|

Mobilyada hedef güney yarım küre

Mobilya sektörü 2018’de güneye iniyor. Sektör öncelikli pazar yerleri olarak Amerika ve Afrika’nın güneyini hedef pazar ilan etti. Sektörün 2023’te 10 milyar dolarlık ihracat hedefi için büyük önem taşıyan 14. Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı, 600 firmanın katılımıyla dün kapılarını açtı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:47 - 24/01/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Sektörün 2023’te 10 milyar dolarlık ihracat hedefi için büyük önem taşıyan 14. Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı, 600 firmanın katılımıyla dün kapılarını açtı.
Sektörün 2023’te 10 milyar dolarlık ihracat hedefi için büyük önem taşıyan 14. Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı, 600 firmanın katılımıyla dün kapılarını açtı.

Mobilyada yeni trendleri belirleyen ve bir milyar dolar ihracat hedefli 14. Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı (CNR İMOB) kapılarını ziyaretçilerine açtı. Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) ile CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık iş birliğiyle CNR Expo’da düzenlenen 14. CNR İMOB Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla başladı.

600 FİRMA BİN MARKA

Toplam 600 firmanın bin markayla yer aldığı, 150 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuarın açılışında konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, fuarın, Avrupa’da birinci, dünyada ikinci olduğunu söyledi. Fuara çok ciddi alım heyeti katıldığını dile getiren Metin, “Bugün bakanlığımız tarafından hem Ur-Ge hem genel ticaret heyetleri kapsamında desteklenen 220 ülkeden yabancı iş insanlarımızı burada konuk ediyoruz” dedi.


10 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

Metin, son 15 yılda Türkiye ile birlikte mobilya sektörünün de büyüdüğünü söyledi. 15 yıl önce 3 bin olan ihracatçı firma sayısının 13 bine, 1 dolar olan ihracat kilogram değerinin de 5 dolara çıktığını ifade eden Metin, “Sektörün yeni hedefi Sahra Altı Afrika ve Amerika olmalı. Bu konuda desteğimiz devam edecek” diye konuştu. Metin, mobilya sektörünün 2023 hedefi olan 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması için Ar-Ge, tasarım ve inovasyonun önemine değindi.

KDV İNDİRİMİ İLE PAZAR YÜZDE 30 BÜYÜDÜ

Fuarın açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının sektör için önemine dikkat çekti. Girişimcinin, ihracatçının, yatırımcının önünü açmak için verilen teşviklere değinen Tüfenkci, mobilya ve beyaz eşya sektörüne yönelik başlattıkları KDV indirimi sayesinde yüzde 30’luk büyümeler yaşandığını söyledi.

  • Kimsenin üretmediğini tasarlayın
  • Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2007’de 1,5 milyar dolar olan mobilya ihracatının 2017’de 3 milyar dolara yükseldiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
  • “Sektörün daha önce 6 milyar dolar olan 2023 ihracat hedefi 10 milyar dolara yükseldi. Bugün Kanada’dan Uganda’ya birçok ülkeye mobilya ihraç ediyoruz. Sektör için katma değer önemli. Marka değeri inovasyon ve tasarım mobilya için vazgeçilmez. Hazreti Mevlana’nın dediği gibi, ‘Herkesin bakmadığı yönden dünyaya bakmalıyız’. Sektör de kimsenin görmediği kimsenin yapmadığı ürünleri tasarlasın.”
900 katılımcı yerini aldı

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, fuarın çok güzel bir sinerji oluşturduğunu belirterek, 900’den fazla yabancı alım heyetinin fuara katılacağını söyledi. Geçen yıl mobilya sektörünün 2,7 milyar dolar ihracat yaptığını anımsatan Gürcan, bu yıl fuarın da katkısıyla ihracatın 3,5 milyar dolara çıkabileceğini bildirdi.

  • 2017 ihracatı 2.7 milyar dolar
  • MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, fuarın bu yıl 14’üncüsünün düzenlendiğini anımsattı.
  • Mobilya sektörünün dünya pazarından aldığı payın her geçen yıl arttığını dile getiren Güleç, geçen yıl 2,7 milyar dolar ihracat yapan mobilya sektörünün dünya sıralamasının ve kilogram başında düşen ihracat değerinin her geçen yıl arttığını söyledi.
#Mobilya
#İMOB
#Afrika
6 yıl önce