|

2700 yıllık Urartu ayağı

Urartu Krallığı’nın başkenti Tuşpa’nın merkezi olan Van Kalesi civarında yapılan kazılarda 2700 yıllık Urartulu bir kadının sağ ayak izine rastlandı.

Haber Merkezi
04:00 - 15/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:46 - 15/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Kazı çalışmaları, kentin 7 bin yıl öncesine uzanan tarihini gün yüzüne çıkartıyor.
Kazı çalışmaları, kentin 7 bin yıl öncesine uzanan tarihini gün yüzüne çıkartıyor.

Van Kalesi’nde Urartular dönemine ait 2700 yıl önce yaşamış bir kadına ait ayak izine rastlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, Urartu Krallığı’nın başkenti Tuşpa’nın merkezi olan Van Kalesi’nin güneyinde yer alan eski Van şehrindeki höyük ve çevresinde yürütülen kazı çalışmaları, kentin 7 bin yıl öncesine uzanan tarihini gün yüzüne çıkartıyor.

BİR SOYLUYA AİT

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında Urartu soylularının yaşadığı alanda yürütülen kazılarda, 2700 yıllık Urartulu bir kadının sağ ayak izine rastlandı. Bölgede 2015 yılından bu yana kazıların devam ettiğini belirten Konyar şunları söyledi:


HEYECAN VERİCİ

“Bu yıl önemli bir sürprizle karşılaştık. Kompleksteki kazılarda. kerpiç duvarları açarken bir Urartu soylusuna ait olduğunu düşündüğümüz 26 santimetre uzunluğunda ve 36 numara olduğunu tespit ettiğimiz bir ayak izini gün yüzüne çıkardık. Muhtemelen bir kadına ait. 2700 yıl öncesine ait ayak izi defa tespit edildi. Bu da bizi oldukça heyecanlandırıyor. Ayak izi bulunduğu yerden kesilerek koruma altına alındı. Laboratuvardaki incelemelerin ardından müzeye teslim edilecek.”

  • Islak kerpiçe basılı halde
  • Kazı ekibinin başkan yardımcılığını yürüten Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji bölümünden Öğretim Üyesi Dr. Bülent Genç, “Muhtemelen bir Urartu evinin inşası sırasında ıslak kerpiçe basılı ayak izi. Restoratörler tarafından çeşitli işlemlerden geçirilen ayak izinin kalıbını alıp dökümünü çıkarttık” dedi.
#Van
#Urartu
#Arkeoloji
6 yıl önce