|

Baklayı çıkardı: Andımız'dan sonra sıra Türkçe ezanda

Danıştay'ın ilköğretim okullarında okutulan Öğrenci Andı'yla ilgili yürütmeyi durdurma kararı tepkilere neden oldu. Eski Cumhuriyet Savcısı ve CHP üyesi Ömer Faruk Eminağaoğlu, andın yazarı Reşit Galip'in, Türkçe ezanın da mimarı olduğunu hatırlatarak "Türkçe ibadeti ve Türkçe ezanı beklediklerini" açıkladı. Eminağaoğlu'nun sözleri sosyal medyada tartışma konusu oldu.

Haber Merkezi
12:33 - 19/10/2018 Cuma
Güncelleme: 21:49 - 6/03/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Reşit Galip, 'Öğrenci Andı'nın yazarı olduğu gibi aynı zamanda 1932 yılında ezanı Arapça'dan Türkçeye çeviren isim.
Reşit Galip, 'Öğrenci Andı'nın yazarı olduğu gibi aynı zamanda 1932 yılında ezanı Arapça'dan Türkçeye çeviren isim.

80 yıldır öğrencilerin her sabah okullarına girmeden önce okumak zorunda oldukları Andımız, 8 Ekim 2013 tarihinde alınan karar ile okuma zorunluluğu ortadan kaldırılmıştı. Danıştay'ın ilköğretim okullarında uygulanan 'Öğrenci Andı'nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesinin ardından konu yeniden gündemde.

Öğrenci Andı ile gündeme gelen bir diğer isim de,
And'ın yazarı olan Reşit Galip
.
1932 yılında Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirilen Reşit Galip, Öğrenci Andı'nın yazarı olduğu gibi,
Cumhuriyet'in ilk yıllarında uygulanan ezanın Türkçeleştirilmesinin de mimarlarından.

Eminağaoğlu: Sıra Türkçe ezanda

Eski Cumhuriyet Savcısı ve CHP üyesi Ömer Faruk Eminağaoğlu da bir tweet atarak, Reşit Galip'in andından sonra Türkçe ibadeti ve Türkçe ezanı beklediklerini yazdı.



Danıştay'ın aldığı karara siyasilerden tepkiler var

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ve TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, Danıştay'ın Andımız kararına tepki gösterdi. Milli Eğitim Bakanlığı ise konuya ilişkin açıklama yayımladı.

"Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez"

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “
Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez
. Bir yürütme tasarrufunun bilimsel temelini sorgulamak da yargının anayasal konumunu, kabiliyetini aşar. Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8. Dairesi'nin Öğrenci Andı'na ilişkin kararı, maalesef bu ölçüleri karşılamaktan uzak kalmıştır” dedi.

MEB: Temyiz yolu açık

Milli Eğitim Bakanlığı Danıştay'ın ilköğretim okullarında uygulanan 'Öğrenci Andı'nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesi üzerine açıklama yayımladı.

Yapılan açıklamada, "Danıştay 8. Dairesi, 24.04.2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir.
Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir. Hukuki süreç devam etmektedir
." ifadelerine yer verildi.

"Bozdağ: Anayasa ve yasa alenen çiğnenmiştir"

Resmi Twitter hesabından Danıştay'ın kararı hakkında açıklama yapan AK Parti Yozgat Milletvekili ve Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ, "
Danıştay kendisini yürtümenin yerine koyarak anayasayı çiğnemiştir
" ifadelerine yer verdi.
Danıştay 8. Dairesi'nin, ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesine tepki gösteren Bozdağ, "
İşlem niteliğinde veya takdir yetkisini kaldıracak biçimde yarı kararı verilemez
" dedi. Yargı yetkisinin denetim şeklinde kullanılamayacağını söyleyen eski bakan, "Danıştay yürütmenin takdir yetkisini bizzat kullanmıştır. Anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir" şeklinde açıklama yaptı.

#Andımız
#Reşit Galip
#Türkçe ezan
6 yıl önce