|

5 bin yıl öncesinin işaret dili

Burdur merkeze bağlı Hacılar Büyük Höyük’teki kazılarda, 5 bin yıl önce bölgede yaşayanların kullandıkları mühürlerde ortak bir işaret dili ortaya çıkarıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 23:24 - 7/09/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Burdur'da kazı çalışmaları devam eden Hacılar Büyük Höyük'te, 5 bin yıl öncesine ait mühürlerde ortak bir işaret dili kullanıldığı ortaya çıkarıldı.



İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Burdur Hacılar Büyük Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülsün Umurtak, Hacılar'da yerleşimin kurulduğu dönemin milattan önce 3 bin 100 dolayları olduğuna işaret etti. Gülsün Umurtak, iki sezondur yerleşmenin orta kesiminde bulunan ve çok büyük boyutlarda kamusal bina olabilecek yapıları kazdıklarını belirterek, höyükte günlük yaşamın sürdürülmesi için gerekli her türlü çanak-çömlek, madeni ve kemik aletler, iğneler, taş kesiciler veya tarım ürünlerini öğütmek için kullanılan öğütme taşları bulduklarını dile getirdi.


Bulunan eşyalar içinde mühürlerin ayrı bir önemi olduğunu ifade eden Umurtak, şu bilgileri aktardı:



MÜHÜRLERDE İŞARET TEKRARLANIYOR


“Anadolu'ya yazının gelişinden bin yıl daha önce birtakım işaretler bu mühürlerde gözümüze çarpıyor. Bu mühürler üzerinde bazı işaretlerin tekrarlanıyor olması belki günümüzden 5 bin yıl önceleri toplumların aralarında ortak bir işaret diline sahip olduklarını gösterebilir. Yazı öncesi bu tür bir işaret dilinin olması çok önemli. Belki önümüzdeki 10 yıllarda Anadolu'da yazının kullanımı konusunda Batı Anadolu'nun da önemli bir yeri olduğu gündeme gelebilir. Bu bakımdan mühürleri çok önemsiyoruz. Çok güzel özenle yapılmış örnekler elimize geçiyor.”


#Hacılar Büyük Höyük
#Gülsün Umurtak
8 yıl önce