|

Kurbanlıklar tükendi

Bu yıl hem üretici hem de vatandaşın yüzünün güldüğü kurbanlık pazar piyasasında hayvanların yüzde 90’ı satıldı. Büyükbaş canlı kg fiyatı 24-25 lira, küçükbaş canlı kg fiyatı ise 26-27 lira arasında değişirken, bu bayram 2,5 milyon küçükbaş, 850 bin civarında ise büyükbaş kurbanlık kesildi.

Burak Karaca ve
04:00 - 22/08/2018 Wednesday
Güncelleme: 01:11 - 22/08/2018 Wednesday
Yeni Şafak
​Bu yıl hem üretici hem de vatandaşın yüzünün güldüğü kurbanlık pazarında hayvanların yüzde 90’ı şimdiden satıldı.
​Bu yıl hem üretici hem de vatandaşın yüzünün güldüğü kurbanlık pazarında hayvanların yüzde 90’ı şimdiden satıldı.

Bu yıl hem üretici hem de vatandaşın yüzünün güldüğü kurbanlık pazarında hayvanların yüzde 90’ı şimdiden satıldı. İstanbul’da büyükbaş satışlarının tamamlandığını belirten sektör temsilcileri, bu bayram Türkiye genelinde arz talep dengesine uygun bir satış grafiği oluştuğuna dikkati çekiyor.

Satışların kızıştığı kurbanlık hayvan pazarında büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Bu yıl hem üretici hem tüketicinin yüzünün güldüğü piyasada Kurban Bayramı'nın birinci gününde kurbanlıkların yüzde 90'nı şimdiden satıldı. Kesim işlemlerinin devam ettiği alanlarda son kurbanlıklar alıcısını beklerken, sektör temsilcileri, İstanbul’da büyükbaş hayvan satışlarının tamamlandığı bilgisini paylaştı. Türkiye genelinde ise arz talep dengesine uygun bir satış grafiği gerçekleştiği ifade ediliyor.

İSTANBUL’DA TAMAMI TÜKENMİŞ DURUMDA

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Derneği Başkanı Ahmet Yücesan, bu yıl Türkiye genelinde satışa sunulan 2,5 milyon küçükbaş, 800 bin büyükbaş hayvanın yüzde 90’nın şimdiden satıldığını söyledi. Büyükbaş canlı kg fiyatının 24-25 lira, küçükbaş canlı kg fiyatının ise 26, 27 lira arasında değiştiğini ifade eden Yücesan, özellikle İstanbul’a gelen kurbanlıkların tamamına yakının satıldığı bilgisini paylaştı.

İKİ KESİMDE MEMNUN

Bayramın bu yıl İstanbul’da dengeli geçtiğini vurgulayan Yücesan, herhangi bir iadenin söz konusu olmadığına işaret ederek, üretici ve vatandaşın satışlardan memnun olduğunu anlattı. Şu anda kesimlerin hala devam ettiğini bildiren Yücesan, bayramın kazasız belasız geçirilmesi temennisinde bulundu.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise, Türkiye genelinde federasyon yetkilileriyle yaptığı görüşmeler sonucunda, büyükbaş hayvan satışlarının tamamına yakının gerçekleştiği bilgisi aldıklarını aktardı. Küçükbaş hayvanda satılmayan az sayıda hayvan olduğunu belirten Yalçındağ, bu hayvanlarında kısa sürede tükeneceğini ifade etti.

İSTİKRARINI KORUYOR

Bayram tatilinin 9 güne uzatılmasının üretici tarafından memnuniyetle karşılanmadığına dikkati çeken Yalçındağ, “Üretici 100 kurbanlık getirecekse 70 tane getirdi. Onu da sattı” diye konuştu. Satışların Türkiye genelinde bu yıl da geçen seneki gibi gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Yalçındağ, “Geçen sene 850 bine yakın büyükbaş hayvan, 2,5 buçuk milyonda küçükbaş hayvan kurban edilmişti. Bu yıl yine aynı sayılar çerçevesinde olacağını düşünüyoruz. Bize gelen bilgilerde o doğrultuda” değerlendirmesinde bulundu.

İthalat her geçen gün azalıyor

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen canlı hayvan ithalatında Türkiye’nin dışa bağımlılığı her geçen yıl azalıyor. 2018 yılında Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından ithal edilen damızlık ve besilik büyükbaş hayvan sayısı 2017 yılının aynı dönemine göre düşüş gösterdi. 2017’de 3 bin 500 adet kontrol belgesi verilirken, 750 bin büyükbaş hayvan ithal edildi. 2018’de ise bin 100 adet kontrol belgesi verilerek 650 bin büyükbaş hayvanın ithalatına izin verildi. 2017’de başvuran işletmelere bin 100 adet kontrol belgesi verilirken, 139 bin 906 damızlık büyükbaş hayvanın ithalatına izin verildi. 2018’de ise bugün itibariyle 420 adet kontrol belgesiyle 61 bin 74 damızlık büyükbaş hayvanın ithaline imkan sağlandı.

  • Şartlara uyan işletmeye
    izin veriliyor
  • Öteki taraftan Tarım ve Orman Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği et ithalatı ile ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun canlı hayvan ithalatının belli bir kesime kaydırıldığı yönündeki iddialarına yönelik cevap içeren açıklamada, “Ülkemizde canlı hayvan ithalatı kapsamında kesimlik hayvan ve et ithalatı sadece bakanlığımıza bağlı Et ve Süt Kurumu tarafından gerçekleştirilmektedir. Besilik ve damızlık hayvan ithalatı ise ithalat yapmak isteyen işletmelerin kontrol belgesi alması ile gerçekleştirilebilmektedir” ifadelerine yer verilmişti. Bakanlık tarafından istenen belgeleri tamamlayarak ithalat başvurusunda bulunan her işletmeye izin verildiğinin vurgulandığı açıklamada, bahsi geçtiği gibi bir kesime ithalat yaptırıldığı gibi bir durumun söz konusu olmadığının altı çizilmişti.
#Okan Gaytancıoğlu
#Türkiye
#Kurbanlık
6 years ago