|

Abdülmecid’in fermanı kurtarıldı

İstanbul’da düzenlenen operasyonda çeşitli dönemlere ait 268 parça tarihi eser ele geçirildi. Tarihi eserler incelenmek üzere İstanbul Arkeoloji ve Türk İslam Eserleri Müze Müdürlüklerine teslim edilirken gözaltına alınan 6 kişiden 2’si tutuklandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/04/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:19 - 21/04/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Sultan Abdülmecid’in 1855 yılında hazırlattığı bir fermanı da kaçakçıların evinden çıktı.
Sultan Abdülmecid’in 1855 yılında hazırlattığı bir fermanı da kaçakçıların evinden çıktı.

Anadolu’nun zengin mozaiğini ve kültür mirasını yağmalayan kaçakçıların, bu eserleri Avrupa ülkelerine satmaya çalıştığı belirlendi. Türkiye’den kaçırılmaya çalışılan bu eserler kurtarılırken, Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülmecid’in 1855 yılında hazırlattığı bir fermanı da kaçakçıların evinden çıktı.


Koruma altına alınan fermanın, Sultan Abdülmecit’in ilk Rum gazetesinin çıkarılması için hazırlattığı ve Grekçe yazıldığı belirtilen 110x80 santimetre ebatlarında, 10 santimetre kalınlığında mermer ferman olduğu ifade edildi.


İŞTE KURTARILAN ESERLER

Operasyon kapsamında kurtarılan tarihi eserler şunlar: “M.Ö 2500 yıllarına denk gelen Lidya uygarlığı Kroisos dönemine ait 11 altın, Tunus ve Cezayir bölgesine ait törende arkeolojik eserler, Sultan Abdülmecid dönemine ait Grekçe yazılmış ferman, Grek dönemine ait 2200 yıllık kraliyet ailesini günlük malzemeleri, 87 adet Büyük Selçuklu, Memlük ve Osmanlı dönemlerine ait İslami motifli kazanlar, siniler, şehzade kalkanları ve Ürdün, Suriye bölgesine ait değerli taşlar ve arkeolojik eserler”

#Abdülmecid
#Ferman
6 yıl önce