|

Kaza sonrası yapılması gerekenler

Bir araç sahibinin en son isteyeceği şeylerden biri trafik kazası geçirmek. Ancak trafik akışında olağan bir durum olan kaza, hemen hemen herkesin başına bir ya da daha fazla gelebiliyor. Ancak bu noktada araç sahibinin eli ayağına dolaşabiliyor. Bir trafik kazası sonrasında ne yapmak gerekir? Trafik kazası sonrasında hangi evraklar gerekiyor? Kaza ile ilgili kime başvurmalı? İşte soruların yanıtları haberimizde.

Yeni Şafak
13:31 - 1/12/2017 Cuma
Güncelleme: 13:47 - 1/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
Trafik kazası sonrası tutanak tutmayı unutmayın.
Trafik kazası sonrası tutanak tutmayı unutmayın.

Trafik kazası hiç istenmeyen bir olay. Özellikle kaza esnasında yaşanan panik, kaza sonrasında yapılan işlemlerle iyice strese sebebiyet verebiliyor. Kaza sonrasında sürücülerin panik olmasına gerek yok çünkü işlemler artık çok kolay. Eski dönemlerde kaza sonrasında emniyet birimi kaza yerine beklenirken artık bu sistem değişti. Sürücüler kendi aralarında basit bir tutanakla işlemlerini halledebiliyor.

KAZADA ANLAŞAMAYAN SÜRÜCÜ 155’İ ARAYABİLİR

Öncelikle sadece maddi hasarlı kazalarda; kazaya karışan diğer araçların sürücü ya da sürücüleri ile anlaştığınız takdirde, kendi aranızda Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı doldurmalısınız. Bu raporun mutlaka arabanızda olması gerekir. Kazaya karışan diğer sürücüler ile anlaşamadığınız takdirde veya aşağıdaki hallerde 155 veya kaza mahalli Jandarma bölgesiyse 156 numaralı telefondan trafik zabıtasına haber vermelisiniz.


KAZA TESPİT TUTANAĞI DOLDURULMAYAN DURUMLAR

Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa, sürücüde yaş küçüklüğü varsa, sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa, kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise, kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse, trafik kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse, kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise, trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa Kaza Tespit Tutanağı doldurulmuyor. Bu durumda araçların konumu değiştirilmeden trafik polisi aranmalı.

Kaza yeri jandarma sınırları içindeyse en yakın jandarma karakoluna haber vererek ifade vermeli ve görgü tespit tutanağı tutturmalısınız. Kazaya başka bir araç da karışmış ise o araca ait trafik poliçesinin fotokopisini ve sürücüsünün ehliyet ve ruhsat fotokopisini almalısınız. Araç kasko şirketiniz vasıtasıyla aracı çektirebilirsiniz.

KAZA FOTOĞRAFINI UNUTMAYIN

Mümkün olan durumlarda araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce farklı açılardan fotoğrafları çekilmeli. Tutanakların bir sureti fotoğraflarla beraber karşı tarafın veya kendi aracınızın trafik sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine veya kasko poliçesinden tazminat talep edilecekse aracınızın kasko sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine ulaştırılmalıdır.


7 BELGEYE DİKKAT

Kaza zaptı işleminden sonra aracı, anlaşmalı veya yetkili bir servise çektirmelisiniz. Hasar ihbarını yapabilmek için aşağıdaki evrakları hazırlamanız gerekir:
  • Poliçe fotokopisi,
  • Kaza Tespit Tutanağı,
  • Alkol raporu,
  • İfade tutanakları, görgü tespit tutanağı,
  • Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi,
  • Hasara ait fotoğraflar,
  • Rehinli ve ipotekli araçlarda bankadan alınacak resmi belgeler.

#Trafik kazası
#Kaza
#Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı
#Polis
#155
#Trafik polisi
#Sigorta
#Kasko
6 yıl önce