|

Yabancı şirketler yatırıma iştahlı

Global ticaretin Doğu’ya kaymasıyla, Doğu-Batı arasında köprü olan Türkiye pazarları da global ölçekli firmaların gözdesi olmaya başladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:16 - 20/06/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
3 şirket, e-ticaret kapsamında Türkiye’de vergi mükellefi olmak için başvurdu.
3 şirket, e-ticaret kapsamında Türkiye’de vergi mükellefi olmak için başvurdu.

Geçtiğimiz ay 3 şirket, e-ticaret kapsamında Türkiye’de vergi mükellefi olmak için başvurdu. Maliye Bakanı Naci Ağbal, temsilciler ile kendisinin de görüştüğünü belirterek, vergiyle ilgili prosedürlerin basitleştirilmesi ve elektronik ortamda beyanname, belge ve fatura düzeninin kurulması beklentilerinin olduğunu söyledi.

Elektronik ticaretin vergilendirilmesinin önemli olduğunu belirten Ağbal, “Hem gelir ve kurumlar vergisi, hem de katma değer vergisi bakımından uygulama esaslarını kanunlarla düzenledik. Maliye idaresi olarak elektronik ticaretin izlenmesi konusunda da yetki aldık” dedi.

SERVER İŞYERİ SAYILACAK

Ağbal, “Risk analiz merkezimizi kuruyoruz. İş yeri tanımında değişiklik yapacağız. Böylece yurt dışında bile bir server olsa, server üzerinden burada direkt müşteriyle irtibat kuruluyorsa, biz onu Türkiye’de iş yeri kurumu sayacağız” diye konuştu.

PAZARIMIZA 3’Ü DAHA GELİYOR

Uluslararası ticaret yapan firmaların kendisi ile görüşmek için randevu aldığını kaydeden Bakan Ağbal şöyle konuştu: “3’ü ile geçtiğimiz haftalarda görüştük. Görüşmemizde, ‘Biz Türkiye’nin yapmış olduğu düzenlemeleri, attığı adımları önemsiyoruz. Türkiye’yi önemli bir pazar olarak görüyoruz, burada sizin vergileme konusundaki kararlılığınızı da gördük. Biz artık vergi dairesine kaydolup mükellef olmak istiyoruz. Sadece sizden ricamız, vergiyle ilgili prosedürleri basitleştirmeniz. Elektronik ortamda beyanname verilmesi, belge ve fatura düzeninin kurulması, elektronik ortamda ödeme sistemlerinin kurulmasını istiyoruz. Vergi mükellefiyetiyle ilgili mümkünse İstanbul’da tek bir vergi dairesinin bu konuyla ilgili tutulmasını istiyoruz.’ dediler. Vergi mevzuatında ortada olduğunu düşündükleri bazı boşlukların olduğunu da dile getirdiler. Bu boşlukların doldurulmasını talep ettiler.”

  • BEYOĞLU VERGİ DAİRESİ BAKACAK
  • Katma değer vergisiyle (KDV) ilgili bir adımı da attıklarını anlatan Ağbal, Beyoğlu Vergi Dairesini görevlendirdiklerini söyledi. Ağbal, “Biliyorsunuz yurt dışında olan firmalar Türkiye’de tüketicilere doğrudan hizmet sunarlarsa, KDV’sini kendileri ödemiyor ürünü alan tüketici ödüyordu. Biz kanunu değiştirdik. Türkiye’ye bu şekilde hizmet satan firmalar, Türkiye’de bir vergi dairesine mükellef olsunlar, ödemeleri gereken vergiyi tüketici değil, kendileri ödesinler. Bu konuyla ilgili altyapıyı kurduk.”
#Yabancı yatırımcı
#Yatırım
6 yıl önce