|

Savunma sanayi 2019'da atağa kalkacak

24 milyar TL maliyetli ikinci 100 günlük plan açıklandı. Planda enerjiden tarıma, ticaretten ulaştırmaya çok sayıda alana yönelik 454 proje yer aldı. 100 gün içinde hayata geçirilecek projeler arasında savunma tarafını atağa kaldıracak bir birinden kritik çok sayıda adım da yer aldı.

Yeni Şafak
15:19 - 19/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 15:22 - 19/12/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Atak helikopteri.
Atak helikopteri.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ikinci 100 günlük plana yine ilk 100 günlük planda olduğu gibi yine savunma sanayi damgasını vurdu.

Savunma sanayi tarafından bir zamanlar dışarıdan alınan çok sayıda teknoloji artık içeride yerli firmalar tarafından tamamen yerli imkanlar ile üretiliyor.

Özellikle Türk ordusunun elini güçlendirecek adımların atılacağı 100 günlük plan çerçevesinde üretilen yerli silah ve sistemler üzerinden de Türkiye'ye ciddi anlamda döviz girişi olmuş olacak.

Orta menzilli seyir füzesi geliyor

Savunma sanayide Türkiye'yi atağa kaldıracak projelerin başında ise orta menzilli seyir füzesi geliyor. Füzenin gelişimi ve üretimi için çalışmalara 100 gün içerisinde hız verilecek.

Devler işbirliği yapacak

Savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi için de kritik bir adım atılacak. Milli Savunma Bakanlığı ile Aselsan, TAİ ve Havelsan gibi kurumlarla işbirliklerini güçlendirecek.

TCG Dolunay ve TCG Doğanay

Milli Üretim Entegre Sualtı Savaş Yönetim Sistemi Ay Sınıfı Denizaltı Uygulamasının TCG Dolunay ve TCG Doğanay denizaltılarında kabul işlemleri tamamlanacak.

3 projede kritik imzalar atılacak

Geliştirilmiş ATAK Projesi ve ALTAY Seri Üretim Projesi kapsamında güç grubu dahil kritik alt sistem sözleşmeleri imzalanacak. Yine ikinci 100 günlük planda Akıncı İnsansız Hava Aracı (İHA) Projesi'nin de sözleşmesi imzalanacak.

ATMACA seri üretime geçiyor

Öte yandan yandan milli insansız uçak ANKA'dan 4 tanesini daha Türk ordusunun kullanımına sunulurken Satıhtan Satıha Güdümlü Mermi (ATMACA) Projesi'nde de seri üretime geçilecek.

  • Atış, Test ve Değerlendirme Merkezi-2 Projesi kapsamında tedarik edilen sistemlerin de kalifikasyon ve sertifikasyonu yaparak işletmeye alınacak.

İlk yerli harita ve görüntü sistemi

İran-Ağrı-Iğdır sınırında 35 kilometrelik sınır aydınlatması, kamera takip sistemi ve güvenlik sensörünü daha devreye alınacak. HGM-Küre ve HGM-Atlas uygulamaları ile ilk yerli ve milli harita-görüntü sistemini kullanıma açılacak.

F-35 için hazırlık

İkinci 100 günlük plan kapsamında havada F-16 Uçakları için Milli Aktif Elektronik Taramalı Faz Dizili Radar (AESA Burun Radarı) geliştirme çalışmalarına başlanacakken Türkiye'ye 2019 yılında teslim edilmesi beklenen Müşterek Taarruz Uçağı (F-35) Projesi için 7. Ana Jet Üssü'nün inşaatı da tamamlanacak.

Elektromanyetik Fırlatma Sistemi geliştirilecek

Lazer Silah Sistemi geliştirilmesine yönelik program modeli belirlenecek. Elektromanyetik Fırlatma Sistemi geliştirilmesine yönelik mevcut kabiliyetlerin tespiti ve yetkinlik analizi yapılacak ve tespit edilen kabiliyetlere göre iş paylaşımı ve program modeli oluşturulacak.

5. gemi için sözleşme

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yerli savaş gemisi üretmek amacıyla başlatılan MİLGEM'de 5. gemi için sözleşmeler imzalanacak.

3 bölgede işbirliği toplantıları

Savunma sanayi firmalarına ihracat ve işbirliği fırsatı oluşturmak için en az 3 bölgede savunma sanayi işbirliği toplantıları gerçekleştirilecek ve mutabakat muhtıraları imzalanacak.

  • Özgün tabanca METE'nin 18 bin adetlik teslimatı yapılacak. 40 bini aşkın MPT-76'nın sözleşmesi gerçekleştirilecek. 125 tüfek tipi drone/mini İHA karıştırıcı sistem teslimatı yapılacak.
#Savunma sanayi
#TCG Dolunay
#TCG Doğanay
#Atmaca
#ALTAY
#Atak
5 yıl önce