|

Plaka ceza sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezasının plaka üzerinden sorgulanma işlemleri büyük bir merak konusu. Vatandaşlar konuyla ilgili araştırmalarını ve sorgulamalarını sürdürmeye devam ediyorlar. Plakaya yazılan trafik cezalarını sorgulamak isteyen vatandaşlar e-Devlet üzerinden kolayca işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. İşte detaylar...

Yeni Şafak
12:25 - 22/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 12:34 - 22/01/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
​Plaka ceza sorgulama işlemleri.
​Plaka ceza sorgulama işlemleri.

Trafik cezasının plaka üzerinden sorgulanma işlemleri büyük bir merak konusu. Plaka numarası ile trafik ceza sorgulamanın mümkün olduğu yeni sistemde, trafik ceza sorgulamalarınızı online olarak gerçekleştirebilirsiniz.

e-Devlet üzerinden trafik cezası sorgulama için; e-Devlet’e giriş yapılır. e-Devlet girişi, mobil imza, E-İmza, e-Devlet şifresi, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartı seçenekleri ile gerçekleştirilebilir.

e-Devlet kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen giriş seçeneği,
e-Devlet şifresidir
. e-Devlet şifresi, PTT şubelerinden 2 Türk Lirası ücret karşılığında alınabilir. Sisteme girildikten sonra, e-Hizmetler bağlantısı açılır. Bağlantıdan Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. "
Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulam
a" bağlantısı ile trafik ceza sorgulaması yapılabilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ile trafik cezası sorgulaması için,
internet sitesine girilir.

"Borç Sorgulama ve Ödeme" bölümünde bulunan, Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme bağlantısından trafik cezası sorgulanabilir. Kredi kartı ile de ödeme gerçekleştirilebilir.

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile trafik cezası sorgulaması için; egm.gov.tr internet sitesine giriş yapılır. ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı açılarak ad, soyad ve T.C. kimlik numarası gibi istenen bilgiler yazılır. Yapılacak sorgulama sonucunda son bir yıla ait trafik cezaları görülebilir.

Trafik cezası nasıl ödenir?

Trafik cezası ödeme işleminin yapılabilmesi için, cezanın sürücüye tebliğ edilmiş olması gereklidir. Ceza tebliğ edildikten sonra, anlaşmalı bankalar aracılığı ile trafik cezası ödenebilir. Banka seçeneği dışında, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden kredi kartıyla ve PTT şubelerinden nakit olarak ödeme yapılabilir.

Trafik cezasında indirim

Trafik cezası kesilen sürücüler, erken ödeme yaparlarsa yüzde 25 indirimli ödeme gerçekleştirebilirler. Sürücülerin indirim imkanından yararlanabilmeleri için, cezanın kesildiği günden itibaren 15 gün içinde ödeme yapmaları gerekir. 15 gün içinde ödemeyenlere indirim imkanı sunulmaz. Erken ödemede yapılan indirim dışında, trafik cezasını geç ödeyen sürücülere de yüzde 5 oranında gecikme zammı ilave edilir.

#Trafik
#Ceza
#Plaka sorgulama
6 yıl önce