|

5 sene hüküm yediğini cezaevine götürülürken öğrendi

Erzurum'da yaşayan Halil Can, uyuşturucu satıcısının kimlik bilgilerini kullanması nedeniyle haberi olmadan yargılandığı davada "uyuşturucu ticareti yapma veya sağlama" suçundan 5 yıl hapis ve bin 660 lira adli para cezasına çarptırıldığını kendisini cezaevine götürmek için gelen polislerden öğrendi.

Yeni Şafak
14:42 - 28/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 14:51 - 28/05/2018 Pazartesi
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Kentte 15 Nisan 2014 tarihinde Çat-Bingöl karayolunun 2. kilometresindeki uygulamada durdurulan otobüsün bagajındaki aramada, koku ve hava geçirmeyecek ambalaja sarılan 6 kilo 14 gram esrar ele geçirilmesiyle ilgili gözatına alınan yolculardan Engül T. üzerinde kendisine ait fotoğraf bulunan Halil Can'a ait kimliği polis ekiplerine verdi.

Soruşturma aşamasında kimliğin sahte olduğu anlaşılamayınca Halil Can'a, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde "uyuşturucu madde kullanmak" ve "uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama" suçundan dava açıldı.

Bu süreçte Halil Can'a ait sahte kimlikle tutuksuz yargılanan Engül T, mahkemedeki ifadesinde şunları anlattı:

  • "Faizciden borç para aldım. Ödeyemediğim için maddi sıkıntılar oluştu. Alacaklıların sürekli arayıp parayı vermem yönünde sıkıştırmaları sebebiyle uyuşturucu ticareti yaptım, bir suç işledim. Esrar maddesini Diyarbakır'ın Lice ilçesi Yalınlı köyünden adını Engül olarak bildiğim ancak soyismini bilmediğim şahıstan 6 bin lira karşılığında satın aldım. Bunun 2 bin 500 lirasını peşin olarak verdim, geriye kalan 3 bin 500 lirasını ise borçlandım. Diyarbakır'dan Erzurum'a gelirken Çat girişindeki aramada esrarın içinde bulunduğu valizin kime ait olduğu sorulduğunda samimiyetle söyledim, çantanın şifresini de güvenlik görevlilerine verdim. Yakalanmamış olsaydım esrar maddesini İstanbul'da ikamet eden adını Vedat olarak bildiğim şahsa satacaktım. Cahilce bir işe giriştim, başıma bunların geleceğini düşünemedim. Uyuşturucu madde kullanmıyorum. Olay nedeniyle pişmanım."

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti sanığa "uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama" suçundan 5 yıl hapis ve bin 660 lira adli para cezası verdi. Sanık, "Uyuşturucu madde kullanmak" suçundan ise beraat etti.

Mahkemenin hükmü bir süre sonra Yargıtayca onandı. Kararın kesinleşmesi üzerine yerel mahkemenin hükmünün infazı için hakkında yakalama kararı çıkartılan Halil Can polislerce adresinde yakalandı.

Kendisini almaya gelen polislerden hapis cezası aldığını öğrenen Halil Can, olayla ilgisinin bulunmadığını savunarak, hakkındaki mahkumiyet kararının infazın durdurulmasını ve yargılamanın yenilenmesini talep etti.

Dosyayı yeniden inceleyen mahkeme heyeti, Can'ın talebi üzerine ek karar verdi.

Yargılama yeniden yapılacak

Mahkemenin ek kararında infazın durdurulmasına karar verildiği belirtilerek, suçu esas işleyen kişinin Halil Can sahte kimliğini kullanan Engül T. olduğu aktarıldı.

Mahkeme suç işlemediği halde hakkında mahkumiyet kararı bulunan Halil Can'ın yeniden yargılanmasını kararlaştırdı.

Halil Can'ın kimlik bilgilerini kullanan ve sahte kimlik çıkaran Engül T. hakkında "resmi evrakta sahtecilik"ten suç duyurusunda bulunması üzerine bu suçtan mahkumiyet kararı verildi.

#Sahte Kimlik
#Uyuşturucu
#Hapis
#Ceza
6 yıl önce