|

Torosların balı yüz güldürdü

Antalya'nın Akseki ilçesinde bin 250-2 bin metre yükseklikteki yaylalarda organik üretilen balın hasadına başlandı, 5 bin kovandan 50 ton bal üretimi bekleniyor.

Yeni Şafak
11:03 - 20/08/2017 Pazar
Güncelleme: 11:24 - 20/08/2017 Pazar
AA
 Antalya'nın Toros Dağları'nda organik elde edilen ve tescillenmesi için patent çalışmaları devam eden Akseki balındaki rekolte, üreticinin yüzünü güldürdü.
Antalya'nın Toros Dağları'nda organik elde edilen ve tescillenmesi için patent çalışmaları devam eden Akseki balındaki rekolte, üreticinin yüzünü güldürdü.
Akseki ilçesinde bin 250-2 bin metre yükseklikteki yaylalarda
üretilen balın hasadına başlandı. Torosların güney yamacına kurulu ilçenin
Çimi, Göktepe, Bademli, Çataloluk, Geyran gibi yaylalarında
üretilen balın rekoltesi bu yıl üreticiyi sevindirdi.
Geçen iki yıl
iklimsel nedenlerden dolayı rekoltenin az olduğu Akseki'de,
bu yıl yaklaşık 5 bin kovandan
yaklaşık
50 ton bal
üretimi bekleniyor. Tırmanılarak çıkılan yaylalarda kovanlardan çıkarılan
balın süzmesi 150, kara kovanı ise 200 liradan satışa
sunuldu.
Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal,
Akseki balının bir marka olduğunu, özellikle Çimi yaylası balının çok tercih edildiğini söyledi.

İlçedeki Toros Dağlarında üretilen bala talebin fazla olduğunu ifade eden Uysal, şöyle devam etti:

"Arılara bebek gibi bakıyoruz"

Arıcılığın zahmetli bir iş olduğunu aktaran

ve arıcılık yapan 59 yaşındaki Ahmet Arıcı,
"Çektiğimiz emeğe değiyor. Eşim, ağabeyim ailece atalarımızdan devraldığımız arıcılığı sürdürüyoruz. Arılara bebek gibi özenle bakıyoruz. Bizim ballarımızı özellikle hasta olan kişiler alıyor. Biz bunu hastalara gönderirken sanki biz hastaları iyileştirmiş gibi mutlu oluyoruz. Bizim bu bölgenin balları hakiki organik baldır."
diye konuştu.

Arıcı, geçen yıldan daha fazla sipariş aldıklarını, ellerindeki mevcut balı bitirmek üzere olduklarını kaydetti.

  • Mevlüt Arıcı
    ise
    bal verimi
    nin çok iyi olduğunu, rekoltenin üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Bala talebin fazla olduğuna dikkati çeken Arıcı,
    "Her yıl böyle verim olmaz. Arıcılar her zaman umutla yaşar. 7-8 yılda böyle iyi hasat olur. Bu yıl bir kovandan ortalama 9-10 kilo arasında bal alacağız."
    ifadelerini kullandı.
#Ahmet Arıcı
#Akseki balı
#İsmet Uysal
#Lezzet
#Bal
#Rekolte
7 yıl önce