Bu nedenle mümkün olduğunca maruz kalacağınız alanları sınırlandırmak en iyisidir. Diğer kaplanmış, PTFE ve PFOA içermeyen yapışmaz pişirme tencereleri, yalnızca kaplama sağlam olduğu zaman kullanımı güvenlidir. Kaplama ince olduğundan kolayca aşınabilir. Bir kez aşındıktan sonra, tencerenin kullanımı hemen durdurulmalıdır.
Kalitesiz bir tencerenin, sağlık sorunlarına ve daha da önemlisi zehirlenmelere yol açma riski bulunuyor. Sıklıkla kullanılan bu 4 tencere çeşidi ise ölüm saçıyor. İşte asla kullanmamanız gereken tencere çeşitleri ve alternatifleri...
1/ 9
Teflon tencerelerin yapışmaz özelliği, belli bir sıcaklığın üzerinde ısıtıldığında toksinlerin ayrılmaya başladığı bir plastik polimer olan PTFE (politetrafloroetilen) ile kaplanarak elde edilir. Sadece insanlar için değil ayrıca ürün kullanırken çıkan dumanlar 'teflon gribi' olarak da bilinen semptomlara yol açar.
2/ 9
Teflon tenceredeki başka kimyasal bileşik ise prostat, göğüs ve yumurtalık dahil olmak üzere farklı kanser türlerine sebep olan PFOA'dır (perflorooktanoik asit). Teflon ürünlerde bu miktarın risk oluşturmayacak kadar kullanıldığına inanılır.
3/ 9
Bu nedenle mümkün olduğunca maruz kalacağınız alanları sınırlandırmak en iyisidir. Diğer kaplanmış, PTFE ve PFOA içermeyen yapışmaz pişirme tencereleri, yalnızca kaplama sağlam olduğu zaman kullanımı güvenlidir. Kaplama ince olduğundan kolayca aşınabilir. Bir kez aşındıktan sonra, tencerenin kullanımı hemen durdurulmalıdır.
4/ 9
Sıklıkla kullanılan diğer ürünler ise alüminyum grubu. Fazla metal içeren bu ürün, çok yönlü ve geri dönüştürülebilir. Peki tehlikelerini biliyor musunuz? Nörotoksik bir madde olan alüminyumun yükseltilmiş seviyeleri, alzheimer ve ALS dahil birçok merkezi sinir sistemi hastalığına sebebiyet verebilir. Alüminyum tencere genellikle kaplı olsa da, kaplama aşınmaya eğilimlidir. Bu nedenle içinde bulundurduğu zehirli metalleri yiyeceğinize bırakır.
5/ 9
Alüminyum yerine alternatif olarak cam tencere kullanılması öneriliyor. Isıtıldığında zehirli hiçbir şey salmaz, dayanıklı ve çevre dostudur . Herhangi eski tat ve kokuya neden olmaz. Alüminyum tencerelere göre maliyetleri biraz fazladır.
6/ 9
Güzel gözüken bakır tencereler, hızlı ve eşit ısıtma sağlayan iletken özelliğine sahip. Fakat, bakırın tencerelerde kullanılması tehlikeler doğurabilir. Bazı ağır metaller gibi bakır da insan sağlığı için önem teşkil ediyor. Dikkat edilmesi gereken ise bu miktarın aşılmamasıdır. Zira zehirlenmelere yol açabilir. Bakır tencere kaplanmadığı zaman asitli yiyecekleri pişirirken yiyeceğinize bakır bırakabilir. Ve kaplandığında, kaplama genellikle başka bir zehirli eleman olan nikeli içerir.
7/ 9
Bakır tencereye alternatif olarak ise paslanmaz çelik tencere tercih edebilirsiniz. Hafif ve çizilmelere karşı dayanıklı ayrıca uzun ömürlüdür. Çelik tencere alırken gıda sınıfı tencere aldığınızdan emin olun. Bu tencereler nikel veya krom içermez.
8/ 9
Seramik kaplı tencereler, dayanıklı olmadıkları gibi günlük kullanım sonrası aşınma meydana gelebilir. Böyle olunca ise kaplamada bulunan kurşun ve kadmiyum, yemeğinize ve daha sonra vücudunuza geçebilir. En tehlikeli zehirlenmelerden biri olan kurşun zehirlenmesi, karın ağrısı, baş ağrısı, kısırlık ve diğer sağlık komplikasyonları (ve ciddi vakalarda, koma veya ölüm gibi) ile sonuçlanabilir. Kaplama kurşunsuz olsa bile, aşınmış tencere hala tehlikeli olabilir. Çünkü seramik kaplamaların altında genellikle nörotoksik alüminyum malzemesi bulunur.
9/ 9
Yüzde 100 seramik tencereler ise tamamen doğal malzemelerden yapıldığı için toksik barındırmaz. Soyulmayacağı için en iyi ve en güvenli seçenek haline gelir.
#tencere
#teflon
#sağlık
#kanserojen
6 yıl önce