|

7 asırlık şifa

Amasya'nın Merzifon ilçesinde aktarlık yapan Adnan Yıldırım, ünlü tıp alimi Sabuncuoğlu Şerefeddin'in kitabında yer alan ve geçmişi 7 asır önceye dayanan soğuk algınlığı tarifi "Şurubu Hümayun"u yeniden hazırlayarak müşterilerine sunuyor.

Yeni Şafak
04:00 - 22/11/2016 Salı
Güncelleme: 21:22 - 21/11/2016 Pazartesi
AA

Amasya'nın Merzifon ilçesinde aktarlık yapan Adnan Yıldırım, ünlü tıp alimi Sabuncuoğlu Şerefeddin'e ait "Akarabiddin" adlı kitapta yer alan ve geçmişi 7 asır önceye dayanan soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan şurubun tarifini yeniden hazırlayarak müşterilerine sunuyor.



Yıldırım, işini daha bilimsel yapabilmek için ABD'de bulunan Güney Kaliforniya Üniversitesinde Bitki Bilimiyle Tedavi Yöntemleri Programı'nda yüksek lisans yaptığını belirtti. Yıldırım, soğuk algınlığıyla ilgili 7 asırlık tarifi, "Şurubu Hümayun" adının verildiğini ve karışımda çeşitli baharatlar kullanıldığını, şurubu müşterilerinin de çok beğendiğin ifade etti.


Şurubun orijinal tarifine ulaşmak için, Osmanlı döneminde 1402-1468 yıllarında Amasya'da hekimlik yapan Sabuncuoğlu Şerefeddin'in, Amasya Yazma Eserler Kütüphanesi'ndeki "Akarabiddin" kitabına başvurduğunu söyleyen Yıldırım, "Anadolu Selçukluları ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde hastaların tedavi edildiği bimarhanede görev yapan Sabuncuoğlu Şerefeddin Amasya'ya gelen kervan sahipleri ve yöre insanları soğuk algınlığı ve benzer solunum yolu hastalıklarının tedavisinde 'Şurubu Hümayun' isimli şurubu kullanarak, insanları hastalıklardan korunması için şurubu şifa niyetine hazırlamıştır” dedi.



ŞURUBUN TARİFİ


Yıldırım, "Şurubun içinde birincisi bimarhaneyi kurduran İlduş Hatun'un 'altın' dediği zencefil var, zerdeçal, tarçın ve karanfil var. Hindistan menşeli baharatlar kaynatılmaya müsait baharatlar olduğu için kaynatılması gerekiyor. Bu tarif yapılırken Amasya'ya özgü bitkiler de katılmış içine, bir misket elması kurusu, ıhlamur ve böğürtlen kökü var. Özellikle kış şartlarında bağışıklık sistemlerini güçlendiriyor ve zinde hissi veriyordu. Ayrıca uzun yolculuklara dayanabilmek için kullanıyorlardı." diye konuştu.




#Merzifon
#Adnan Yıldırım
#Sabuncuoğlu Şerefeddin
#Şurubu Hümayun
7 yıl önce