|

THY 661 milyon dolar kar etti

Geçtiğimiz yılın sıkıntılarını geride bırakan Türk Hava Yolları, bu yılın ikinci çeyreğinde kar rekoru kırdı. Nisan-mayıs- haziran döneminde yüzde 107’li artışla 661 milyon dolar kar elde eden THY, artan yolcu trafiği doğrultusunda üçüncü çeyrekte daha büyük bir iyileşme bekliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 12/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 03:58 - 12/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Üç haneli kâr artışıyla uçtu
Üç haneli kâr artışıyla uçtu

Türkiye’nin milli bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları (THY), geçen yıl Türkiye’yi hedef alan terör ve darbe gerişimi saldırılarının etkisiyle yaşadığı sıkıntılar geride kalınca yeniden büyüme trendine girdi. Türkiye’ye yönelen turizm dalgasıyla birlikte taşıdığı yolcu sayısında büyük artışlar yaşayan THY, Nisan-Mayıs- Haziran dönemini kapsayın ikinci çeyrekte karını yüzde 107’li artışla 661 milyon dolara çıkardı. Şirketin FAVKÖK (Faiz, vergi, amortisman ve kira öncesi kar) marjı ise 12,3 puan artarak yüzde 25,3 seviyesinde gerçekleşti.

189 MİLYON DOLAR ESAS FAALİYET KâRI

THY’nin ikinci çeyrek karının çok önemli bir kısmı esas faaliyet karı ile kargo gelirlerinden geldi. THY, bu yılın ikinci çeyreğinde 189 milyon dolar, ilk yarısında ise 17 milyon dolar esas faaliyet karı gerçekleştirdi. İkinci çeyrekte yolcu gelirleri 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 2,2 milyar dolara, kargo gelirleri ise yüzde 29 artışla 327 milyon dolara, toplam gelirler ise yüzde 7 artış ile 2,6 milyar dolara ulaştı. THY, bu yılın ilk yarısında ise 4,6 milyar dolar toplam gelir elde etti.

YOLCU SAYISI %8,5 ARTTI

Turizmin canlanmaya başlamasıyla koltuk kapasitesini yüzde 4 arttıran THY, buna rağmen bir önceki yılın aynı dönemine göre yolcu sayısını yüzde 8,5 artarak 17,3 milyon kişiye çıkardı. Şirketin uçuşlarındaki doluluk oran ise 4,1 puan artışla yüzde 77,7’a çıktı. Gelirlerin önemli bir kısmının elde edildiği yurt dışı uçuşlarının yolcu doluluk oranı ise 4,5 puanlık artış ile yüzde 76,8’e yükseldi. İkinci çeyreğin operasyonel başarısının etkisiyle ilk yarıda 30,3 milyon yolcu taşınırken yolcu doluluk oranı 2,4 puanlık artışla yüzde 76 olarak gerçekleşti.


Rakamları değerlendiren THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, temmuz ayında toplam yolcu sayısında yüzde 24,3’lük bir artış yakaladıklarını belirtti. Aycı, yeni havalimanının açılış tarihi kesinleştiği gün burası için bilet satışlarına başlayacaklarını ifade etti.


KARGO GELİRİ UÇTU

THY’nin kargo şirketi Turkish Kargo, Nisan-Mayıs-Haziran aylarında 289 bin ton kargo taşıdı. Yüzde 31 artan yük taşıması şirketin ikinci çeyrek gelirlerini yüzde 29 artışla 327 milyon dolara çıkardı. Kargo uçak sayısındaki artış ve uçakların daha verimli kullanılması sonucu kargo uçakları ile üretilen kapasitenin artması yüksek gelir elde edilmesinde etkili oldu. Kargo uçuş ağı genişlemeye devam eden THY, 2016 yılının başlarında 55 olan kargo uçuş noktasını 2017’nin ikinci yarısında 65’e çıkardı. 

  • ETKİN TASARRUFU SÜRDÜRÜYORUZ
  • İkinci çeyrek bilançosunu değerlendirmek üzere dün İstanbul’da düzenlenen sohbet toplantısında sorularımızı cevaplandıran THY Yönetim ve İcra Komitesi Başkanı Başkanı İlker Aycı, elde ettikleri yüksek performansta gelirlerin yanısıra operasyonel giderlerinde sağladıkları tasarrufun da etkili olduğunu söyledi. Aycı, toplam operasyonel giderleri %7 düşürerek 2,5 milyar dolar seviyesine çektiklerini söyledi. Aycı, “Yakıt hariç birim giderlerimiz yüzde 13 düştü” dedi.
FEDAKARLIĞI UNUTMADIK

Aycı, global sektördeki yoğun rekabete, yakın coğrafyada yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklara ve kurdaki dalgalanmalara rağmen Türk Hava Yolları nakit yaratmaya devam ettiğini vurguladı. Aycı, iştirakleriyle birlikte THY’nin yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağladığını kaydetti. Çalışanlarının ücret politikası konusundaki fedakarlıklarını unutmadıklarını belirten Aycı, %3’lük zammı yaptıklarını, iyileşme sürdükçe söz verdikleri iyileşmeleri yapacaklarını da ifade etti.

336 UÇAKLA 120 ÜLKEYE UÇUŞ

Yılın ilk yarısında açılan 5 yeni dış hat noktası ile birlikte toplam 120 ülkeye uçuş gerçekleştiren Türk Hava Yollarının filosundaki uçak sayısı da 228’i dar gövde, 93’ü geniş gövde ve 15’i kargo olmak üzere 336’ya ulaştı. Nisan itibariyle bütün uçuklarını havalandıran milli bayrak taşıcımızın uçaklarının ortalama yaşı ise 6,5 olarak dikkat çekiyor. Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, Şu anda bütün uçaklarımız havada ve hepsi dolu. Üstelik şu anda uçak ihtiyacımız var” dedi.

Sabırsızlıkla bekliyoruz

İlker Aycı, İstanbul Yeni Havalimanı’ndan yapılacak uçuşlar için bilet satışı yapmak için sabırsızlıkla beklediklerini de belirtti. Aycı, üçüncü havalimanının ilk etabı için verilen 29 Ekim 2018 tarihininin kesin olarak resmiyet kazanması halinde bilet satışlarını hemen başlatacaklarını anlattı.

#THY
#Ekonomi
#İlker Aycı
7 yıl önce