|

Ankara Tavası

Hava sıcaklıklarının oldukça yüksek olduğu şu günlerde ailece yapılan mangal keyfi, babalar için bir çileye dönüşebilir. Biz de bu hafta mangala alternatif, protein ve karbonhidrat açısından oldukça zengin bir lezzet olan Ankara Tavası tarifini sizlerle paylaşıyoruz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/08/2017 Pazar
Güncelleme: 04:24 - 13/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
Ankara Tavası
Ankara Tavası

ilece yapılan mangal, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte keyiften öte bir çileye dönüşebilir. Mangalı yellemek, dumanı altında etlerin pişmesini beklemek iştah açıcı olsa da bir süre bu keyiften uzak durmak isteyenler için bu hafta Ankara Tavası tarifini sizlerle paylaşacağız. Temel malzemesi et ve şehriye olan bu lezzet, protein ve karbonhidrat açısından oldukça zengin, hem lezzetli, hem de doyurucu.

ANA VATANI ORTA ASYA VE KAFKASLAR

Türk Mutfağı’nda özellikle asker sofrasında böyle hem kalori hem besin değeri yüksek yemekleri görüyoruz. Bunun en hoş örneği İskilip Dolmasıdır. Bana kalırsa, Ankara Tavasında da bir Osmanlı Ordu Mutfağı kokusu var.

Ankara Tavanın temel malzemesi olan şehriye bir çeşit makarna. Her ne kadar Roma mutfağı ile ilgili kayıtlarda küçük makarna çeşitlerinden bahsedilse de, bu tip hamur işlerinin ana vatanı Orta Asya ve Kafkaslardır. Örneğin Türk Mutfağı’nda milattan önceki zamanlarda oğmaç, kesme muska gibi bir çok küçük makarna yapılıyordu. Bu hamurlar hala kurutulup çorba yapımında kullanılır. Şekli pirince benzeyen şehriyeyi de Çin Mutfağı’nda görmek, pirinçle aralarındaki duygusal bağı düşününce hiç şaşırtıcı değil. Muhtemelen Türkler de şehriyeyi Orta Asya’dan tanıyorlardı. Herkese güzel, sağlıklı, mutlu pazarlar dileyip tarifimize geçiyorum.


Tava yapımı için

Yapılışı: Etimizi yüksek ateşte kızdırılmış bir tavada mühürlemek için kızartalım. Soğanımızı doğrayıp etimize ekleyelim ve hafifçe kavuralım. Baharat ve tuzumuzu ilave edelim. Bir tencereye aldığımız etin üzerine suyumuzu ekleyip kaynatalım. Ayrı bir yerde ince doğranmış biberleri, sarımsakları kavuralım. Arpa şehriyelerini kavurup pembeleştirelim. Biber, sarımsak ve arpa şehriyeyi karıştıralım. Düz dipli bir tencerede tereyağını eritelim,arpa şehriyeli karışımı yerleştirelim. Üzerine rendelediğimiz domatesi koyalım. En üste kemiklerinden ayrılmış eti yerleştirelim. Et suyunu ekleyip kapağını kapatalım. Kısık ateşte 20 dakika pişirelim. Afiyet olsun.


MALZEMELER

(Ankara tava)

■1 Yarım kilogram kemikli kuzu ön kol

■2 su bardağı arpa şehriye

■3 adet domates

■2 adet kuru soğan

■2 diş sarımsak

■2 yeşil biber

■3 yemek kaşığı tereyağı

■3 su bardağı su

■Tuz ve baharat

#Yemek
#Ankara Tava
7 yıl önce