|

Tarımda istihdam eğitimle artacak

Türk Kızılay’ı bir ilke daha imza atarak, toplum merkezlerinde Türklere, Suriyelilere ve Iraklılara tarımda istihdam projesi uygulayacak. Projeyle bin kişiye eğitim verilerek iş imkanı oluşturulacak. Uygulama Doğu ve Güneydoğu illerinde start alacak. Eğitimler bölgenin ihtiyaçları ve kapasiteleri doğrultusunda verilecek.

Yasemin Asan
04:00 - 18/11/2018 Pazar
Güncelleme: 02:14 - 18/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
Türk Kızılay'ı şimdi de tarımda istihdam projesini devreye soktu.
Türk Kızılay'ı şimdi de tarımda istihdam projesini devreye soktu.

Bugüne kadar birçok alanda eğitim veren ve meslek edindiren Türk Kızılay'ı şimdi de tarımda istihdam projesini devreye soktu. Türk Kızılay'ının Adana, Kilis, Mardin, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Mersin ve Şanlıurfa illerinde bulunan toplum merkezlerinde yeni dönemde tarım eğitimleri verilecek. Proje kapsamında, gelecek yılın sonuna kadar binden fazla kişinin gelir sahibi olması planlanıyor. Bu merkezlerde bulunan Türklere, Suriyelilere ve Iraklılara bölgenin ihtiyaçları ve kapasiteleri doğrultusunda gerekli olan bilgiler aktarılacak.

HER BÖLGEYE FARKLI EĞİTİM

Proje kapsamında her bölgeye farklı eğitim verilecek. Adana'da sert çekirdekli meyve yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği olacak. Gaziantep'te zeytin yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ön plana çıkacak. Kursiyerler, Kahramanmaraş'ta park, bahçe ve koruların bakımı, Kilis'te sebze yetiştiriciliği, İzmir'de ekmek yapımını öğrenecek. Mardin'de çilek ve lavanta yetiştiriciliği, seracılık, ağaç budama eğitimi, Mersin'de arıcılık, süs bitkileri, bahçecilik konuları teorik ve uygulamalı olarak gösterilecek. Şanlıurfa'da ise bahçecilik, meyvecilik, zeytincilik ve hayvancılık gibi temel tarım eğitimleri verilecek. Paketleme eğitimleri de ayrıca ele alınacak.

SERTİFİKA İSTİHDAMIN YOLUNU AÇACAK

Verilecek olan tarım eğitimlerinde toplum merkezleri yararlanıcıları önce teorik eğitim, ardından sahada pratik eğitim alacaklar. Eğitimin sonunda ise katılımcılara Tarım İl Müdürlükleri, GAP Tarım Eğitim Merkezi, Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü veya Halk Eğitim Merkezleri tarafından katılım sertifikası verilecek, kursiyerlere istihdamın yolu açılacak.


TERAPİ VE MESLEK EDİNME BİR ARADA

Türkiye’de Türk Kızılay’ının 15 toplum merkezi bulunuyor. Toplum merkezlerinde, Suriye krizinden etkilenen ve Türkiye’de kamp dışında geçici koruma altında yaşayan Suriyelilerin, diğer uluslararası geçici koruma altında bulunan göçmenlerin ve yerel halkın, psikolojik, sosyal, ekonomik durumlarının iyileştirilmesine çalışılıyor. Merkezlerde, yeniden toparlanma ve yerel toplum ile uyum içerisinde birlikte yaşama kültürünün geliştirilmesini sağlayarak kriz sonrası iyileştirme yardım faaliyetleri yürütülüyor.

  • 17 BİN KİŞİYE UMUT OLDU
  • “Türk Kızılay’ı “Geçim Kaynağını Geliştirme Programı” ile teorik ve uygulamalı mesleki eğitimler veriliyor. Proje kapsamında 17 bin 549 kişiye mesleki eğitim verildi. Programa katılanlara yönlendirme- meslek edindirme, kuaförlük, biçki dikiş, Türkçe öğrenme, ahşap boyama, bilgisayar, takı tasarım, hasta ve yaşlı refakatçiliği, kaynak teknisyenliği ve aşçılık kursları veriliyor.

SURİYE’DE TARIMLA İLGİLENİYORDU

Proje kapsamında tarım eğitimi alacak kursiyerlerden biri olan Ahmad Cheikhi, 7 yıl önce Suriye’den Türkiye’ye gelmiş. Suriye’de de tarım ile uğraşan Ahmed Cheikhi ve ailesi, şimdi de iki çocuğu ve annesi ile birlikte proje kapsamında kurs alacak. Ahmed Cheikhi ve ailesi, kurs sonunda üretim sürecine katılarak kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir gelir elde edebilecekleri için çok mutlu olduklarını ifade ettiler.

#Tarım
#Kızılay
#Suriye
#Irak
5 yıl önce