|

Alternatif ürün desteği

Düzce’de akademisyenlerin desteğiyle çiftçiler tarafından üretilen bitkilerden krem, çay, yağ ve kolonya yapılıyor. DÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haydar Göksu, “Burada asıl amaç bir nihai ürün elde etmek ama bunun öncesinde bölge halkına alternatif bir geçim kaynağı sunmaktır” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 7/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:59 - 7/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
 Düzce Üniversitesi (DÜ) akademisyenlerinden teknik destek alan çiftçiler, tarım yapmanın yanı sıra bilime de destek oluyor.
Düzce Üniversitesi (DÜ) akademisyenlerinden teknik destek alan çiftçiler, tarım yapmanın yanı sıra bilime de destek oluyor.

Düzce Üniversitesi (DÜ) akademisyenlerinin desteğiyle çiftçilerin ürettikleri bitkilerden krem, çay, yağ ve kolonya yapılıyor. “Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” projesi kapsamında, Düzce Üniversitesi (DÜ) akademisyenlerinden teknik destek alan çiftçiler, tarım yapmanın yanı sıra bilime de destek oluyor.

DÜ Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü öncülüğünde yörede bulunan bitkilerin katma değeri olan ürüne dönüştürülmesi çerçevesinde çalışmalara başlayan akademisyenler tarafından çiftçilere dağıtılan farklı türden 60’a yakın bitki tohumu meyvelerini vermeye başladı.

KÖYLÜYLE BİRLİKTE GÜZEL SONUÇLAR

Çalışmalar kapsamında DÜ Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Malzeme ve Malzeme İşleme Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haydar Göksu, toplanan ısırgan, papatya ve böğürtlen gibi bitkilerden krem elde etti.

Göksu, doğadaki bitkilerin kendilerine ilham kaynağı olduğunu ve çalışmalar sonucunda çiftçilerle birlikte insanlığa faydalı ürünler elde ettiklerini söyledi. Bölge halkıyla çalışma yaptıklarını ve bu birlikteliğin güzel sonuçlar sağladığını anlatan Göksu, projeyle hem üniversitenin hem de bölgenin güçlü yönlerini birleştirmenin hedeflendiğini aktardı.


BİTKİLER ÜRÜNE DÖNÜŞÜYOR

Haydar Göksu, bu kapsamda Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu olarak işin ucundan tuttuklarını ve kozmetik ürünlerle ilgili bitkisel krem, bitkisel çay, yağ, kolonya üretimlerine başladıklarını dile getirdi. Üniversitenin yoğun şekilde çalıştığını kaydeden Göksu, “Üniversitemizdeki bitki yetiştirme uzmanları, laboratuvarlarımızda toprak analizi yapıyor. O toprağa uygun bitki belirlenip yetiştiriliyor. Hasat dönemlerinde bu bitkiler toplanıp uygun şartlarda kurutuluyor. Daha sonra bize kadar ulaşıyor. Biz de burada nihai ürünlere doğru yol alıyoruz.” dedi.

  • ÜNİVERSİTE ÖNCÜLÜK EDİYOR
  • İnsanların görmediği, üzerine basarak geçtiği pek çok bitkiyi laboratuvara aldıklarını dile getiren Göksu, şöyle devam etti: “Burada asıl amaç bir nihai ürün elde etmek ama bunun öncesinde bölge halkına alternatif bir geçim kaynağı sunmaktır. İnsanların, arazilerinde belki de hiç görmediği bir bitkinin, kendisine bir geçim kaynağı olabileceğini bilmesi gerekiyor. Bunu da üniversite göstermiş oluyor.”
#Düzce Üniversitesi
#Tıp
5 yıl önce