|

Körfez özel yasayla korunacak

Türkiye akaryakıt ve gaz türevlerinin yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan Kocaeli Körfez Enerji Bölgesi özel yasayla korunacak. Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, İçişleri Bakanlığı’na teklifte bulunduklarını açıkladı. Yeni Şafak, Bakanlar Kurulu’nun 2014 yılında aldığı karara rağmen TÜPRAŞ’ın “tek özel güvenlik bölgesi” kurulmasına karşı çıktığına dikkat çekmişti. Körfez bölgesinde faaliyet gösteren 39 şirketin güvenliği bu nedenle tehlike altında.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:10 - 12/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
​Türkiye akaryakıt ve gaz türevlerinin yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan Kocaeli Körfez Enerji Bölgesi, özel yasayla korunacak.
​Türkiye akaryakıt ve gaz türevlerinin yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan Kocaeli Körfez Enerji Bölgesi, özel yasayla korunacak.

Türkiye akaryakıt ve gaz türevlerinin yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan Kocaeli Körfez Enerji Bölgesi, özel yasayla korunacak. Yeni Şafak’ın dikkat çektiği Bakanlar Kurulu kararının neden uygulanmadığını Yeni Şafak’a anlatan Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, bölgenin özel bir kanunla korunması için İçişleri Bakanlığı’na teklifte bulunduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; başbakanlığı döneminde Tüpraş’ın da aralarında bulunduğu kimyasal tesislerin bulunduğu alanın “Kocaeli Körfez Enerji Bölgesi” ilan edilmesiyle ilgili yeni gelişmeler olduğu öğrenildi. Yeni Şafak’ın geçtiğimiz hafta yaptığı yayınla dikkat çektiği konuyla ilgili Yeni Şafak’a açıklamalarda bulunan Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, bölgeyle ilgili dört yıl önce alınan Bakanlar Kurulu kararının neden uygulanmadığına açıklık getirdi.

UYGULAMADA SORUN YAŞANDI

Bakanlar Kurulu’nun 26.03.2014 tarihinde aldığı kararla ‘Kocaeli Körfez Enerji Bölgesi’ kurulmasını kararlaştırdığını hatırlattığımız Vali Aksoy, bu kararın uygulamasında karşılaşılan bazı sorunlar olduğunu söyledi. Tüpraş özelleştirilmeden önce bölgedeki iki yeri kapsayan bir özel güvenlik bölgesinin varlığını hatırlatan Aksoy, daha sonrasında yaşanan anlaşmazlıklarla ilgili firmalar arasında yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığını belitti. Aksoy, bölgede enerji şirketlerinin yanısıra stratejik değer olmayan beton santrali, boş arsa ve hatta konut gibi alanların bulunduğunu belirtti.


YENİ BİR DÜZENLEME TEKLİF ETTİK

Aksoy, “Yani bazı kararlar vardır ki uygulanma kabiliyeti yok. Kim, hangi otorite bunu tesis edecek. Burada alınmış bir karar var ama onun karşılığı tek bir muhatap yok. Diyelim ‘koruma bandı olsun’ dendi. Bunu kim yapacak? Kamulaştırılmasını kim yapacak? Bütçeyi kim ayıracak? Bunlar belirlenmeden sadece bir karar alarak özel güvenlik bölgesi demekle iş olmuyor. 2014’ten itibaren de sorumluklar yüklenmesi gerekirdi. Kişiler o sorumlulukların bedeline katılmak istememişler. Yani bunun uygulama kabiliyeti kalmamış. 2014’te Bakanlar Kurulu çıkmış, daha sonra bunun uygulanamadığı, bundan ortaklaşa bir yönetim mekanizması geliştirilemediği, bir yapı ortaya konamadığı gerekçesiyle bunun değiştirilmesi ve bunun iptal edilmesi yönünde talep gitmiş. Henüz Bakanlar Kurulu bu konuda bir karar vermiş değil” dedi.

GÜVENLİK SIKINTIMIZ YOK

Bölgenin eskiden komanda birliği tarafından korunduğunu da hatırlatan Vali Aksoy, en büyük petrokimya tesisi olan Tüpraş’ın özelleşmenin ardından kendi güvenliğini kendisi sağlamaya başladığını ve şu anda da şirketin 400 silahlı özel güvenlik elemanıyla koruma yaptığını kaydetti. Şirketlerin aldığı tedbirlerin yanısıra bölgede kamunun da birçok koldan güvenlik tedbiri olduğunu ifade eden Aksoy, “Bölgenin stratejik öneminin farkındayız. Bölgedeki limanlar veya tesisler üç gün orada çalışılmadığı zaman, Türkiye’de hayat felç olur. Şu anda güvenlik kapsamında alınması gereken her türlü tedbir var.

YIL SONUNA KADAR ÇÖZÜME KAVUŞTURULUR

Son olarak alınması gereken tedbirler konusunda Kocaeli Valiliği’nin 01.08. 2017 tarihinde İçişleri Bakanlığı’na son bir yazı daha gönderdiği de ifade edildi. Süreci sıkıca takip ettiklerini dile getiren valilik kaynakları, konuyu hassasiyetle takip ettiklerini ve bu yılsonuna kadar Körfez Enerji Bölgesi’nin çözüme kavuşturulacağını ifade etti.

  • Yönetmelik taslağı iki yıldır Ankara'da
  • Bakanlar Kurulu’nun 26 Mart 2014’te aldığı kararla kurulması kararlaştırılan “Kocaeli Körfez Enerji Bölgesi” içerisinde kalan firmaların yapması gerekenler, kamulaştırma ve bütçesel konular gibi detayların belirlenmesi için Kocaeli Valiliği’nin 25 Şubat 2016’da İçişleri Bakanlığı’na yazı yazdığı öğrenildi. Valiliğin ilgili yazısında; Körfez enerji bölgedeki işletmelerin hepsinin enerji şirketi olmadığı; aralarında hurdacı, beton santrali, depo, plastikçi ve boş arazilerin de bulunduğuna dikkat çekildi. İçişleri Bakanlığı’na neler yapılması gerektiğinin yanısıra bir yönetmelik taslağı da sunuldu.
  • BAKANLIK ÇÖZÜM İSTEDİ
  • Şubat 2016’daki teklifin ardından İçişleri Bakanlığı, bölgeden çıkmak isteyen firmaların listesini ve kalanları içine alan bir güvenlik bölgesi konusunun nasıl çözüleceğiyle ilgili Kocaeli Valiliği’nden görüş istedi. Valiliğin; bölgeden ayrılmak isteyen firmalara nasıl bir sistem uygulanması gerekeceği konusunda hazırlık yaptığı ve çalışma tamamlandıktan sonra Ankara’ya gönderileceği öğrenildi.
#Kocaeli
#Hüseyin Aksoy
#İçişleri Bakanlığı
#TÜPRAŞ
6 yıl önce