|

2 günde 8 milyon kişi soyunu aradı

Türkiye soy bilgisi raporuna ulaşmak için yine uykusuz kaldı. Sorgulama hizmetinin yeniden açıldığı 14 Şubat gece yarısından itibaren 8 milyon kişi soy ağacını belgeledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:17 - 17/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Dün sabaha kadar cevaplanan istek sayısı 8 milyon 141 bin 756’ya ulaştı.
Dün sabaha kadar cevaplanan istek sayısı 8 milyon 141 bin 756’ya ulaştı.

e-Devlet üzerinden verilen Alt-üst soy raporu hizmeti kapsamında, sorgulama sayfasının yeniden açıldığı 14 Şubat gece yarısından dün sabaha kadar cevaplanan istek sayısı 8 milyon 141 bin 756’ya ulaştı.

Öte yandan, Alt-üst soy raporu hizmeti çerçevesinde verilen belgelerde 1800’lü yıllarda yaşayanların soyadlarının yer almasının nedeni de belli oldu. İçişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, 21 Haziran 1934’te kabul edilen ve 2 Ocak 1935’te yürürlüğe giren Soyadı Kanunu ile ilgili uygulama, 1720 numaralı Soyadı Nizamnamesi ve 20/1 sayılı Soyadı Talimatnamesi’ne göre yapıldı. Her aile reisi il, ilçe ve bucaklarda kurulan “Soyadı Tespit ve Tescil Komisyonları”na soyadını yazılı olarak bildirdi, bu soyadları nüfus aile kütüklerine tescil edildi. 2 Temmuz 1936’da ise bildirim süresi sona erdi.

“Alt-üst soy raporu”nda, Soyadı Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla

ölü olduğu halde kayıtlarda sağ görünenlere, ölümleri daha sonraki yıllarda tescil edilen ve ölüm tarihleri itibarıyla Soyadı Kanunu’ndan önce ölen kişilere verilmiş olan soyadları, kendisi ve kanuni mirasçılarının mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla kayıtlarında olduğu gibi muhafaza edildi.

AY VE GÜN BİLGİSİ TAMAMLANDI

Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 39’uncu maddesinde “Genel Müdürlük, nüfus kayıtlarına göre vatandaşların Hicri veya Rumi tarihle yazılmış nüfus olaylarının tarihlerini miladi yıla çevirerek aile kütüklerine geçirmeye, doğum tarihlerinin ay ve günü belli olmayanların da eksikliklerini tamamlamaya yetkilidir. Doğum tarihlerinde doğum yılı yazılıp, doğum ayı ve günü yazılmamış olanların yaşlarının hesaplanmasında doğduğu yılın temmuz ayının birinci günü, ayı yazılıp da günü belli olmayanlar için de o ayın birinci günü başlangıç olarak alınır” hükmü yer alıyor. Genel Müdürlüğün 2 Kasım 2012 tarihli ve 121166 sayılı oluruna istinaden doğum tarihlerinde ay veya gün bulunmayan kayıtlarda ay ve gün bilgisi tamamlandı.

  • MERNİS'te yer alan kayıtlar esas alındı
  • Arşivde bulunan bilgiler 1882 yılı kayıtlardan başlıyor. Elektronik ortamda tutulan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’ne (MERNİS) esas olan kayıtlar ise 1904 yılı yazımına ait. Bu kayıtların olmadığı yerlerde 1925 yılında yersel yazım yapıldı. Yersel yazım yapılan yerlerdeki MERNİS kayıtları da 1925 yılı yazımına ait. e-Devlet uygulaması üzerinden sunulan “Alt Üst Soy Raporu” hizmetinde MERNİS’te yer alan kayıtlar esas alınıyor. MERNİS’in veri tabanında yer alan kayıtlar ile e-Devlet uygulaması üzerinden alınan “Alt Üst Soy Raporu”ndaki kayıtlar arasında herhangi bir fark bulunmuyor.
#Soyağacı
#e devlet
6 yıl önce