|

AYM beraat veremez

Anayasa Mahkemesi’nin Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkında verdiği kararın hak ihlali değil, beraat olduğunu vurgulayan Hükümet Sözcüsü Bozdağ, “148. madde çok açık. AYM’nin beraat kararı verme yetkisi yok. Bu karar anayasaya aykırı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/01/2018 Pazar
Güncelleme: 06:48 - 14/01/2018 Pazar
Yeni Şafak
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, partisinin Yozgat Boğazlıyan İlçe Kadın Kolları 5. Olağan Kongresi’ne katıldı.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, partisinin Yozgat Boğazlıyan İlçe Kadın Kolları 5. Olağan Kongresi’ne katıldı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, partisinin Yozgat Boğazlıyan İlçe Kadın Kolları 5. Olağan Kongresi’ne katıldı. Bozdağ, burada yaptığı konuşmada, AYM’nin bireysel başvurular hakkında karar verme hakkına sahip olduğunu ancak bu konuda karar verirken ilk derece, istinaf, temyiz mahkemesi gibi hareket edemeyeceğini belirtti.

Bozdağ, şunları söyledi: “Anayasayla sınırları belirlenmiş bir yetki ve görev alanı vardır. Anayasanın 148. maddesi çok açık diyor ki ‘Bireysel başvuruda kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapamaz, yapılamaz’.”

AYM, VAKA İNCELEMESİ YAPAMAZ

“Anayasa Mahkemesinin Şahin Alpay ve Mehmet Altan kararının açıklanan gerekçesi incelendiği zaman, kanun yollarında gözetilmesi gereken hususların fazlası gözetildiği gibi onun da ötesine geçilerek ilk derece mahkemesi gibi inceleme yapılmıştır” diyen Bozdağ, AYM’nin bireysel başvuruyla kendisine gelen bir konuda vaka incelemesi yapamayacağını söyledi.

BERAAT KARARI VERME HAKKI YOK

Bekir Bozdağ şunları söyledi: “Can Dündar kararında olduğu gibi aynı kötü ve yanlış uygulamayı Alpay ve Altan kararında da verdi. AYM’nin saygın hukukçularına soruyorum: Siz hak ihlali kararı mı verdiniz, yoksa beraat kararı mı? AYM’nin bu kararı hak ihlali kararı değil, beraat kararıdır. Mahkemenin beraat kararı verme hak ve yetkisi de yoktur.”

SKANDAL HÜKÜM ANAYASAYA AYKIRI

Anayasa Mahkemesi’nin, Şahin Alpay ve Mehmet Altan hakkında verdiği kararla anayasanın kendisine verdiği yetki ve görev sınırını tartışmasız aştığını kaydeden Bozdağ, “Çok net şekilde davanın esası hakkında karar vermiştir. Bunlar beraat kararıdır, Anayasa Mahkemesinin bu kararı ve yaptığı bu iş, anayasaya ve anayasanın çizdiği kurallara açıkça aykırıdır” dedi.

Kutsal metin değil

Anayasa Mahkemesi'nin yanlış bir kararını eleştirmelerinin Anayasa Mahkemesine saygısızlık olarak değerlendirilmemesi gerektiğini dile getiren Bekir Bozdağ, “Mahkeme kararları eleştirilmez kutsal metinler değildir. Biz bir saygısızlık yapmıyor, hukuk devletine sahip çıkan birisi olarak bu noktada uyarı ve eleştiri vazifemizi yerine getiriyoruz” şeklinde konuştu.


Hasan isimli bir vatandaş Bekir Bozdağ'ın yanına gelerek ceketini istedi. Vatandaşın isteğini geri çevirmeyen Bozdağ da ceketini hediye etti.

#Bekir Bozdağ
#AYM
6 yıl önce