|

3 saatte çöktü

Referandumda Türkiye, İran ve Irak’a meydan okuyan Barzani, işgal ettiği Kerkük’te çöktü. Irak ordusu, 14 bin kişilik Peşmerge gücü ve bin 400 civarındaki PKK’lı teröriste rağmen 3 saat içerisinde kent genelinde kontrolü sağladı. Barzani, 11 saatin sonunda DEAŞ bahanesiyle işgal ettiği 30 bin kilometrekarelik alandan çekildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 02:59 - 18/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​ABD ve İsrail’e güvenerek giriştiği sözde ‘büyük Kürdistan’ macerası, ‘kifayetsiz muhteris’ Mesud Barzani’nin sonu olacak gibi görünüyor.
​ABD ve İsrail’e güvenerek giriştiği sözde ‘büyük Kürdistan’ macerası, ‘kifayetsiz muhteris’ Mesud Barzani’nin sonu olacak gibi görünüyor.

ABD ve İsrail’e güvenerek giriştiği sözde ‘büyük Kürdistan’ macerası, ‘kifayetsiz muhteris’ Mesud Barzani’nin sonu olacak gibi görünüyor. Aynı coğrafyada birlikte yaşadığı insanların uyarılarına kulak tıkayan ve tıpkı babası Mustafa Barzani gibi sonu hüsranla bitecek hayaller kuran ‘Kak Mesud’un rüyası tam anlamıyla kabusa döndü. Ismarlama haritalarla ABD-İsrail’e bağlı kukla devlet projesini hayata geçirmek için 25 Eylül’de düzenlediği korsan referandum sürecinde Barzani, başta Türkiye olmak üzere Irak ve İran’ın uyarılarına kulak tıkadı. Barzani’nin müstakil devlet ilanı girişimi Irak ordusu ve Haşdi Şabi’nin 15 Ekim’de başlattığı operasyonla resmen çöktü.

SONUN BAŞLANGICI

Kadim Türkmen yurdu Kerkük’ün etnik yapısını 2003 yılından beri 600 bini aşkın taşıma nüfusla değiştiren Barzani güçleri, DEAŞ’ı bahane ederek işgal ettiği kenti saatler içinde boşaltmak zorunda kaldı. Peşmerge, 11 saat boyunca tam 30 bin kilometrekarelik alanı ciddi bir çatışma olmaksızın terk etti. Büyük bozgun yaşayan Peşmerge hatlarından yansıyan trajik görüntüler sonrası Kürt muhalif kanat, Barzani’ye ‘istifa’ çağrısında bulundu. Peşmerge’nin Kerkük başta olmak üzere Irak’ın kuzeyinde yaşadığı büyük hezimet, Barzani için ‘sonun başlangıcı’ olarak görülüyor. Barzani’ye kendi partisi KDP’den bile tepki var.

İYİCE YALNIZLAŞACAK

Yeni Şafak’a bilgi veren Erbilli siyasetçiler, yaşadığı yenilgiyle iyice yalnızlaşacak Barzani’nin, İran ve Türkiye tarafından atılacak adımlarla hem Irak’ın kuzeyinden hem de Bölgesel Kürt Yönetimi’nden tasfiye edileceğini söylüyor. Bölgede ‘feodal yapıdan’ şikayet eden ciddi bir kitlenin bulunduğuna işaret eden kaynaklar, Mesud Barzani’nin ‘Büyük Kürdistan’ sloganı yürüttüğü sürecin sokaklarda belirli bir heyecan dalgası yarattığını ancak herkesin kısa süre içerisinde bölge gerçekleriyle yüzleşmek zorunda kaldığını ifade etti. Barzani’nin tasfiyesinin artık kaçınılmaz olduğunu kaydeden kaynaklar, “Tahran ve Ankara bundan sonra Erbil’i rahat bırakmaz” yorumunda bulundu.

  • 3 saat yetti
  • Kerkük’te 14 bin kişilik Peşmerge gücü ve 1400 dolayında PKK’lı teröriste rağmen Irak ordusu ve Haşdi Şabi milisleri düşük yoğunluklu çatışmalar sonrası kent genelinde kontrolü 3 saatte sağladı. Talabani’ye bağlı güçlerin İran’la anlaşmalı olarak, Barzani Peşmergelerinin de direnişe geçmeksizin çekildiği Kerkük’e giriş-çıkışlar kapatıldı, kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Türkmen kentine bir süre önce Barzani tarafından dikilen ve işgalin sembolü olarak gösterilen ‘Peşmerge heykeli’ ise ateşe verildi. Heykelin yakında yıkılması bekleniyor. Türkmen ve Araplar Kerkük’te yeniden 2005 öncesi duruma dönülmesi ve merkeze bağlı bir yönetim modeli ile tüm kesimleri adil temsil eden yapı oluşturulmasını talep ediyor. Taraflar 2005’te 840 bin olan Kerkük nüfusunun bölgeye kasıtlı olarak taşınan Kürtler nedeniyle 1 milyon 600 bine çıkarıldığını, dolayısıyla kentin yeniden eski durumuna dönmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Referandum mazide kaldı

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak bayrağının ülkenin her yerinde asılması gerektiğini belirterek, IKBY referandumunun mazide kaldığını belirtti. Bağdat’taki basın toplantısında İbadi, “IKBY yetkililerini referandumun en başta Kürtlerin çıkarına zarar vereceği yönünde uyardım. Referandum artık bitti ve mazide kaldı. Irak bayrağı tüm Iraklılarındır. Ülkenin her yerinde asılması gerekir” dedi. İbadi, Kerkük’te provokatif eylemlerden kaçınılması çağrısı da yaptı.

#Kuzey Irak
#Barzani
#Referandum
7 yıl önce