|

Asma yaprağının saklı lezzetleri

Hem meyvesi hem yapraklarıyla hayatımıza vazgeçilmez lezzetler katan asma bitkisinin anavatanı Kafkasya olsa da binlerce yıldır Anadolu topraklarında yetişiyor. Meyvesi ve yaprağı çeşit çeşit yemeklerin malzemese listesinde yer alıyor. Asma yapraklarını kışın nasıl muhafaza edebileceğini anlattığımız bu hafta bir de Çorum ve Kayseri yöresinden tarifler verdik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/09/2017 Pazar
Güncelleme: 11:51 - 17/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Asma yaprağının saklı lezzetleri
Asma yaprağının saklı lezzetleri

Birkaç haftadır kış hazırlıklarından bahsediyoruz. Elbette, bunu yaparken Anadolu kadınının marifetli ellerinin ürettiği tariflerden de bahsetmeden olmaz diye, bu hafta yine bir kış hazırlığından yörelere özgü tarifleri de ekleyerek konu edinmek istedim. Bu hafta Tokat’a, Orta Anadolu köylerine gidelim ve asma yaprağı ile neler yapılıyor bir bakalım. Anavatanı Kafkasya olan asma, binlerce yıldır Anadolu topraklarında yetişiyor. Hem meyvesi hem yapraklarıyla hayatımıza vazgeçilmez lezzetler katan asma bitkisinin yüzlerce farklı çeşidi, dolayısıyla lezzeti var. Pekmez, orcik,pestil, şıra, sirke gibi ürünlerle beraber, kuru üzüm de hayatımızın özel lezzetlerinden biri. Anadolu’da üzümün kendisi gibi yaprakları da kurutulur ve yemek olur.

YEMEKLERE EKİŞİLİK KATIYOR

Asma yaprakları Anadolu’da yemek olabildiği gibi çorba ve pidelerde iç olarak da kullanılıyor. Aperatif bir tat olarak bulgur, sarımsak, salça, soğan ile yapılan Çaput Aşı, Tokat’ın cevizli, mercimekli, sumaklı Bat ve Batırık yemekleri asma yaprağının ekşiliğinden faydalanıp pişirilen harika lezzetler olarak Türk Mutfağı’nın geniş yelpazesinde yer alıyor. Asma yaprağı daha çok beyaz üzüm asmalarından toplanır. Açık yeşil ve girinti çıkıntısı az olmalıdır. Saklamak için kurutma ya da salamura yöntemi uygun olan tekniklerden. Hemen her eve giren asma yapraklarını satın aldıktan ya da topladıktan sonra gölge bir yerde serilerek saklanıp, salamura ya da derin dondurucuda saklamak için paketlenerek hazırlanabiliyor. Ben sizin için bir taze bir de kuru yaprak yemeği seçtim.


Salamura Yaprak

MALZEMELER
* 10 kg asma yaprağı * 4 kg iri öğütülmüş kaya tuzu  Su * Cam kavanoz

Yapılış:
Asma yapraklarını sapları aynı hizaya gelecek şekilde dizelim. Her desteyi on onbeş yaprak ile yapmalı ve sap kısımlarına bir tutam kaya tuzu koymalıyız. Yaprak destelerini saralım ve kavanozumuza sıkıştırarak sıra sıra yerleştirelim. Her sıraya biraz daha tuz atalım. Suyumuzu kaynatıp el dayanır sıcaklığa gelene dek soğutalım. Kavanoza dolana kadar su ekleyelim ve son kez kalan tuzu koyalım. Kavanozumuzu kapatıp serin ve karanlık bir yerde saklayalım. Derin dondurucuda yaprak saklamak için yine yaprak desteleri yapalım ve rengi değişene kadar haşlayalım. Ardından süzelim ve poşetlere doldurup havasını çıkartarak bağlayalım.
#Salamura
#Asma yaprağı
#Yemek
#Sarma
7 yıl önce