|

Bingöl'de korkutan deprem

Bingöl'de 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin yerin 8,5 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi. İlk alınan bilgilere göre deprem nedeniyle herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı.

Yeni Şafak
07:35 - 7/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 12:19 - 7/03/2018 Çarşamba
AA
Bingöl'de 4,2 büyüklüğünde deprem oldu.
Bingöl'de 4,2 büyüklüğünde deprem oldu.

Bingöl'de 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 03.33'te merkez üssü Bingöl olan 4,2 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Depremin yerin 8,5 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.




Deprem nasıl oluşur?

  • Deprem yer kabuğu içerisinde oluşan kırılmalardan kaynaklı meydana gelen titreşimlerdir.
  • Depremler yüksek olasılık ile yer yüzünün 12 km kadar altında bulunan elastik kısımda meydana gelirler. Daha aşağılarda sıcaklık 400 dereceden daha fazla olduğundan dolayı bu bölgelerde herhangi bir hareketlilik ve sarsıntı oluşmaz. Elastik kısımda her sene bir kaç cm kayma meydana gelir. Ancak bu kaymalar ve oluşan enerji birikimleri zamanla çok fazla yoğun bir hal alır ve büyük kaymalara neden olur. Bu kaymalar da bize şiddeti değişken depremler olarak yansır.
  • Depremler yer kabuğundaki fay olarak isimlendirilen kırıklıklarda meydana gelir. Faylar kırılgan olan kayaların yüksek basınç ve gerilime maruz kalması sonucu kırılmaya uğrayan kırılgan yapılardır. Bu gerilmeler yeryüzünün her yerinde olabilir. Bu gerilmeler sonucu biriken enerji aniden boşalır ve çok büyük bir enerji ortay çıkar. Bu enerjinin çevresindeki kayalıklardaki yarattığı titreşimler depremleri meydana getirir.


#afad
#Bingöl
#Deprem
6 yıl önce