|

Ruslara Avrupa’da doğalgaz kıskacı

İngilizlerin Gazprom’un mal varlığına el koymasının ardından gözler Avrupa’ya Rus gazını taşıyacak projelere çevrildi. Kuzey Akım-2 için ABD’den yaptırım sinyali geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:04 - 23/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Uzmanlar AB’ye gidecek gazda şimdi Türkiye’nin ve Doğu Akdeniz’in öneminin daha da arttığına dikkat çekti.
Uzmanlar AB’ye gidecek gazda şimdi Türkiye’nin ve Doğu Akdeniz’in öneminin daha da arttığına dikkat çekti.

İngiltere hafta başında Rus gaz şirketi Gazprom’un malvarlığına el koydu. Karar sonrası gözler, Gazprom’un Avrupa’ya yönelik iki önemli gaz arzına çevrildi. Rus gazının Kuzey Akım-2 projesi ile Almanya’dan Avrupa Birliği ülkelerine ulaşmasını içeren projesinde sıcak gelişmeler yaşandı. Polonya projenin durdurulması için başlattığı hukuki sürecin yanı sıra ABD ise projenin ilerlemesi halinde yaptırımları gündeme alacağını açıkladı. Uzmanlar ise AB’ye gidecek gazda şimdi Türkiye’nin ve Doğu Akdeniz’in öneminin daha da arttığına dikkat çekti.

TÜRK AKIM’DA SORUN YOK

Tartışmalar şimdilik Türkiye’nin şu ana kadar 224 kilometrelik boru hattının tamamlandığı Türk Akım’ı etkilemiyor. Ancak, Rusya’da geçen hafta inşaat izni çıkan Kuzey Akım-2 projesi ile AB’nin siyasi bütünlüğünü, birliğini hedeflediği, rekabetçi enerji piyasası oluşumunu ve kaynak çeşitliliğini tehdit ettiği kaygısı bulunuyor. Bu kapsamda Rus gazına mahkum olma kaygısının Türkiye’nin konumu açısından önemli olacağı belirtiliyor.

GÜZERGAH TÜRKİYE

Uzmanlar alternatif rotanın Türk Akım ve alternatif kaynak olarak Doğu Akdeniz ve Hazar gazlarının Avrupa’ya ulaştırılması olacağına işaret ediyor.

#Avrupa
#Rusya
#Doğalgaz
6 yıl önce