|

Arazi birleşim projesi göçü bitirdi

Yozgat’ın Kadışehri ilçesi Kabalı köyünde 8 yıl önce köylülerin tarlaların sınırlarını kaldırmasıyla oluşan 5 bin dönümlük meyve bahçesi, göçü tersine çevirdi. Köylüler hem tarlaların kiralarını, hem de bahçede sigortalı çalışıp maaşlarını alıyor.

Haber Merkezi
04:00 - 25/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:10 - 25/10/2018 Perşembe
Yeni Şafak
5 bin dönümlük meyve bahçesi, kentten köye göçü başlattı.
5 bin dönümlük meyve bahçesi, kentten köye göçü başlattı.

Kadışehri ilçesi Kabalı köyünde 2009 yılında yaklaşık 803 tarlanın birleştirilmesiyle oluşan 5 bin dönümlük meyve bahçesi, kentten köye göçü başlattı. Kamu, özel sektör ve köylülerin işbirliği ile 5 bin dönümlük alan 25 yıllığına bir firmaya kiralandı. Oluşturulan elma, kiraz ve şeftali bahçesinde çalışan köylüler birleştirdikleri tarlalarının hem kiralarını, hem de meyve bahçesinde sigortalı çalışıp maaşlarını alıyor. İşsizlik sorununu kendi köylerinde çözen Kabalı halkının ekonomik ve sosyal yaşantılarında da gözle görülür değişiklik oldu ve vatandaşların refah seviyeleri arttı.

‘GURBETTE ÇÜRÜYECEKTİK’

Kabalı meyve bahçesinde çalışan Tahsin Karabulut daha önce yaz ayları İstanbul’da çalışarak ailesinin geçimini sağladığını anlatarak, “Ailemden uzak 3 ay İstanbul’da gurbette çalışıyordum. Tekrar geliyorduk. Buradaki borçlarımızı ödeyip yine borç alıp İstanbul’a gidiyorduk. Bura olmasaydı gurbette çürüyecektik. Ama şimdi akşam evimize gidiyoruz. Sigortamız işlediği için burada çalışarak emekli olacağız” diye konuştu.

‘ANKARA’DAN İKİ EV ALDIK’

Aile ekonomisine destek olan Ruşen Ünal ise, “Her gün sabah hayvanlarımızı yemliyoruz, bahçeye gelip akşama kadar çalışıyoruz. Çok memnunuz. Paramızı kazanıyoruz. Evimizin geçimini sağlıyoruz. Ben kızımla çalışıyorum. Eşim çalışıyor. Gayet mutluyuz. Burası kurulalı 8 sene oldu 8 senedir çalışıyoruz. İki tane ev aldık Ankara’dan” ifadelerine yer verdi.

Kabalı Meyve Bahçesi firma Genel Müdürü Fahrettin Aksakal ise bahçenin kurulmasıyla birlikte Kabalı köyünden daha önce ayrılanların döndüğünü ve hızla göç almaya başladığını belirterek şöyle konuştu;

803 TARLA BİRLEŞTİ

“Burası 5 bin dönüm meyve bahçesi olan bir özelleştirme projesidir. Öncesinde 350 kişiye ait 803 tane tarlanın ayrı ayrı işlenmesi söz konusuyken bugün tamamı tek parça olarak işlenmekte. Dolayısıyla bu gerçekten çok ciddi bir verim artışına ve katma değere dönmekte. Burada iş imkanı olduğu için de göçü tersine çevirmekte”

  • Köylünün standardı yükseldi
  • Projenin başlamasıyla birlikte Kabalı köyünde yaşam standardının yükseldiğini de dile getiren Aksakal, “Bahçemizde 3 bin dönüm civarı elma var, bin dönüm civarı kiraz, kalanında da şeftali, nektari, ayva, armut yetiştiriyoruz. Kabalı köyünde yoğun bir şekilde inşaatların olduğunu, insanların köye döndüğü için köyde kendilerine ev yaptığını ve Yozgat’ın ortalama köylerine göre çok daha refah seviyesi yüksek standardı yüksek evler olduğunu görüyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor” açıklamalarına yer verdi.
#Yozgat
#Arazi birleştirme projesi
5 yıl önce