|

60 öğrenci sır oldu

Çin zulmü sürüyor. Eğitim için gittiği Mısır’da tutuklanıp Çin’e gönderilen Doğu Türkistanlı 60 öğrenciden haber alınamıyor. Muhtar Ozi’nin İstanbul’daki eşi, “Çin, Müslüman gençlerden korkarak onları yok ediyor. Eşim yaşıyor mu, öldü mü bilmiyoruz” dedi.

Ayşe Mine Alioğlu
04:00 - 17/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:57 - 17/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Muhtar Ozi’nin ailesi İstanbul’da yaşıyor. 11 Uygur aileyle aynı apartmanda kalan Meryem Gül, verdiği özel derslerle geçimini sağlıyor.
Muhtar Ozi’nin ailesi İstanbul’da yaşıyor. 11 Uygur aileyle aynı apartmanda kalan Meryem Gül, verdiği özel derslerle geçimini sağlıyor.

Çin zulmünden kaçarak 2017 yılında yasal yollarla Mısır’a okumaya giden Doğu Türkistanlı öğrencilerden haber alınamıyor. Mısır, El Ezher Üniversitesi’nde eğitim gören öğrencileri oturma izni ve pasaportları olmalarına rağmen Çin’e gönderilmek üzere 4 Temmuz 2017’de tutuklamaya başladı. İlk aşamada sayıları 100’e yaklaşan tutuklu öğrencilerden bir kısmı serbest bırakılırken 60’ının ailesi hala kendilerinden haber alamıyor.

HABER ALAMIYORUZ

Onlardan biri de Meryem Gül’ün eşi Muhtar Ozi. Gül, eşinin tutuklanma sürecini şu şekilde anlattı: “Kimlik ve oturma izinleri olmasına rağmen Mısır yönetimi mescitler, okullar ve evlerden teker teker topladı. Çocuklarımın güvenliği için 14 Temmuz 2017’de Türkiye’ye geldim. Eşim, ‘Siz gidin ben daha sonra geleceğim’ dedi. İstanbul Zeytinburnu’nda bir ev tutup eşimi beklemeye başladım. Ancak biz geldikten iki gün sonra eşimden haber alamadım.”

SAĞ MI ÖLÜ MÜ BİLMİYORUZ

Eşinin hiçbir gerekçe gösterilmeden 16 Temmuz’da tutuklandığını öğrendiğini belirten Meryem Gül, “O dönem yüzlerce öğrenci tutuklandı. 9 ay sonra birçoğu serbest kaldı. Öldürülen 3 öğrencinin bedenleri ailelerine teslim edildi. Kocamın da içinde bulunduğu 60 kişiden haber alınamıyor. Yaşıyor mu, öldü mü bilmiyoruz. Çin, inançlı ve başarılı gençleri tehlike olarak görüyor. Müslüman gençlerden korkarak onları işkenceyle yok ediyor” diye konuştu.

#Çin
#Uygur Türkleri
#Muhtar Ozi
5 yıl önce