|

17 Ekim 2018 Çarşamba gün sonu haberleri

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Türkiye'ye yaptırım kararını yakında açıklayacaklarını söyledi. Dolarda sert düşüş akşam saatlerinde de devam etti. Türkiye'den ayrılan Suudi Arabistan Başkonsolosu geri dönüyor. 17 Ekim 2018 Çarşamba gününün öne çıkan haberlerini derledik.

Yeni Şafak
20:46 - 17/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 21:05 - 17/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
17 Ekim 2018 Çarşamba gününün öne çıkan haberleri
17 Ekim 2018 Çarşamba gününün öne çıkan haberleri
Başkonsolos saygısızlık yaptı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüştükten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Suudi Başkonsolosun dün ülkesine dönmesini değerlendiren Çavuşoğlu, "Başkonsolos kendi ülkesine gitti, ne zaman döneceğine ilişkin bilgimiz yok. Bazı yaklaşımları tabii ki tepki gördü. Dolapları açıp saygısızca bakın burada yok gibi söylemleri tüm dünyada tepkiye neden oldu" ifadelerini kullandı.


Demirel'den sonra ilk ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon'un davetlisi olarak Moldova'ya gitti. Düzenlenen ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önce konuşan Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, "Türkiye, Moldova'nın istikrarlı ve güçlü olmasına katkıda bulundu" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında satır başları ise şöyle:

"Ziyaretim resmi ziyaret olarak Cumhurbaşkanı nezdinde merhum Süleyman Demirel'den sonra 19 yıl ara sonra yapılan bir ziyaret. Bu da benim için ayrı bir memnuniyet vesilesi."

Uzmanlara sorduk: Dolar 5 TL'nin altına iner mi?

Döviz piyasalarındaki spekülatif hareketlerle oluşan yukarı yönlü hareket yönünü aşağıya çevirdi. Atılan adımlar, alınan kararlar ve ikili ilişkiler ile piyasalarda yaşanan iyimser hava ile dolarda oluşan köpük de kalkmaya başladı. Son 11 günde yaklaşık yüzde 9 değer kaybeden dolar/TL, dün 5,6633 ile 10 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Uzmanlar ilk etapta 5,50 seviyesinin görülmesini bekledikleri dolarda 5'in altına ilişkin beklentilerini ise korudu.

Katille Prens yan yana

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinde rolü olduğundan şüphelenilen bazı kişiler ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın bağlantıları ortaya çıktı. New York Times gazetesi, 15 kişilik şüpheli ekip içinden 5 kişi ile Prens Selman'ın bağlantısı olduğunu yazdı. Gazete, şüphelilerden biri ile Veliaht Prens'in çok yakın olduğunu fotoğraflarla belgeledi.

Konsolos dönüş biletini de almış

Gazeteci Cemal Kaşıkçı olayının tam ortasında yer alan Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi'nin dün ayrıldığı Türkiye'ye yarın dönebileceği öğrenildi. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre Uteybi, yarınki Riyad-İstanbul uçuşu için de bilet aldı. Konsolosun dönüp dönmeyeceği konusu henüz netlik kazanmadı.

ABD'den Türkiye'ye yaptırım açıklaması: Kararı yakında vereceğiz

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin Türkiye'ye yönelik yaptırımlarıyla ilgili kısa sürede bir karar verilmesini beklediğini belirterek; bu yaptırımlardan bazılarının Türkiye'de tutuklandıktan sonra geçen hafta serbest bırakılan ABD'li rahip Andrew Brunson ile doğrudan bağlantılı olduğunu söyledi.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yönü açısından belirleyici olarak görülen ve terör örgütleriyle bağlantılı olduğu iddiasıyla yargılanan Brunson hapis cezası almış ancak tutuklu olduğu süre göz önüne alınarak Cuma günü serbest bırakılmıştı.

CNN'de yayınlanan kayda göre Pompeo, Ankara ziyaretinin ardından uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada "Kısa sürede bu konuya ilişkin bir karar vereceğiz" dedi.

Suudi başkonsolosluk konutunda arama devam ediyor

Levent'teki Başkonsolosluk konutuna ikisi olay yeri inceleme olmak üzere toplam 4 sivil plakalı araçla 16.40'ta gelen Türk yetkililer, 2 saati aşkın bir süredir çalışmalarını sürdürüyor.

Bazı olay yeri inceleme personellerinin saat 18.15'te konutun çatısında çalışma yaptığı görüldü. Ayrıca, drone yardımıyla bina ve çevresinin görüntüsü alındı.

İnceleme heyetinin başında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen bir başsavcıvekili ve bir cumhuriyet savcısı bulunuyor.

Trump: Suudi Arabistan'dan uzaklaşmak istemiyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, ABD hükümetine yakınlığıyla bilinen Fox TV kanalına, 2 Ekim'de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna girdikten sonra kendisinden haber alınamayan gazeteci Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ABD-Suudi Arabistan ilişkilerine dair açıklamalar yaptı.

Trump, ABD'nin Ortadoğu projesinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın öneminin altını çizerek, "Suudi Arabistan'a ihtiyacımız var." ifadesini kullandı. Ayrıca Trump, Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili Türkiye'den varsa ses ve video kaydı istedi.

Adıyaman'da gri listedeki terörist öldürüldü

Adıyaman'da yapılan terör operasyonunda 'Terörden Arananlar Listesi'nde 'Gri' kategoride yer alan PKK'nın sözde bölge sorumlusu 'Zülfikar' kod adlı Yusuf Tunç (34), beraberindeki başka bir teröristle birlikte ölü ele geçirildi.

Adıyaman merkeze bağlı Kömür beldesi kırsalında 16 Ağustos'ta, askeri aracın geçişi sırasında PKK'lı teröristlerce döşenen el yapımı patlayıcının infilak etmesiyle 1, dost ateşiyle ise 3 askerin şehit olduğu olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında terör örgütü PKK'ya yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklanan Şehriban Tunç'un evindeki aramalarda terör örgütüne ait dokümanlar bulundu.

Dolarda sert düşüş: 5.61 liradan işlem gördü

Sabah saatlerinde hafif yükselişlerle ilerleyen dolar, kapanışa dakikalar kala 5,61 seviyelerine kadar geriledi.

Türk ekonomisindeki toparlanma tablosu geçtikçe daha da olumlu seviyelere ilerliyor. Son günlerde düşüşü ivme kazanan dolar, 5,70'lerden, 5,61'e kadar geriledi.

Meteorolojiden 6 il için toz taşınımı uyarısı

Meteorolojiden Güneydoğu'daki 6 il için toz taşınımı uyarısı yapıldı.

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğünce yapılan açıklamada, Suriye üzerinden gelen toz taşınımının Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Batman'da cumartesi sabah saatlerine kadar etkili olacağı bildirildi.

Yerli otomobil CEO'su net konuştu: Kopya olmayacak

Mimar ve Mühendisler Grubu’nca düzenlenen 3. Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi kapsamında “Sanayinin Dönüşümü: Yapay Zeka, Robotlar ve Nesnelerin İnterneti” başlıklı panel gerçekleştirildi.

Panelin moderatörlüğünü yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, sanayinin dijital dönüşümünün her zamankinden daha çok bakanlık gündeminde olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş “Bizim kimseyi kopyalamaya ihtiyacımız yok. Bazıları Çinlilerin bazıları Güney Korelilerin örneğini önümüze getiriyor. O zamanın şartları farklıydı bugünün şartları farklı. Günümüzün şartlarında fırsat penceresine baktığımızda ciddi bir enerjimiz, altyapımız, nitelikli elemanlarımız var. Bunların hepsini birleştirerek, Türkiye’nin otomobili ve otomotiv sektörünün transformasyonu, dönüşümü, Türkiye’ye teknoloji olarak yeni bir seviyeye sıçramak için önemli bir proje olarak gelişecektir” dedi.

Kuzey Irak'a hava harekatı: 12 terörist etkisiz hale getirildi

TTürk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) Irak'ın kuzeyindeki Metina bölgesine bugün düzenlenen hava harekatında silahlı 12 terörist etkisiz hale getirildi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Metina bölgesine hava harekatı düzenlendi. Hava harekatında, üs bölgelerine saldırı hazırlığındaki silahlı 12 terörist etkisiz hale getirildi.

ABD'de Suudi Arabistan'a silah ambargosu teklifi

ABD Temsilciler Meclisinde, Kaşıkçı olayı nedeniyle Suudi Arabistan'a tüm silah satışlarının ve yardımların durdurulması için yasa tasarısı sunuldu.


THY pilotları: 6 bin feet altımızda hızla irtifa kaybettiklerini gördük

İran'da düşen jetin bölgeden o sırada geçen THY uçağın kokpit ekibi tarafından sistemde görüldüğü ve dakikalarca bağlantı kurulmaya çalışıldığı ortaya çıktı.

Dubai-İstanbul Sabiha Gökçen uçuşunu yapan TK757 sefer sayılı "Yeşilırmak" adlı uçağın pilotunun, Tahran Hava Trafik Kontrolörüne, "Onları en son TCAS (trafikleri gösteren sistem) ekranı üzerinde, 6 bin feet (1820 metre) altımızda gördük. Hızla irtifa kaybettiklerini gördük" anonsunda bulunduğu öğrenildi.


Erdoğan'ın forma giyeceği maçta kadrolar belli oldu

Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Okçular Vakfı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Türk Telekom'un desteğiyle 18-21 Ekim'de Diyarbakır'da düzenlenecek festivalde bölge gençlerinin sanat, spor ve eğlenceyle buluşmaları sağlanacak.

AK Parti Yalova Milletvekili ve Merkez Gençlik Kolları Başkanlığını da yürüten Festival Komitesi Başkanı Ahmet Büyükgümüş, bu etkinlikte Diyarbakır stadının açılışının da gerçekleştirileceğini anlatarak, bu programın devamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski futbol efsaneleri, siyasetçiler ve STK temsilcilerinin yer alacağı bir futbol karşılaşmasının yapılacağını söyledi.

#Yeni Şafak
#Gün Sonu
#Haber
6 yıl önce