|

Vatandaş geri çekti! M2'si bin TL'yi bulacak

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan Kanal İstanbul’un güzergahını açıkladı, koridor üzerinde yer alan yerleşim birimlerindeki mülk sahipleri ise satışa çıkarttığı mülklerini fiyat güncellemesi için geri çekti. Arsa fiyatlarının 5 yılda 80 TL’lerden 800 TL’lere çıktığı bölgede son açıklama ile birlikte beklenti kısa vadede m2 başına 100 TL artış yönünde iken uzun vadede ise gelinecek noktanın binli seviyeleri bulması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
09:13 - 16/01/2018 Salı
Güncelleme: 09:27 - 16/01/2018 Salı
Yeni Şafak
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan Kanal İstanbul'un kesin güzergahının Küçükcekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru olarak belirlendiğini açıkladı.
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan Kanal İstanbul'un kesin güzergahının Küçükcekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru olarak belirlendiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011 yılında ilk defa gündeme getirilen ve kapsamı ile teknik boyutları yüzünden ‘Çılgın Proje’ olarak da adlandırılan Kanal İstanbul’un uzun zamandır gündemden düşmeyen güzergah senaryolarına son noktayı dün basın toplantısı düzenleyen Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan koydu.

Bakan Arslan Cumhuriyet tarihinin yatırım rekorunu eline alacak proje için üzerinde çalışılan 5 güzergâhtan biri olan Küçükcekmece-Sazlıdere-Durusu koridorunun en avantajlı güzergah olarak öne çıktığını ve çalışmaların bu noktada yoğunlaşılacağını aktardı.

Bakan’ın açıklamaları sonrasında uzun zamandır hareketliliğin yaşandığı bölgede mal sahipleri de harekete geçti. Çok sayıda mülk sahibi akıl almak için emlakçılara koşarken bölgedeki gayrimenkul uzmanları ise güzergahın netleşmesinin ardından mal sahipleri tarafından satışa çıkartılan mülklerin fiyat güncellemesi yapılması için satışlarının durdurulduğunu belirtti. Uzmanlar güzergahın resmi olarak açıklanması ile m2 birim fiyatlarında da en düşük 100 lira gibi bir artış yaşanmasını bekliyor.

TÜM SENARYOLAR HESAPLANDI

Kanal İstanbul projesinin güzergahı uzun süren çalışmalar sonrasında belirlendi. 5 güzergah üzerinde çalışmaların devam ettiği proje için en uygun koridorun 45 km’lik Küçükcekmece-Sazlıdere-Durusu hattı olduğuna karar verildi. Küçükçekmece Gölü'nden girerek Karadeniz'e kadar çıkacak kanal ile Küçükçekmece Gölü Karadenizle Marmara'ya da bağlamış olacak.
Koridorun belirlenmesinde deprem riski çalışması kapsamında 2 bin 475 yıllık ortalama yinelenme süreleri dikkate alındı, tsunami ve dalga parametreleri de göz önünde bulunduruldu ve 25 yıllık rüzgar verileri kullanılarak modellemeler oluşturuldu.


CUMHURİYET TARİHİNİN YATIRIM REKORU KIRILACAK

Dev kanalın yapımı için 17 bin metrelik dev sondaja da imza atıldı. 10 bin+7 bin şeklinde gerçekleştirilen sondaj çalışmasının tamamlandığı belirtildi. ‘Çılgın Proje’ olarak adlandırılan Kanal İstanbul’un yapım maliyeti de çılgın bir rakama tekabül edecek. Rakam henüz kesinleşmez iken 10,5 milyar avro maliyeti olan
Üçüncü Havalimanı’nı da geride bırakarak Cumhuriyet tarihinin yatırım rekorunun kırılacağı Kanal İstanbul projesi için rakamın büyüklüğünden ötürü yap-işlet-devret modeli ile kamu-özel iş birliğinin diğer alternatifleri dahil olmak üzere karma bir model ortaya çıkarılıp 2018 yılı içinde ihale düzenlenecek.


80 TL’DEN 800 TL’YE KADAR ÇIKTI

Kanal İstanbul ile ilgili detayların Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan tarafından açıklanmasının ardından gözler Küçükcekmece-Sazlıdere-Durusu koridoruna çevrildi.
Projenin ilk gündeme geldiği 2011 yılından beri hareketliliğin yaşandığı bölgede Sazlıbosna, Dursunköy, Durusu, Tayakadın, Baklalı ve Yeniköy’de m2 birim fiyatları 80 liralardan 800 TL seviyelerine kadar ulaşmış durumda…

BİN TL’LERİ BULUR!

Alt yapı bakımından en uygun güzergahın açıklanan Küçükcekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru olduğunun çok önceden öngörüldüğü için bölgede yatırımların şekillendiğine vurgu yapan Bölge Gayrimenkul Uzmanı Eray Sünnetçioğlu,m2 birim fiyatlarının son 4-5 yılda 80-100 TL’lerden 500 ile 800 TL’lere kadar yükseldiğine vurgu yaptı. Sünnetçioğlu, güzergahın kesinleşmesi ile fiyatların 1,5-2 yıl içerisinde ise m2 başına bin TL’leri bulabileceğini öngördüklerini söyledi.


400 DÖNÜM ARAZİ TOPLAYAN BİLE VAR

3. Havalimanı’na yakın olmasının yanı sıra kanal projesinin de konuşulması ile birlikte bölgenin dikkat çektiğinin altını çizen Sünnetçioğlu, büyük firmaların bölgede uzun zamandan beri arazi toplama şeklinde satın almalar yaptığına da değinerek,
300-400 dönüm arazi toplayan ismini vermek istemediği firmaların olduğunu söyledi.

VATANDAŞ EMLAKÇIYA KOŞTU

Uzun zamandan beri bölgede alımların sürdüğüne vurgu yapan Gayrimenkul Uzmanı Fatoş Şahinkanat ise tarla statüsündeki arazilerde bile m2 birim fiyatlarının 400 TL bandına oturduğunu söyledi. Şahinkanat, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın güzergahı açıklamasının ardından mülk sahiplerinin kendilerine gelerek ‘’Bekleyelim mi?’, ‘Satalım mı?’, ‘Fiyatlar nereye gider?’ şeklinde sorular sormaya başladığını belirtti. Şahinkanat, Ankara’dan bazı firmaların da bölgede 40 dönüme kadar arazi topladığını ifade etti.


M2 BAŞINA 100 LİRA ARTIŞ BEKLENİYOR

Bölgede fiyatların bakanın güzergahı açıklamasından çok önce söylentiler ile ciddi anlamda artışa geçtiğine dikkat çeken bir başka Gayrimenkul Uzmanı Bekir Tekşen ise hareketliliğin
Sazlıbosna, Dursunköy, Durusu, Tayakadın, Baklalı ve Yeniköy civarında yaşandığını belirterek güzergahın kesinleşmesi ile m2 başına beklenen artışın 100 TL civarında olduğunu söyledi.

BAKAN AÇIKLADI, VATANDAŞ GERİ ÇEKTİ

Tekşen, güzergahın açıklanması sonrasında yaşanan dikkat çekici gelişmeyi ise şu sözlerle ifade ediyor: Bakan’ın açıklaması ile bazı mal sahipleri satışta olan mülklerini geri çekme kararı aldı. Burada büyük ihtimalle bir fiyat güncellemesi yapacaklar ve tekrardan satışa çıkartacaklar…


#Kanal İstanbul
#Çılgın proje
#Arnavutköy
#Tayakadın
#Durusu
#Sazlıbosna
#Küçükçekmece
#Kanal
#Ahmet Arslan
#Sondaj
6 yıl önce