Allahım özellikle ülkemize ve Sivasımıza hayırlı ve bereketli yağmurlar, hayırlı ve bereketli karlar nasip eyle. Çiftçimizi, köylümüzü ve bizleri sevindir ya Rabbi. Sen dualarımızı şu gecede kabul eyle ya Rabbi."

Muş'ta çiftçiler "kar ve yağmur duası"na çıktı

Son yılların en kurak kış mevsimlerinden birinin yaşandığı Muş'ta ise bir grup çitfçi, kar ve yağmur yağması için dua etti.

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Van ve Bitlis'te kar yağışı aralıklarla devam ederken, Muş'ta parçalı bulutlu bir hava hakim.

Merkeze bağlı Çatbaşı köyünde bir grup çiftçi ile köy imamı Ayhan Aymelek ve muhtar Mehmet Koçlardan bir araya geldi.

Gruptakiler köy dışına çıkarak imam Aymelek'in öncülüğünde kar ve yağmurun yağması için bir süre dua etti.

Muhtar Koçlardan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Muş'un kış mevsiminde en kurak dönemlerinden birini yaşadığını söyledi.

Bölgede özellikle gece don olayının yaşandığını anlatan Koçlardan, şöyle konuştu:

"Sonbaharda ektiğimiz ekinin bir kısmı çıktı, bir kısmı çıkmadı. Biz de hocamızla kar duasına çıktık. Geçen yıl bu mevsimde yerde yaklaşık 1,5 metre kar varken, bu yıl henüz istenilen düzeyde kar yağmadı. Bu nedenle Allah'tan kar ve yağmurun yağmasını diledik."

İmam Aymelek ise bölgenin çok acil suya ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Biz de bugün kar duasına çıktık. Allah bize yağmur ve karı toprağın ihtiyacı kadar versin. İnşallah duamız kabul olur." dedi.

#Van
#Kar
#Muş
#Sivas
٪d سنوات قبل