|

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ovit herhangi bir geçit değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin en uzun, dünyanın ikinci en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olacak Ovit Tüneli'nin açılış töreninde konuştu.

Yeni Şafak
16:35 - 13/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 16:49 - 13/06/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ovit Tüneli'nin açılışında konuşuyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ovit Tüneli'nin açılışında konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ovit Tüneli'nin açılışında konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

"Ovit geçidi herhangi bir geçit değil. Bu geçit aynı zamanda bulunduğu konum gereği stratejik bir öneme sahip. Ovit geçidi açılmadan önce 11 km tırmanıp, 10 gitmek gerekiyordu. Bazıları burası için hayal diyordu, yaptık mı? Bitirdik mi?

Durmadık, sizinle beraber yürüdük. Biz yürüdük, siz de arkamızdan geldiniz. Bizi bu yolda yalnız koymadınız. Ben şimdi bu dolu altında sizi görünce, sizin o koşmanızı görünce, yanımda arkadaşıma dedim ki: "Allah'ıma hamd olsun, benim hanım kardeşlerim, bu doluya rağmen buraya geldiyse, bizi de bu millete hizmetkar kıldığı için Rabbime ne kadar hamd etsem azdır. İnşallah sizlerle yapacağımız daha çok şey var."


  • Türkiye'nin en uzun, dünyanın ikinci en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olacak Ovit Tüneli bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ulaşıma açılıyor. Ovit Tüneli, çift tüplü olarak 2123 günde yapımı tamamlandı ve 412 milyon 366 bin liraya mal oldu. Tünel ile Rize-Erzurum arasındaki ulaşım 4,4 km kısalırken, bölgede 12 ay boyuna kesintisiz ulaşım sağlanmış olacak.

Ovit Dağı geçidinde yapımı tamamlanan 14,3 kilometrelik çift tüplü Ovit Tüneli, Türkiye’nin en uzun, Çin’de bulunan 18,2 kilometre uzunluğundaki Zhongnanshar çift tüplü kara yolu tünelinden sonra ise dünyanın 2’nci uzun çift tüplü tüneli oldu. Dünyanın en uzun tek tüplü kara yolu tünelinin ise 24,5 kilometre uzunluğuyla Norveç’teki Laerdal tüneli olduğu öğrenildi.


Ovit Projesi

Ovit Projesi, Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti’nin kalkınma çalışmalarında yer aldı.

Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. O dönem kazma ve küreklerle yol yapımına başlanan bölgeye, Rize’den de vatandaşlar gruplar halinde giderek çalıştı.Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde tekrar masaya geldi ve 13 Mayıs 2012’de temel atıldı.

#Ovit Tüneli
#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
6 yıl önce