|

Tren kazalarını önlemede Türk çözümü umut oldu

Ray kırıklarını akustik dalgalar yardımıyla erken, uzaktan, otomatik ve hassas şekilde algılayan uluslararası patentli yerli çözüm, ilk olarak Ankara-Konya Hızlı Tren Hattı ve Ankara-Kırıkkale Demiryolu Hattı'nda kullanılacak.

Yeni Şafak
15:16 - 12/07/2018 Perşembe
Güncelleme: 15:34 - 12/07/2018 Perşembe
AA
Demiryolları Ray Kırıklarını Algılama Sistemi göreve hazır.
Demiryolları Ray Kırıklarını Algılama Sistemi göreve hazır.

Türkiye'de ray kırıklarının tespitine yönelik geliştirilen ve uluslararası patentle tescillenen buluş, tren kazalarının önlenmesinde dünya için umut oldu.

ODTÜ Teknokent'te faaliyet gösteren Enekom tarafından geliştirilen Demiryolları Ray Kırıklarını Algılama Sistemi (RailAcoustic) başarıyla sonuçlanan testlerin ardından kullanılmaya başlanıyor.

  • Sistem, ray üzerinde belirli bir frekansta oluşturulan titreşimin, biri uzakta olmak üzere 2 noktadan algılanması prensibiyle çalışıyor.

Ray üzerinde tamamen elektromekanik yöntemle çalışan sistemde, bir taraftan raya titreşim verildikten sonra eş zamanlı olarak diğer bir noktadan bu titreşim sinyali okunuyor. Sağlam ray ile kırık veya belirli bir düzeyde çatlak taşıyan rayın iki nokta arasında taşıdığı titreşim sinyal seviyeleri arasındaki fark ve hatalı bölgeden yansıyarak geri gelen sinyal, sistemin hassas algılama elektroniği tarafından algılanarak işleniyor ve sonuç fiber optik iletişim hattı üzerinden kontrol merkezine taşınıyor.


  • Her 2 kilometrede bir kurulan titreşim uygulama ve algılama modülleriyle donatılan hat üzerinde, istenilen zaman aralıklarıyla uzaktan ölçüm yapılabiliyor.

İlk seviye sistem performans testleri Ankara-Konya Hızlı Tren Hattı üzerinde başarıyla gerçekleştirilen RailAcoustic ile raylarda kırık veya çatlak olup olmadığı güvenli şekilde algılanabiliyor ve bu bilgi kontrol merkezine fiber optik tabanlı bir iletişim sistemi üzerinden ulaştırılıyor.

#Demiryolları Ray Kırıklarını Algılama Sistemi
#Hızlı tren
6 yıl önce