|

TOKİ, bizim için harcına güven kardı

Bugüne kadar yüzbinlerce insanı ev sahibi yapan TOKİ, bu kez harcını evlerimizde huzurla ve güvenle oturmamız için kardı. Karılan güvenlik harcıyla Suriye sınırında 564 kilometre uzunluğundaki duvar ve 22 adet Kulekol inşaatı tamamlandı. Teröristlerin Türkiye’yi hedef aldığı İran sınırındaki 144 kilometrelik sınır duvarının inşası ise sürüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:02 - 9/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
TOKİ, bu kez harcını evlerimizde huzurla ve güvenle oturmamız için kardı.
TOKİ, bu kez harcını evlerimizde huzurla ve güvenle oturmamız için kardı.

Geçen hafta Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından inşa edilen Kezey Şehir projesinin ilk etap kura çekimi için Gaziantep'teydim. TOKİ'nin davetlisi olarak bir grup gazeteci sınıra yakın bölgeye kadar gidince 564 kilometrelik güvenlik duvarını da görmek istedik. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın talebimize olumlu cevap vermesi ve gerekli izinlerin alınmasının ardından sınıra doğru yolculuğumuz başladı.

Bu yolculuk beni ve ekipteki büyük küçük herkesi heyecanlandırdı. Bugüne kadar yüzbinlerce insanı ev sahibi yapan TOKİ, bu kez evlerimizde huzurla ve güvenle oturmamız için harcı karmıştı. Karılan harçlarla Suriye’den yasadışı geçişlerin ve terörist sızmaların önüne geçildi. Sınır daha güvenli hale geldi. Biz de ilk kez güvenliğimiz için Kilis'in Elbeyli ilçesi sınırında inşa edilen sınır duvarını bu kadar yakından gezme ve detaylı şekilde görüntüleme imkanına sahip olduk.

TAMAMLANAN BÖLÜM 564 KİLOMETRE

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Suriye sınırında 564 kilometrelik güvenlik duvarının inşasını tamamladı. TOKİ, Suriye sınırında 564 kilometre uzunluğundaki duvarı bitirdikten sonra İran sınırında 144 kilometrelik sınır duvarının inşasına başladı. İran sınır duvarı da bitme aşamasına geldi. Suriye sınırında Asi nehrinin bulunduğu hat dışında kalan 711 kilometrelik sınır hattı 3 metre yüksekliğinde 2 metre genişliğinde 7 tonluk seyyar bloklar ile kapatıldı. Güvenlik duvarının 200 kilometresi valilikler geriye kalan kısmı ise TOKİ tarafından yapıldı.

DEVRİYE SÜRESİ KISALDI

Canını vatanına siper eden onca işçi ve mühendis bir yandan mayınları temizleyip bir yandan yol inşa etti. Mayından temizlenen yol Mehmetçiğin devriye atmasına büyük kolaylık sağladı. TOKİ Başkanı Ergün Turan, sınır güvenliğimiz için inşa edilen duvar ile sınırımızın iki yıl önceye göre daha güvenli hale geldiğini söyledi. TOKİ, sınır duvarının yanında, sınır hattı boyunca uzanan yol da inşa etti. Bize eşlik eden kahraman askerlerimize, TOKİ'nin inşa ettiği bu yolun onlara ne tür bir fayda sağladığını sordum. Hepsi birden, Mehmetçiğin devriye atmasına büyük kolaylık sağladığını söyledi. Önceden mayınlı yollar nedeniyle sınıra bu kadar yaklaşamadıklarını ve 70 kilometrelik yol kat ettiklerini belirten kahraman askerlerimiz, “Şimdi bu yollarla 30-40 kilometrelik bir mesafede 15 dakika içerisinde devriye atabiliyoruz” dedi.

EN UZUN ÜÇÜNCÜ

Suriye sınır duvarı Çin Seddi ve ABD-Meksika sınırının ardından dünyada üçüncü en uzun duvar olma özelliğine sahip. Ayrıca duvarların üzerlerine bir metre yüksekliğinde jiletli tel de çekildi. Duvar ve yolun tamamı yerli, Türk firmaları tarafından inşa edildi. Sınırda güvenlik duvarı ve yolların yanı sıra yüksek güvenlikli kapılar da yapıldı. T K12 güvenlik düzeyinde, 7 bin ton ağırlığında bir aracın 80 kilometrelik hızla çarpmasına dirençli Balistik yüksek güvenlikli kapılar kurşun geçirmiyor. 5 metre genişliğinde ve 3.20 metre uzunluğunda olan kapılar 44’ü Suriye sınırında, 15’ini ise İran sınırında inşa edildi. Toplam 59 kapıda, en üst seviyede güvenlik sağlayan özel malzemeler kullandı.


İRAN SINIRINA YENİ DUVAR

Hakkari Yüksekova’da Esendere Gümrük Kapası ile Dolaylı Tepe arasındaki 43 kilometrelik hat üzerinde güvenlik duvarı inşa edeceklerini açıklayan TOKİ Başkanı Ergün Turan, “Esendere Gümrük Kapısı ile Dolaylı Tepe arasındaki 43 kilometrelik hat için en kısa sürede ihalemizi yapıp inşaata başlayacağız. Buradaki sınır duvarlarımız da sona erdiğinde Suriye ve İran sınırımız daha güvenli hala gelecek” açıklamasında bulundu. Turan, güvenlik tam sağlandığında duvarları söküp her parçayı farklı şekilde ekonomiye yeniden kazandıracaklarını da aktardı.

22 KULEKOL

Suriye ve İran sınırını kapsayan güvenlik hattı projesi kapsamında Gaziantep-Kilis sınır hattında 15 metre yüksekliğinde ve 5 katlı 22 adet Kulekol da inşa edildi. Havan ve roket saldırılarına karşı dayanıklı malzemeyle inşa edilen Kulekol’lar 4 modülü duvar elemanları, 1 modülü de döşeme ve parapetler olmak üzere toplam 5 parçadan oluşuyor. Duvar kalınlığı 30 santimetre olan kulekolların katlarındaki döşeme yapısal çelik sistemle tasarlandı. Bomba yüküne maruz kaldığında gözetleme terasının güvenliğini sağlamak için üzerine 10 santimetre kalınlığında prekast döşeme elemanları oturtuldu. Çelik çatı üzerine galvaniz trapez sac kaplama yapıldı. Gözetleme kulekollarının zemin katında duş ve silahlık bulunuyor. Yaşam katı olarak tasarlanan ikinci katta fırın ve diğer ihtiyaçlar olup üçüncü kat da gözetleme katı olacak.

#TOKİ
#Konut
6 yıl önce