|

5 birader BM’yi tıkıyor

Başbakan Yıldırım, BM’nin Afganistan, Filistin, Kıbrıs ve daha birçok soruna çözüm üretemediğini söyledi. Yıldırım, “TRT World Forum”un açılışında şöyle konuştu: BM Güvenlik Konseyi’nin 5 biraderi var. Bu 5 biraderin biri tek başına çözümü tıkıyor, öbürü de başka bir sorunda taraf oluyor, o da tıkıyor. Dolayısıyla sorunlar çözülmüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 09:24 - 19/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım, “Belirsizlik Çağında Değişime İlham Olmak” ana temasıyla gerçekleştirilen “TRT World Forum”un açılış oturumunda konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım, “Belirsizlik Çağında Değişime İlham Olmak” ana temasıyla gerçekleştirilen “TRT World Forum”un açılış oturumunda konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, “Belirsizlik Çağında Değişime İlham Olmak” ana temasıyla gerçekleştirilen “TRT World Forum”un açılış oturumunda konuştu:

Suriye’de kalıcı ateşkesin sağlanması ve barışın tesisi için Rusya, İran ve Türkiye olarak Astana sürecini başlattık. Bu girişimlerimizi Birleşmiş Milletler şemsiyesinde, Cenevre sürecine taşımış bulunmaktayız. Astana’da varılan mutabakat çerçevesinde, Suriye İdlib bölgesinin güvenliğinin sağlanması ve oradaki çatışmaların sonlandırılması için biz, Rusya ve İran’dan oluşan bir güvenlik çemberi oluşturma çalışmalarına başladık.

BAĞDAT’IN ADIMLARINI DESTEKLİYORUZ

Irak konusunda da tutumumuz açık ve nettir. Irak hükümetinin kendi ülkesinin sınırları içerisinde, anayasal egemenliğini tesis etmek üzere attığı adımlar yerindedir ve destekliyoruz. Merkezi hükümet tarafından geri alınan bölgelerde demografik yapının, bölgenin tarihi derinliğine uygun olarak eski haline döndürülmesi konusunda da merkezi Irak yönetiminin gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz.

SORUNLAR TORUNLARA HAVALE EDİLMESİN

Bugün Birleşmiş Milletler yıllardan beri devam eden Afganistan, Filistin, Kıbrıs ve daha birçok bölgedeki sorunlara çözüm üretebiliyor mu? Üretemiyor. Neden? Çünkü taraf tutuyor. BM Güvenlik Konseyi’nin 5 biraderi var. Bu 5 biraderin bir tanesi birilerinden taraf oluyor, tek başına bütün çözümü tıkıyor. Öbürü de ona karşı başka bir bölgedeki sorunda taraf oluyor, o da tıkıyor. Dolayısıyla sorunlar çözülmüyor. Sorunların torunlara havalesi devam ediyor. Böyle bir yere varamayız. Onun için Cumhurbaşkanımız ısrarla BM Güvenlik Konseyi reforma tabi tutulmalıdır diyor. Artık şartlar 1948’deki şartlar değildir.

  • Hafta içinde açıklanacak
  • Yıldırım, Gülhane Külliyesi’nde düzenlenen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Akademik Yılı Açılışı ve Fahri Doktora Tevdi Töreni’nde yaptığı konuşmada TEOG’la ilgili açıklamalarda bulundu. Başbakan, “TEOG’u bu seneden itibaren uygulamayacağız. Bunu velilerle vatandaşlarla paylaştık ama bunun üzerinden çeşitli tezviratlar, propagandalar yapılıyor. ‘Eğitim sistemi altüst oldu, şöyle oldu, böyle oldu.’ Bunların hiçbirisi gerçekle bağdaşmıyor. Bizim yapacağımız, muhtemelen bir hafta içerisinde de bunun detaylarını anne baba, velilerle paylaşacağız, TEOG’da da öğrencilerin sınav stresinden dolayı yanlış yapmalarının önüne geçecek, daha konforlu bir şey getiriyoruz” dedi.

Değişime ilham oldu

TRT World’ün ilk kez düzenlediği Uluslararası TRT World Forum İstanbul’da yüksek bir katılımla başladı. TRT World Forum, alanında uzman akademisyen, siyasetçi, gazeteci, sivil toplum ve düşünce kuruluşlarından olmak üzere yurt içinden ve yurt dışından yaklaşık 400 profesyoneli İstanbul’da bir araya getirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onur konuğu olduğu TRT World Forum’un katılımcıları arasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tunus Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, RUSI Genel Direktörü Karin von Hippel, Malcolm X’in kızı Ilyasah Shabazz ile İspanya eski Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ve TRT Genel Müdürü İbrahim Eren de bulunuyor.

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Forum’un ana temasının neden ‘Belirsizlik Çağında Değişime İlham Olmak’ olduğunu şu sözlerle özetledi: “İnsandan ve vicdandan yana derdi, fikri ve söyleyecek sözü olanlar, akıp gitmekte olan tarihe yön verecek dokunuşlar yapabilirler.”

Güncel siyasi meselelerin ve medyanın sorumluluğunun tartışmaların merkezine alındığı Forum’da, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi, insani yardım, uluslararası sistemin yaşadığı kriz ve buna yönelik çözüm önerileri gibi konular üzerine oturumlar gerçekleştirilecek.

#Binali Yıldırım
#BM
#TRT WORLD
6 yıl önce