|

Barbaros'tan uzak dur

Doğu Akdeniz’de doğalgaz arayan sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa, Yunan savaş gemisi HS Nikiforos Fokas tarafından taciz edildi. Devreye Aksaz Üssü’ndeki donanma girdi. TCG Giresun Fırkateyni öncülüğündeki firkateynler, hücumbotlar ve denizaltılar Barbaros’a refakat ederek, Yunan gemisini engelledi. Dışişleri de Atina’yı uyardı.

Kıymet Sezer
04:00 - 19/10/2018 Cuma
Güncelleme: 08:08 - 19/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
Türk savaş gemileri Yunan tacizini engelledi
Türk savaş gemileri Yunan tacizini engelledi

Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi, 16 Ekim gecesi Antalya İstasyonu’ndan yayınlanan bir duyuru ile açılarak önceki gece görev bölgesine ulaştı. Barbaros’un görevlendirildiği bölgenin son dönemde paylaşım planlarını arttıran Yunanistan, Mısır ve Rum Yönetimi’nin tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgelerin kuzey sınırında bulunduğu öğrenildi.


YUNANİSTAN’DAN KRİZ YARATACAK ADIM

Rum ve Yunan basını, Barbaros’un 44 bin kilometrekarelik bölgede 1 Şubat 2019’a kadar sismik araştırma yapacağı öne sürdü ve bu alanın Amerikan ExxonMobil’in sondaj yapacağı 10 numaralı parsele 100 km. mesafede bulunduğunu iddia ederek kışkırtmalara başladı. Barbaros’un harekete geçmesi Yunanistan’da büyük rahatsızlık yarattı. Yunanistan Genelkurmayı, HS Nikiforos Fokas Fırkateynini, halen Baf batısında bulunan Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi’ni engellemek üzere görevlendirdi.


HEDEF GÖSTERDİLER

Yunan basınında, HS Nikiforos Fokas Fırkateyni’nin Barbaros’u engellediği haberi Barbaros’un Akdeniz’deki konumunu gösteren ‘Marinetraffic’teki harita görüntüsü ile yayınlandı. Ardından Barbaros’un Kıbrıs adası batısındaki faaliyetlerine yönelik olarak Türkiye’nin Yunanistan Büyükelçiliği Müsteşarı Yunan Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, sözde kıta sahanlığı ihlallerine karşı uyarıldı. Ancak Yunanistan, kıta sahanlığı olarak Antalya Körfezi dışındaki alanları Yunanistan’a ait kabul ettiğinden bu uyarıları yerinde bulunmuyor.


DONANMA BARBAROS’U KORUMAYA ALDI

Türk Donanmasından da karşı hamle geldi. Aksaz Üssü'ndeki gemiler Barbaros'u korumak için harekete geçirildi. Barbaros’a Türk fırkateynleri, hücumbotlar ve denizaltılarla refakat edilmeye başlandı. TCG Giresun Fırkateyni korumasındaki Barbaros gemisi, Yunan takibine karşı da telsiz susması uyguladı ve bilgi paylaşımını durdurdu. Barbaros’u takip eden Yunan HS Nikiforos Fokas fırkateyninin yapacağı muhtemel hareketleri yakın markaja aldı.

  • Fatih’i de markaja aldılar
  • Yunan Genelkurmayı Barbaros gemisinin yanı sıra Türkiye’nin sondaj gemisi Fatih’i de yakın markaja aldı. Fatih platformunun sonbaharda Doğu Akdeniz’de sondaj faaliyeti yapacağı duyurulmuştu. Fatih’i caydırmak üzere Yunan Genelkurmayı’nın hazırlık yaptığı iddia edildi. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisinin Yunanistan’a ait fırkateyn tarafından taciz edilmesi üzerine,”Yunanistan’a bölgede bir tırmanmaya neden olacak davranışlardan uzak durmasını salık veriyoruz” açıklamasını yaptı

#Türkiye
#Akdeniz
#Barbaros Hayrettin Paşa
#Taciz
5 yıl önce