|

Kriz fırsatçılarına kötü haber

ABD'nin başlattığı ekonomi savaşı sonrası 'Türkiye'de kriz çıktı' diye sevinenleri üzecek haber bizzat sahadan geldi. Dövizin direkt etki etkiği üretici kriz iddialarının hikaye olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak
09:04 - 16/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 16:02 - 16/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Hilmi Ekmekçioğlu
Hilmi Ekmekçioğlu

ABD'nin Türkiye'ye yaptığı ekonomik saldırı kısa süreli bir paniğe sebep olsa da, Ankara'dan yapılan karşı hamleler Washington'un ataklarını püskürttü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Merkez Bankası'na kadar birçok devlet adamı ve ilgili kurumlar saldırılara anında cevap verdi.

ABD'nin dünya ticaret kurallarını hiçe sayan ataklarına piyasanon nabzını tutan üreticiler de tepkisiz kalmadı. İmalat sektörü, herhangi bir kriz durumunun yaşanmadığını belirtiyor.

'Sipariş alıyoruz, kriz hikaye'

Döviz artışının direkt ilgilendirdiği üreticilerden de kur savaşına destek geldi. İç giyim sektöründe yaklaşık 30 yıldır imalat ve ihracat yapan Koza Biat Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Ekmekçioğlu, piyasada herhangi bir kriz durumunun olmadığını ifade etti.

Kesinlikle TL'ye dönülmesini gerektiğine dikkat çeken Ekmekçioğlu, ''Dolar ve avro ister istemez herkesi etkiliyor. Ama bir gerçek var ki, TL ile çalışmaya mecburuz. Bize bizden başka dost yok. Mecburen dolar ve avroyu bırakıp TL'ye döneceğiz. Bu bir süreçtir, terazi misali zamanla oturacaktır. Arkadaşlara talimat verdik. 'Kesinlikle dolar ve avro yok, TL ile satacaksınız' dedik. Ve müşterilerimiz hala sipariş veriyor. İş yokmuş, piyasa krizdeymiş bunlar hikaye. Sadece bir geçiş süreci olduğu için psikolojik savaş va ama bayram sonrası oturacaktır.'' şeklinde konuştu.

Dövizdeki artış yansıtılmadı

Öte yandan birçok üretici, döviz kurundaki artışı ürünlerine yansıtmıyor. Bunda; dolar eski seviyesinde iken yapılan stoklar etkili oldu. Aynı zamanda ABD'nin saldırısına karşı gösterilen mücadeleye karşı omuz vermek isteyen üreticiler, son ana kadar fiyatlarda değişikliklik yapmama konusunda kararlı bir duruş sergiliyor.

#Hilmi Ekmekçioğlu
#Koza biat tekstil
6 yıl önce