|

Vatandaş imar barışına koştu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İmar Barışı’na 3 milyon 780 bin vatandaşın müracaat ettiğini ve 1 milyar 350 milyon lira para ödediğini söyledi. Kurum, “Bu yeni bina yapma kanunu değil, 2017 sonuna kadar yapılan binaları ilgilendiriyor. Yapan ve izin verenlere en sert cevabı vereceğiz. Bu bir imar barışıdır ve son imar barışıdır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/08/2018 Cuma
Güncelleme: 02:50 - 10/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
​Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum
​Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İmar Barışı’na 3 milyon 780 bin vatandaşın müracaat ettiğini ve 1 milyar 350 milyon lira para ödediğini söyledi. Kurum, “Bu yeni bina yapma kanunu değil, 2017 sonuna kadar yapılan binaları ilgilendiriyor. Yapan ve izin verenlere en sert cevabı vereceğiz. Bu bir imar barışıdır ve son imar barışıdır” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “100 Günlük İcraat Programı Basın Buluşması” programıyla Başkent’teki medya temsilcileriyle bir araya geldi. Kurum, bakanlığa ait çalışmaları değerlendirdi.

İmar Barışı’na 3 milyon 780 bin vatandaşın müracaat ettiğini söyleyen Kurum, “Toplanan bedel 1 milyar 350 milyon lirayı aştı. 31 Ekim’e kadar başvuru yapılabilecek. Bu kanun 2017 sonuna kadar yapılan projeleri kapsıyor” dedi.

KAÇAK BİNA YAPMAYIN

Yeni kaçak bina yapan vatandaşları ve buna müsaade eden belediye başkanlarını uyaran Kurum, “Bu yeni bina yapma kanunu değildir. Bu bir imar barışıdır. 2017 sonuna kadar yapılan binaları ilgilendiriyor. Bunları yapan ve izin verenler hakkında ne yapılması gerekirse süreç içerisinde yapacağız. En sert cevabı vereceğiz. Görevlilerimiz sahada, bunların tespitlerini yapıyoruz” diye konuştu.

HEDEF 40 MİLYAR LİRA

İmar Barışı’ndan beklentilerinin 40-50 milyar lira seviyesinde olduğunu ifade eden Kurum, “Son imar barışı. Bu barışı değerlendiren değerlendirecek ama değerlendirmeyen de sonuçlarına katlanacak. Bir daha af çıkmaması noktasında biz şehirlerde bu çalışmaları başlatıyor olacağız” şeklinde konuştu.

İstinat duvarlarıyla alakalı bakanlığın bünyesinde çalışmaları başlattıklarını belirten Kurum, “Mevcuttaki istinat duvarlarına ilişkin sahada belediyelerimizle birlikte tespitlerimizi hızlı bir şekilde yapıyor olacağız. Yıkılması, yenilenmesi gereken istinat duvarları tedbirlerini başlattık” dedi.

  • Ordu’da saha çalışması
    yapıyoruz
  • Kurum, Ordu’da meydana gelen sel felaketine ilişkin, “Bakanlığımıza ait ekiplerimiz sahada gerekli çalışmaları yapıyorlar. Bakanlık olarak üstümüze düşen neyse bu görevlerimizi zarar gören vatandaşlarımızın zarardan en az şekilde etkilenmesi için yerine getireceğiz. Cuma günü bakanlık ve bağlı kuruluşlarımızla orada olup yapılacak ne varsa hızlı bir şekilde yapma gayreti içine gireceğiz” dedi.

Kanal İstanbul değer katacak

Kurum, 100 günlük icraat programında bakanlığa ait 39 eylem planı olduğunu söyledi. Bakan Kurum, öne çıkan eylem planını anlattı: Kanal İstanbul 38 bin hektarlık bir alanda, 43 km uzunluğunda olacak. Küçükçekmece’den başlayıp 3. Havalimanı’nda bitiyor. Kanalın her iki tarafında yeni yaşam alanları kurulacak. Bu iki yeni şehirde yeni nüfus değil daha çok İstanbul’un içindeki hasarlı binaların rezervi noktasında kullanılacak konutlar olacak. Kanal İstanbul, örnek şehircilik anlayışı ile Türkiye’ye değer katacak. 18 şehirde 33 millet bahçesi yapılacak, toplam maliyeti 3,8 milyar lira. 3 ay içinde belirlenen stadyumlar millet bahçesine dönüşecek.

PLASTİK POŞETLER ÜCRETLİ OLUYOR

Plastik poşetler ücretlendirilecek. Oluşacak yıllık yaklaşık 3 milyar lira kaynağın çevre koruma faaliyetlerine harcanması sağlanacak. 01.01.2019 itibariyle paralı dönem başlıyor. Emlak Bankası, yeni dönemde ithal edilen ürünleri üretecek projelere, fabrika binasının yapımından sermaye ortaklığına kadar her konuda destek verecek.

#İmar Barışı
#Murat Kurum
6 yıl önce