|

Türkiye 50'den fazla ülkeye yardım etti

Türkiye, dünya genelinde milli gelirine oranla yaptığı insani yardımlarla "en cömert ülke” konumunda bulunuyor. Küresel İnsani Yardım raporuna göre, 2016’da 6 milyar dolar insani yardım yapan Türkiye, 5 kıtada 50’den fazla ülkeye el uzatıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:49 - 19/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye 50'den fazla ülkeye yardım etti
Türkiye 50'den fazla ülkeye yardım etti

19 Ağustos “Dünya İnsani Yardım Günü”nde kıtlık, kuraklık, çatışmalar ve doğal afetler gibi nedenlerle yardıma muhtaç kişilerin durumu bir kez daha gündeme geldi. Yardım bekleyen ülkeden yardımı beklenen ülke konumuna gelen Türkiye 2015 yılında milli gelirinin 0,75’ini insani yardım için ayırarak, “Dünya’nın En Cömert Ülkesi” oldu. Türkiye 2016 yılında da 6 milyar dolar insani yardım yaparak, 6,3 milyar dolar yardımda bulunan ABD’den sonra miktar bazında ikinci sırada yer aldı. 5 kıtada 50’den fazla ülkede deprem, sel, kuraklık, kıtlık, yangın ve iç karışıklıklar gibi afet ve acil durumlardan etkilenen nüfusa yardım eden Türkiye, maddi yardımlar dışında yardım

kuruluşlarıyla, Somali’den Suriye’ye, Bangladeş’ten Uganda’ya kadar uzanan geniş coğrafyada gıda, sağlık, eğitim gibi birçok alanda insani yardımlar yapıyor.

SIĞINMACILARA
EV SAHİPLİĞİNDE LİDER

Türkiye, sığınmacılara ev sahipliğinde de lider konumda. Türkiye, resmi rakamlara göre, 2,9 milyon sığınmacı ağırlıyor ve en çok sığınmacı bulunan ülke konumunda. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) nezaretinde, savaştan kaçan Suriyeli sığınmacılara yeni bir hayat sunan Türkiye, Suriyeli sığınmacılara sağlık hizmetini ücretsiz sunuyor, kayıp bir neslin oluşmaması için Suriyeli çocukları okula kazandırıyor.

DÜNYA YARDIMLARININ
5'TE BİRİ BİZDEN

Son 6 yılda, 52 ülkede mağdur ve mazlumların yardımına koşan AFAD, 2016 yılında da Makedonya, Mozambik ve Sudan’daki sel felaketlerinde; Ekvator’daki depremde; Yemen ve Somali’deki iç karışıklıklarda; Haiti’deki kasırgada ve Irak, Suriye ve Filistin’de yardıma muhtaç zor durumdaki insanların umudu oldu. AFAD barınma merkezlerinde 80 bin 742 bin çocuk eğitime kazandırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle atılan adımlar neticesinde anaokulundan lise son sınıfa kadar toplam 508 bin 846 çocuğun sokaklardan alınıp okula devam etmesi sağlandı.

2015 yılında dünyada gerçekleşen insani yardım tutarı 25,7 milyar ABD doları iken, 2016 yılında 27,3 milyar ABD dolarına ulaştı. Türkiye’nin gerçekleştirdiği 6 milyar dolarlık insani yardım, geçen yıl dünyada yapılan yardımın 5’te 1’inden (%22’sini) fazlasını oluşturdu.

#Türkiye
#Yardım
#Kızılay
#AFAD
7 yıl önce