|

Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısında ara karar

Atatürk Havalimanı'nda 46 kişinin yaşamını yitirdiği, terör örgütü DEAŞ'ın gerçekleştirdiği terör saldırısıyla ilgili ara karar verildi. Mahkeme, 36’sı tutuklu, 4'ü firari 46 sanığın yargılandığı davada, tüm tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verdi.

Yeni Şafak
20:32 - 18/01/2018 Perşembe
Güncelleme: 20:56 - 18/01/2018 Perşembe
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Atatürk Havalimanı'nda 28 Haziran 2016'da 46 kişinin yaşamını yitirdiği ve 163 kişinin yaralandığı, terör örgütü DEAŞ'ın gerçekleştirdiği terör saldırısıyla ilgili 36’sı tutuklu, 4'ü firari 46 sanığın yargılandığı davada, mahkeme tüm tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Bakırköy Adalet Sarayı'nın Konferans Salonu'nda yapılan 4. duruşmaya, 34 tutuklu, 1 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı. Yabancı uyruklu sanıklar için Rusça ve Arapça tercümanlar da duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada söz verilen müştekilerden Cevriye Haznedaroğlu, "Oğlum Yusuf'u kaybettim. Yapanlardan, yaptıranlardan şikayetçiyim." dedi.

Müşteki Gülşen Koç da "Hüseyin Koç'un annesiyim. Allah'a imanı olmayan kafirlerin en ağır cezayı almasını istiyorum. Sokaklarda ekmek topladım, oğlumu devlet memuru, öğretmen yaptım. Şikayetçiyim." diye konuştu.

Diğer söz alan müştekiler de sanıklardan şikayetçi olduklarını söyledi.

Söz verilen sanıklar, saldırıyla bir ilgilerinin olmadığını iddia etti. Sanıklar, neden tutuklu olduklarını bilmediklerini, adalet beklediklerini söyleyerek, tahliyelerini ve beraatlerini talep istedi.

"Bunlar uluslararası bir örgüt"

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu avukatı Yüksel Gökçe, saldırıda 3 Suudi Arabistan vatandaşının öldüğünü, 33'ünün de yaralandığını aktararak, "Şikayetimiz devam ediyor. Biz burada küçük, lokal bir örgütten bahsetmiyoruz. Tabii ki burada sanıklar suçlamaları reddedip birbirlerini tanımadıklarını söyleyeceklerdir. Tabii ki inkar edecekler çünkü bu küçük bir örgüt değildir, uluslararası bir örgüttür.

Atatürk Havalimanı saldırısı, ciddi ve planlı bir saldırıdır. Annelerin yürekleri yanmış, ailelerin ocakları sönmüştür. Sanıkların tahliye olduğunda yüz ameliyatı ya da sahte pasaportla yurt dışına kaçma ihtimalleri vardır. Ben sanıkların tutuklu yargılanmalarını talep ediyorum. Davaya katılma talebinde bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Salonda bulunan müştekiler, avukatın talep konuşmasını alkışladı.

Söz alan sanık avukatları da müvekkillerinin tahliyelerini istedi. Avukatların taleplerle ilgili söz aldığı sırada bir müşteki "Siz bu insanları nasıl savunuyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi.

Mahkeme başkanının, tepki gösteren müştekinin dışarı çıkarılmasını istediği sırada, başka bir müşteki de "Çocuğunu kaybetmiş, tepkisi normal değil mi?" dedi. Bu sözler üzerine mahkeme başkanı, tepki gösteren müştekinin salonda kalmasına karar verdi.

Taleplerle ilgili görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, davaya katılma talebinde bulunan müştekilerin suçtan zarar görmelerine binaen taleplerinin kabulünü, esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın kendisine gönderilmesini ve tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesine karar vererek, tüm tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına hükmetti.

Duruşma, 12 Mart'ta Silivri'de görülmek üzere ertelendi.

#Atatürk Havalimanı
#DEAŞ
6 yıl önce