|

TL iki ayda %22 değerlendi

Spekülatif ataklarla 13 Ağustos’ta 7,21 liraya kadar yükselen dolarda düşüş eğilimi sürüyor. Alınan tedbirlerin ardından dolar, 1 lira 57 kuruş geriledi. Kurlar karşısındaki kayıplarını geri almaya devam eden Türk Lirası, son iki ayda yüzde 22 değerlendi. Uzmanlar, dolar/TL seviyesinde psikolojik eşik olan 5,50’nin görülmesi halinde eğilimin hızla aşağı yönlü olmaya devam edeceği belirtiyor.

Mesude Demirhan
04:00 - 21/10/2018 Pazar
Güncelleme: 01:11 - 21/10/2018 Pazar
Yeni Şafak
Türk Lirası, son iki ayda yüzde 22 değerlendi.
Türk Lirası, son iki ayda yüzde 22 değerlendi.

Dolar kuru üzerinden Türk ekonomisini hedef alan spekülatif ataklarla 13 Ağustos’ta dolar/TL seviyesi 7,21 ile tarihinin en yüksek seviyesini görmüş ve günü 6,88 ile kapatmıştı. Dolar aradan geçen iki ayda 1 lira 57 kuruş geriledi. Alınan tedbirlerle birlikte döviz kurları karşısındaki kayıplarını geri alan Türk Lirası, doların 5,64’e gerilemesiyle iki ayda yüzde 22 değerlendi. TCMB'nin politika faizini 13 Eylül'de 625 baz puan artırarak yüzde 24'e yükseltmesi, ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) ve Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'nın piyasalar tarafından olumlu karşılanması Türk lirası varlıklarına olan ilgiyi artırdı. Analistler, geçen hafta Rahip Brunson'ın serbest bırakılmasıyla ABD-Türkiye arasında yaşanan gerilimin azaldığını, bu durumun da Türk lirası varlıkların fiyatlamalarına olumlu yansıdığını kaydetti.

GÖZLER ŞİMDİ MERKEZDE

Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ferman, önümüzdeki hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplantısı öncesi piyasaların bir miktar yukarı yönlü hareketi test edeceğine işaret etti. Murat Ferman, “Ama bu biraz yukarıya çekse de 6 liraların üstünde eskisi gibi ısrarlı ve arsız bir hareket göreceğimizi tahmin etmiyorum. Sene sonunda ise 6 liranın altında veya 6,10 lira ile yeni yıla girmek işimizi kolaylaştıracaktır. Fakat burada biraz ihtiyatlı olmak lazım. MB’nin yaptığı çalışmalara göre kur geçişkenliğinin etkisi 6 aya kadar sürüyor. Dolayısıyla henüz yansıtılmamış kur etkisi var. Bir de üretici fiyat endeksi ile tüketici fiyat endeksindeki açıklık bir şekilde yansıtılmaya çalışacak. Eğer ayı 6 liranın altında 5,90’larda tamamlayabilirsek yıl sonu içinde beklentilerimiz daha güçlenmiş olacak. Star Rafineri yatırımı da çok önemli. Beklentiler gayet olumluya döndü” diye konuştu.

YENİ BİR HAREKETLİLİK OLASI RİSKLERE BAĞLI

Dünyada olağanüstü bir gelişme ve petrol fiyatlarında yukarı yönlü ısrarcı hareketler olmaması durumunda, dolar/TL seviyesinin 5,50-5,80 arasında bir yerde olacağını ifade eden Ferman, “Bu salınım Türkiye’nin hem ihracat potansiyelini realize etmesi, hem de şu anki yaraların sarılması bakımından, özellikle kurdaki olumlu gelişmenin sürdürülebilmesi ve başka politikalarla desteklenmesi bakımından yararlı olacaktır” dedi.

  • AŞAĞI YÖNLÜ EĞİLİM SÜRER
  • İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise, dolar/TL’de 5,45 seviyesinde 22 haftalık ortalama bulunduğunu ve şimdilik bu seviyenin altına gerilemesini beklemediklerini söyledi. Yukarı hareketlerde 5,70 seviyesinin önemli olduğuna dikkati çeken Turşucu, “Dolar/TL’nin 5,70 seviyesini geçmesi ve üzerinde kalması durumunda tepki yükselişi 6 seviyesine yakın noktalara kadar devam edebilir. 5,90 bu aşamada direnç olabilir” dedi. Turşucu, dolar/TL’nin 6,15 seviyesindeki 50 günlük ortalamanın üzerine yükselmedikçe aşağı yönlü eğilimin devam ettiğini, 5,45’in altının ise yeni bir düşüş süreci olacağını dile getirdi.
#Türk lirası
#Dolar
#poiyasa
5 yıl önce